Ana SayfaPiyasaYeni haftada hareket beklenen hisseler---

Yeni haftada hareket beklenen hisseler

3 / 3
Yeni haftada hareket beklenen hisseler
05 Ağustos 2018 - 10:31 www.borsagundem.com

DOLARDA YENİ ZİRVE RAKAMLARI OLABİLİR Mİ?

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI

USDTRY

Faiz – enflasyon gündem maddelerine ek olarak son süreçte ABD – Türkiye arasındaki gerginlik, kurda yeni zirvelerin gündemde yer almasını sağladı. Psikolojik 5,00 seviyesi üzerinde hareketler oluşturarak yukarı yönlü beklentilerin güncellenmesine imkan tanıyan kur, zirve olarak haftanın son işlem gününde 5,1145 seviyesini test etmiştir.

Yeni döneme ilişkin TRY’li varlıklar üzerinde etki sahibi olacağını düşündüğümüz önemli başlıklar;

• Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 03 Ağustos tarihinde 400 projeden oluşan 100 günlük eylem planının ilk aşamasını açıklaması ve piyasaların mevcut eylem planına olan reaksiyonu,

• ABD – Türkiye arasındaki gerginliğin yeni dönemde nasıl şekilleneceği,

• USDTRY kurunun gerçekleştirdiği yukarı yönlü fiyatlama davranışı sonrasında Sayın Albayrak ve Çetinkaya’nın konuya ilişkin yapacağı olası açıklamalar,

• TCMB’nin 13 Eylül Perşembe günü gerçekleştireceği planlı toplantısı öncesinde ek bir toplantı yapıp yapmayacağı

• Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin 17 Ağustos tarihindeki planlı toplantısına yönelik verilecek karar şeklinde sıralanabilir.

USDTRY ilgili gündem maddeleri ile birlikte yeni zirve rakamlar oluşturabilir mi sorusunun cevabı adına önem arz etmektedir.

  Teknik olarak USDTRY kuru yeni dönemde 5,10 başta olmak üzere 5,15 ve Fibonacci Expansion %100’lük oranları temsil eden 5,20 seviyelerine doğru çıkışını sürdürmek isteyebilir. Özellikle de bu süreçte 5,20 üzerindeki kalıcı hareketler, ilgili çıkışların daha da güçlenmesini sağlayabilir. Aksi takdirde yani kurun 5,20 seviyesinde baskı görmesi durumunda trend içi tepkiler gündemde yer alabilir. Bu tür bir tepki için Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında güçlü bir performans oluşturması gerektiği unutulmamalıdır. Bu tür bir tepki düşüncesinde olası tepki seviyeleri ise 5,0155 ve 4,9250 olarak kaydedilmiştir.

FAİZ

Türk varlıkları için son dönemlerde yaşayabileceğimiz en kritik dönemlerden biri içindeyiz. Cuma günü; ABD – Türkiye dışişleri bakanlarının görüşmesi, Başkan Sn. Erdoğan’ın 100 günlük eylem planı, Temmuz ayı tüketici enflasyonu, ABD tarım dışı istihdam verileri gibi gelişmelerden sonra; ABD – Türkiye ilişkilerinin ana değişken ve risk unsuru olduğu bir hafta bizi bekleyebilir. Bunlara ilave olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3 eşik seviyesini aşma potansiyeli ve Dolar temasının güçlenmesi ilave risk unsuru olarak yer almaktadır. Tüm gelişmeler dikkate alındığında en önemli madde olarak iş dönüp dolaşıp rahip Brunson’un mevzusuna döneceğinden dolayı gün içi olası haber akşına bağlı sert fiyatlama davranışları görmemiz kuvvetle muhtemel.

Hazine geçen hafta açıkladığı Ağustos - Ekim borçlanma stratejisinde Ağustos ayında 9,8 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 10,8 milyar TL iç borçlanma öngörürken, Eylül ayında ise 7,9 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 8,7 milyar TL iç borçlanma öngördü. Hazine'nin iç borç çevirme oranı Ağustos ve Eylül için daha önce %125 olarak bildirilmişti, yeni borçlanma planıyla %110 oldu. Yani Hazine daha az borçlanacak. Borçlanma oranının önceye göre azalması ile beraber faizlerdeki yukarı yönlü baskı hafifleyebilir. Ancak kısa vadedeki diplomatik riskler ve Temmuz enflasyonunun, enflasyon beklentilerini düşürecek kadar iyi olmaması itibariyle tahvil piyasasında da fiyatlama dinamikleri şu anda farklı işlemektedir. Faizlerdeki yukarı baskı sürebilir.

BORSA

Borsa İstanbul 100 endeksi ABD yaptırım olay riski nedeni ile geçen hafta içinde sert satışa maruz kalırken bankacılık endeksinin daha fazla etkilendiğini görüyoruz. Ancak buna rağmen göreceli güçlü görünüm endekste devam etmektedir. Bunun yanında ABD ile Rahip Brunson eksenine odaklanmış olan ilişkilerin nereye gideceği, ABD’nin son açıkladığı yaptırımlardan sonra bu konudaki diplomatik gelişmelerin neler getireceği çok önemlidir. Haftanın en önemli yurtdışı gelişmesi olarak ise ABD tüketici enflasyonunu takip edeceğiz. ABD ekonomisinde güçlü istihdam ve ılımlı büyümenin enflasyon toparlanması ile birleşmesi Fed’in kademeli/temkinli/veri odaklı faiz artırım sürecini desteklemektedir. ABD tahvil faizi dinamiklerinde 10 yıllık faizin %3 psikolojik eşik seviyesi üzerine atma potansiyeli güçlenirken, olası durumda Dolar teması ve gelişmekte olan ülkeler için yeni bir algı başlangıcı olabilir. Muhtemelen önemli madde olarak iş dönüp dolaşıp rahip Brunson’un mevzusuna döneceğinden dolayı olası haber akşına bağlı sert fiyatlama davranışları görmemiz de kuvvetle muhtemel. Endeks açısından 95000 seviyesi altında aşağı yönde 92500 ve 90000 destekleri önemli olabilir. Yukarı yönde ise 95000 üzerindeki hareketlerde 97500 direnci ilk etapta takip edilebilir. Trend görünümü için psikolojik eşik olan 100 bini izlemeye devam ediyoruz.

