Ana SayfaManşetSavaş Divanlıoğlu'ndan özel yatırım stratejisi---

Savaş Divanlıoğlu'ndan özel yatırım stratejisi

6 / 8
Savaş Divanlıoğlu'ndan özel yatırım stratejisi
07 Ekim 2015 - 11:45 www.borsagundem.com

BİZ ŞİRKET OLARAK BİRÇOK İŞLEME OLANAK TANIYORUZ

-Yatırımcılara kaldıraç kullanma konusunda bir mesajınız var mı?

-Bazı ülkelerde şu anda 1/400’e kadar kaldıraç uygulayan şirketler var. Fakat regülasyonun geldiği veya denetlemenin olduğu çoğu ülkede 1/50-1/100 sınırında kaldıraç sınırlanmaya çalışılıyor. Şimdi kaldıraç dediğimiz zaman eğer yatırımcı iyi bilinçlendirilirse ki o zaman kaldıraç bir olasılık ve bir fırsattır. Onu kullanmayı iyi bilirseniz o elinizde bir silah olarak durur. Ama sürekli kullanmak zorunda da değilsiniz. Şimdi ben kendim kişisel bir yatırımcı olarak 1/100 kaldıraçlı bir yerde, kendi varlığımdan çok daha fazla yatırım yapmak istemeyen bir yatırımcıyım. Yani risk karşıtı bir yatırımcıyım. Yani kendi varlığım bir ise, en fazla ve çok inandıysam onun 10 katı risk alırım. Onun için benim kaldıracım 1/10’u hiç geçmiyor. Bunu kişi olarak söylüyorum. Bana 1/100 kaldıraç verseniz de ben onu yapmam. Ama elimde bulunsun da isterim, belki ilerde kullanmak isteyebilirim.

Biz Saxo Capital Markets olarak biraz daha orta yollu bir şey izliyoruz. Çoğu enstrümanda 1/100 kaldıraç vermiyoruz. Maksimum 1/50 kaldıracımız var. Birkaç tane sığ enstrümanda daha bile düşük veriyoruz. Bunu tabi ki müşteriyi korumak için yapıyoruz. Hatta bazı müşteriler kaldıraç çok düşük diye şikayet bile ediyorlar. Bakın büyük profesyonel yatırımcı riskini iyi yönetebildiği zaman zaten hiçbir zaman öyle bir risk almaz.

Bu arada FX işlemleri sağlayan kurumun çok bilinçli olması lazım ve müşteriye verdiği bilgiyi iyi tartarak vermesi lazım.

Bakın yatırımcı bu tip piyasaya eğer kumar oynamak istemiyorsa veya gerçek yatırım yapmak istiyorsa kendini bilinçlendirerek girmesi lazım. Bilinçsizce bu piyasaya girerse çok büyük hüsranlar olabilir, çok büyük kavga dövüşler de olabilir. Ama yatırım bu değil. Yatırım tamamen disiplinle yapılması gereken bir şeydir ve o yatırımı yaparken önünüzde ne kadar çok olanak varsa, ne kadar çok ürüne bakabiliyorsanız, ne kadar hızlı bir sistemle bunu yapabiliyorsanız ve çalıştığınız şirketin analistleri ne kadar iyi analistlerse şansınız o kadar fazla olur yatırımlarınızda.

Şunu da özellikle söylemek istiyorum FX bizim işimizin küçük bir bölümü. Bunun haricinde hisse senetleri var, vadeli işlemler, bonolar var. Birçok işleme olanak tanıyoruz. Daha çok bir dünya yatırım bankası olarak çalışmak istiyoruz. 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)