Ana SayfaMakro EkonomiSanayi üretiminde düşüş belirginleşiyor---

Sanayi üretiminde düşüş belirginleşiyor

1 / 2
Sanayi üretiminde düşüş belirginleşiyor
08 Ağustos 2014 - 12:24 www.borsagundem.com

Sanayi üretimini değerlendiren İş Yatırım, üretimde ivme kaybı olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

''TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı sanayi üretimi verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks %2,4 olan piyasa beklentisinin ve %2,2 olan öngörümüzün altında yıllık bazda sadece %1,4 büyüdü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise aylık bazda %0,1’lik sınırlı bir artış kaydetti.

Sonuçlar Haziran ayında Keskin bir düşüş gösteren PMI endeksleriyle uyumlu gerçekleşti (Haziran: 48,8; Mayıs: 50,1). İkinci çeyrekte yıllık bazda %3,1 artan ortalama sanayi üretimi ilk çeyrekteki %5,3’lük büyümeye kıyasla gerileyerek ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret ediyor.

Geniş ekonomik sınıflandırmalara göre bakıldığında, iktisadi faaliyetin gidişatını anlamak açısından da önemli olan ara malı üretiminin Mayıs ayındaki yıllık %4,4 lük büyümenin ardından frene bastığı (%0) ve sanayi üretiminde görülen zayıflamanın ana nedeni olduğu görülüyor .

Öte yandan, Mayıs ayında görülen keskin daralmanın ardından, dayanıklı tüketim malları üretimi geçen yıla kıyasla %6,7 ile kayda değer bir artış gösterdi. Bu artışta YY%13,1 ve %6,0 artan beyaz eşya ve otomobil üretimi başı çekti.

Sektörel bazda imalat sanayinin yıllık %1,5 büyüme ile ivme kaybını sürdürdüğünü görüyoruz. Alt gruplarda ihracata duyarlı makine-ekipman, gıda, otomotiv, tekstil, kimyasal ürünler ve kauçuk plastik gibi ürünlerin katkısının Mayıs ayına göre azalarak 1,06 yüzde puana gerilemesi (Nisan 2,52yp, Mayıs 1,19yp) Irak’taki iç savaşın ve Avrupa büyümesindeki zayıf görünümün etkili olduğunu gösteriyor.

Özetle, sanayi üretimi büyümesi Irak’ta devam eden iç savaş ve Avrupa ekonomisi büyümesindeki yavaşlamanın etkisiyle ivme kaybetmeye başladı. Önümüzdeki dönemde üretimin seyrini para politikasında gevşemenin iç talebi ne kadar destekleyeceği ve Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın boyutu belirleyecek. .''

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)