Ana SayfaPiyasaYapı Kredi Koray ve Halk Bankası sorusu---

Yapı Kredi Koray ve Halk Bankası sorusu

2 / 2
Yapı Kredi Koray ve Halk Bankası sorusu
14 Mayıs 2018 - 08:35 www.borsagundem.com

YABANCI SATIŞLARI BASKI NEDENİ

SORU- Halk Bankası hisseleri hala neden düşüyor ve neden temettü dağıtımı yapmadı? 

Fahri 

CEVAP- Halk Bankası geçtiğimiz yıl ağustos ayında en yüksek 15,37 TL’yi test ettikten sonra düştü. Hisse geçen süre zarfında arda yukarı yönlü cılız da olsa çıkışlar sergilese de düşüş eğilimi daha ağır bastı ve son olarak 11 Mayıs 2018 günü kapanışını 7,56 TL’den tamamladı. Hisse teknik olarak henüz düşüş eğiliminden kurtulabilmiş değil. Bunda bankacılık sektöründe gözlenen düşüşün etkisi olduğu kadar İran ambargosunu deldiği gerekçesiyle ABD’den para cezası alma ihtimalinden kaynaklı satışların da etkisi göz ardı edilmemeli. Takas verileri de satışların olduğunu göstermekte. 2018’in ilk günü halka açık kısmın yüzde 76,39’u yabancı saklamasında bulunurken söz konusu oran 27 Nisan 2018 günü yüzde 66,15’e geriledi. İşlemler daha yakından incelendiğinde Eylül 2017’den bu yana yabancıların satış ağırlıklı işlemlerde bulunduğu görülmekte. Eylül 2017-Nisan 2018 döneminde yabancıların net satışları 343 milyon doları buldu. Satışların devam etmesi hissedeki düşüşün de sürmesine yol açacaktır. 

Halkbank’ın mali yapısı incelendiğine ise geçtiğimiz yıl kârını artırdığı bununla birlikte yılın ilk çeyreğinde kârını yüzde 35,19 gerilettiği gözlenmekte. Şirket geçtiğimiz yıl elde ettiği kârdan dolayı hissedarlarına nakit temettü ödemesinde bulunacak. Alınan karar gereğince brüt yüzde 29,80 oranında nakit kâr payı dağıtımı söz konusu. Nisan ayında yapılması gereken Olağan Genel Kurul Toplantısı Başbakanlık temsilcisinin önerisi ile ertelenince temettü ödeme tarihi de ötelenmiş oldu. Banka henüz temettü dağıtım tarihini kamuya duyurmadı. 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • halkb YÖNETİMİ SAHİP ÇIKSIN14 Mayıs 2018 08:56

    eğer yabancının siyasi baskısı ve hisse satışı varsa eğer halkb yönetimide inandığımız gibi suçsuzluğunu dile getiriyor ve spekülatif şirket değerinin düşürüldüğünü düşünüyor ise o vakit hisse geri alım programı yaparak hissesine sahip çıksın...