Ana SayfaPiyasaŞeker Finans ve Avrasya GYO sorusu---

Şeker Finans ve Avrasya GYO sorusu

2 / 2
Şeker Finans ve Avrasya GYO sorusu
26 Nisan 2017 - 08:30 www.borsagundem.com

GELİRİ DE KÂRI DA YETERSİZ

SORU-AVGYO düşürse de kâr yazmaya devam ediyor. Sizce şirketin şu anki durumu nedir? Gerek spekülatif gerekse reel hisse fiyatı yorumu alabilir miyim?

Ahmet Temizhan 

CEVAP-Avrasya GMYO, 2016 faaliyet döneminde kârını 4,1 milyon TL’ye indirirken bir önceki yıla göre düşüş yüzde 53,5 oldu. Brüt satış gelirini düşüren şirketin dönem sonunda kârını azaltmasında yatırım faaliyeti kaleminden elde ettiği tutarın azalmasının etkisi bulunuyor. Gerçekleşen kâra göre hissenin fiyatı yüksek kalıyor. 25 Nisan 2017 tarihli kapanışa göre hissenin fiyat kazanç oranı 75,22 seviyesinde bulunuyor. Bu oran sektör ortalaması 6,31 oranı göz önüne alındığında oldukça yüksek kalmakta. Oranın makul seviyelere gelebilmesi için ya kârın artması ya da fiyatın gerilemesi beklenmeli. Şirketin geçmiş yıl gelir ve kârlılık yapısı takip edildiğinde ise büyümeye yönelik pek de umutlanmayı gerektirecek bir tablonun olmadığını gözlemlemek yanlış olmayacaktır. Firmanın son beş yıllık zaman diliminde sürekli olarak geliri düştü. Kâr rakamında ise inişli çıkışlı bir seyir izlendi. Bir yıl kârı artarken ertesi yıl düştü. Aynı ivmenin devam etmesi halinde şirketin 2017 faaliyet döneminde kârını artırması beklenmeli. Ancak geçmiş yıllardaki tutarlar seviyesinde gerçekleşecek bir artışın yeterli olmayacağı ortada. 

Borsada yatırımda bulunurken hem gelirini hem de kârını artıran firmaların takip edilmesi kazanç olasılığını artıracaktır. Bu niteliğe sahip olmayan hisselerin takip edilmesi gereksiz yere risk alınmasına neden olacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)