Ana SayfaPiyasaYeni haftada ‘stop loss’ tavsiyesi---

Yeni haftada ‘stop loss’ tavsiyesi

3 / 3
Yeni haftada ‘stop loss’ tavsiyesi
02 Temmuz 2017 - 10:54 www.borsagundem.com

ÇOK SERT FİYAT HAREKETLERİ YAŞANIR MI?

EDA ÖNDER ÖZTÜRK - ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Bizler için kısa haftada küresel piyasalar merkez bankası başkanlarının konuşmaları ile yön buldu. Hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Euro Bölgesi'nde güçlenme ve toparlanmanın genişlemesine işaret ettiğini ve deflasyonist unsurların yerini enflasyonist unsurların aldığını vurgulaması ile değer kazanan euro yükselişine devam etti. Şahin tonda açıklamalar yapan merkez bankaları kervanına İngiltere de katılırken, İngiltere Merkez Bankası Carney'in para politikası kurulunun gelecek aylarda faiz artışı konusunu tartışacağını söylemesi üzerine sterlin de diğer G10 para birimleri ile birlikte dolar karşısında değer kazanma eğilimine eşlik etti. ABD tarafında ise makro gündemden ziyade siyasi gündem fiyatlamalarda baskın karakter olmaya devam ediyor. ABD ekonomisinin yılın 1.çeyreğinde beklentilerin üzerinde %1,4 oranında büyüme kaydetmesine rağmen ABD Doları’nda sınırlı değer kazancı görülmekte. Uzun vadede bakıldığında Trump yönetiminin tüm vaatlerine karşın büyümeye yönelik politikalarında yaşanan zorluklar ekonomik verilerin zayıflamasına ve tüketici güveninin gerilemesine neden oluyor. Hafta içerisinde Trump’ın sağlık reformu oylamasının ertelenmesi ve IMF’nin ABD büyümesine yönelik tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi de söz konusu görüşün bir diğer kanıtı niteliğinde. 

ABD Doları’nda görülen değer kaybı ve global piyasalarda riskli varlıklara yönelik eğilimin artarak devam etmesi Türk Lirası cinsinden varlıkları da pozitif etkilemekte. BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftada yeni rekor seviyeleri test ederken, makroekonomik açıdan EUR/USD paritesindeki yükseliş ve enerji fiyatlarındaki gerileme BIST 100 Endeksi’nde yükselişin devamını sağlamakta. 

Veri akışının yoğun olacağı yeni haftada; veri akışının yanı sıra Haziran ayının genelinde olduğu gibi Fed üyelerinin konuşmalarında faiz artışı sonrasında mevcut duruma ilişkin söylemleri takip edilecek. Geçtiğimiz dönemde Fed üyelerinin ABD ekonomisine dair güven veren ve faiz artışını destekleyen söylemlerine rağmen, son dönemde ABD tarafından gelen zayıf veriler faiz artışına ilişkin çelişki yaratmakta. Fed üyeleri mevcut açıklanan verilerdeki zayıflamanın geçici ve mevsimsel etkilerden kaynaklandığını ifadesini sıklıkla dile getiriyor olsalar da, yalnızca görünen resimde değil özellikle ABD enflasyonuna dair beklentilerde de zayıflama mevcut. Özellikle Fed Başkanı Janet Yellen’ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi oturumu öncesinde yapacağı ekonomi ve para politikasına ilişkin yarı yıl sunumunda ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyona ilişkin sorulara yanıt aranacak. 

Bununla birlikte Avrupa ve ABD’de Haziran ayına ilişkin hem imalat hem de hizmet PMI verileri ekonomik aktiviteye dair son resmi gösterecek. Avrupa tarafında ekonomik görünüm olumlu seyir izlerken, geçtiğimiz dönemlerde görülen güçlü dolar teması ABD ekonomisi için risk unsuru olmaya devam etmekte.

Yurt içinde ise haftaya Haziran ayına ait enflasyon verileri ile başlangıç yapacağız. Döviz kurlarının gecikmeli etkisinin geride bırakılması ve mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak enflasyonda gerileme beklentisi mevcut. Yıllık bazda %11,25 seviyesine gerileme kaydetmesi beklenen Haziran ayı enflasyona ilişkin gelişmelerin fiyatların içerisinde yer alması nedeniyle çok sert fiyat hareketlerine konu olmasını beklememekteyiz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)