EURUSD

Haftanın en önemli gelişmesi olarak ABD tüketici enflasyonunu takip edeceğiz. ABD ekonomisinde güçlü istihdam ve ılımlı büyümenin enflasyon toparlanması ile birleşmesi Fed’in kademeli/temkinli/veri odaklı faiz artırım sürecini desteklemektedir. ABD ekonomisinde yıllık enflasyon Haziran döneminden %2,9 seviyesine yükselerek, psikolojik eşik olan %3 seviyesine yaklaşmıştır. Enflasyon verisinin yıllık bazda %3 seviyesi üzerine çıkması durumunda ABD ekonomisinden toparlanmanın güçlü olduğuna ve buna bağlı olarak Fed’in para politikası yol haritasına devam edeceğini gösterecektir.

ABD tahvil faizi dinamiklerinde 10 yıllık faizin %3 psikolojik eşik seviyesi üzerine atma potansiyeli güçlenirken, olası durumda Dolar teması ve gelişmekte olan ülkeler için yeni bir algı başlangıcı olabilir.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %3 seviyesini zorlarken, Almanya-ABD 10 yıllık tahvil makasında açılma devam ederken, EURUSD paritesi aşağı yönlü baskılanmaktadır.

Dolar endeksinin 16 Temmuz 2017 tarihinden beri 95,10 seviyesi üzerinde haftalık kapanış gerçekleştirememesi sebebiyle her fırsatta ilgili bölgeye yaklaşması / ulaşması sonrasında baskı gördüğünü ve bu düşüncenin de EURUSD paritesindeki negatif görünümü 1,1509 ile sınırlandığını izlemekteyiz. EURUSD paritesi 1,1510 bariyeri altında kalıcı hareket oluşturabilirse, 1,1390 ve 1,13 gibi destekler yeni dönemde dikkat çekebilir. Özellikle bu tür bir fiyatlama davranışının oluşabilmesi için, Dolar endeksinin 16 Temmuz 2017 tarihinden baskı gördüğü 95,10 üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. EURUSD paritesi 1,1510 bariyeri üzerinde kalmayı başarırsa, bant içi fiyatlama davranışı bir müddet daha gündemimizde yer almayı sürdürebilir. Bu doğrultuda 1,1850 öncesindeki olası bant içi direnç noktaları ise 1,1610 ve 1,1735 olarak kaydedilmiştir.

ALTIN

Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faiz oranındaki pozitif ilerleme ile pozitif beklentileri sınırlandıran kıymetli maden, jeopolitik ve politik risklere karşın beklenen çıkışı oluşturamaması sebebiyle yeni döneme ilişkin negatif düşünce yapısının daha da güçlenmesine imkan tanıdı.

Kıymetli maden ilgili hareketli ortalama seviyeleri olan 1256 ve 1230 altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını negatif trendin güncel alt noktası 1197 desteğine taşımak isteyebilir. Bu seviye, son süreçte oluşan negatif fiyatlama davranışının tepkisi oluşabilir mi sorusunun cevabı için yakinen takip edilecek bir destek noktası olarak karşımızdadır. Altın fiyatının 1197 seviyesi altındaki olası kalıcı hareketleri, negatif görünümün daha da güçlenmesine ve 1180 – 1164 gibi rakamların gündemde yer almasını sağlayacağı gibi 1197 seviyesi üzerinde kalması durumunda trend içi tepki beklentisi hafta genelinde gündemi meşgul edebilir. 1256 ve 1230 öncesindeki ilk tepki seviyesi ise 1217 olarak kaydedilmiştir.

PETROL

ABD – Çin ticaret savaşı ve ABD stoklarında artışla birlikte gerileyen petrol fiyatları, haftanın ikinci yarısında toparlanma eğilimine girse de, bu aşamada ham petrol fiyatı 20 ve 50 periyotluk üssel hareketli ortalamaları aşamadı. Önümüzdeki hafta ABD stoklarına ilişkin gelişmeler ve ABD – Çin ilişkilerine dair haberlerin takibi sürecek.  

  Ham petrolde fiyatlamalar, 69,40 bölgesi altında kaldığı müddetçe baskı sürebilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 67,20 ve 65,50 seviyeleri hedeflenebilir. Dolayısıyla olası düşüşlerin, söz konusu ortalamanın desteklediği 65,50 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yeni alım baskısı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Yükseliş isteğinin ivme kazanabilmesi için tüm ortalamalar üzerindeki günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 71,50 ve 72,90 seviyeleri gündeme gelebilir.

Brent petrolde fiyatlamalar, 71,10 – 73,30 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 76 ve 78,50 seviyeleri hedeflenebilir. Bu aşamada olası düşüşler 71,10 – 73,30 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Dolayısıyla düşüşün ana senaryo haline gelebilmesi için 71,10 seviyesi altındaki seyri ve tercihen bölgedeki günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 68,90 seviyesi gündeme gelebilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)