Ana SayfaPiyasaPergamon ve Galatasaray sorusu---

Pergamon ve Galatasaray sorusu

2 / 2
Pergamon ve Galatasaray sorusu
19 Haziran 2017 - 08:25 www.borsagundem.com

GELİR DE KÂR DA YETERSİZ

SORU- Galatasaray Riva arazisinin satış ihalesinde görüldü ki bu bölgedeki araziler milyar dolarlarla ölçülüyor. YKGYO’nun elinde bulunan çok kıymetli Riva arazisi ise yaptırılan fiyat tespiti ile 68 milyon TL’ye kimliği şaibeli bir şirkete satıldı. Bu satış nerdeyse on yıl önceki alış fiyatı ile aynı oldu. Bu şaibeli satışı SPK ya da ilgili bir kuruluşlar incelemiyor mu? Küçük yatırımcı ne yapabilir?

Ahmet Şahin

CEVAP- Yapı Kredi Koray, 29 Aralık 2015 günü yaptığı açıklamada o tarihte bağlı ortaklığı konumunda bulunan Gelişim Gayrimenkul ile birlikte sahip olduğu Riva’daki toplam sekiz parselde bulunan arazinin 63,3 milyon TL’ye satıldığını duyurmuştu. Şirket sonradan bu iştiraki ile birleşti. Satış işleminin yaklaşık bir buçuk yıl önce kamuyla paylaşıldığını hatırlatmak isteriz. Bu itibarla mevcut günümüzdeki fiyatlarla değerlendirmek yanlış bir sonuca götürebilecektir. Öte yandan satış öncesi hazırlanan değerleme raporuna göre arsaların toplam değerinin 63.216.103 TL olduğu duyuruldu. Değerleme raporunun güvenilir olmadığı yönünde bir kaygının olması halindeyse söz konusu durumun açıklığa kavuşması için SPK’ya bildirimde bulunulması şüphenin giderilmesi açısından doğru bir yol olacaktır. Kurul konuyla ilgili yapacağı araştırma neticesinde yatırımcıların şüphesini giderebilecektir. Anılan tarihte yapılan açıklamada arsaların Sardes Gayrimenkul’e satılacağı belirtilmişti. Aynı açıklamada Sardes Gayrimenkul’ün Yapı Kredi Koray’ın nihai ana ortaklarından Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş.'nin bağlı ortaklığı olduğu belirtilmişti.

Hissenin fiyat hareketi takip edildiğindeyse son iki yılda taban seviyelerde işlem gördüğü gözlenmekte. Eylül 2015’ten bu yana arada yukarı çıkışları olsa da yatay bir seyir izliyor. Yukarı yönlü atakları yatırımcısına heyecan yaratsa da devamı gelmiyor ve bir süre sonra yerini tekrar düşüşe bırakıyor. Hissede son olarak 16 Haziran 2017 günü, gün içi yukarı yönlü sert bir harekette bulundu. Ancak devamının gelebilmesi için firmanın gelir ve kârlılıkta kayda değer bir çıkış sergileyebilmesi gerekiyor. Şirket ise son iki yılda gelirini düşürdü. Kârlılık noktasında da istikrarsız bir yapıya sahip. Son beş yılın üçünde zarar açıklayan Yapı Kredi Koray, bu yılın ilk üç ayında sembolik düzeyde bir kâr açıkladı. Firmanın istenen bir büyümeye kavuşamaması hissenin uzun vadede yükselememesine yol açıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)