Ana SayfaPiyasaÖzbal Boru ve Petkim sorusu---

Özbal Boru ve Petkim sorusu

2 / 2
Özbal Boru ve Petkim sorusu
28 Aralık 2016 - 10:00 www.borsagundem.com

BÜYÜK ORTAK SATTI YABANCILAR ALDI

SORU (2) - Petkim son bilançosu ve ortak satışından dolayı ciddi bir düşüş yaşadı. BIST’teki f/k oranına göre destek noktası hakkında bilgi verir misiniz? 

Ahmet

CEVAP - Uzun vadede yükselen kanal içinde hareket eden Petkim, 23 Eylül 2016 günü en yüksek 4,78 TL’yi test etti ve sonrasında düştü. Hisse, geçtiğimiz aralık ayında en düşük 3,39 TL’yi görürken şimdilerde 3,54 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Teknik olarak düşüş ivmesi varlığını sürdürüyor.   

Şirketin büyük hissedarı Socar Turkey elinde bulundurduğu hisselerin bir kısmını geçtiğimiz ekim ayında 4,35 TL’den sattı. Satış öncesi yüzde 54,65 olan doğrudan ve dolaylı ortaklık payı 27 Aralık 2016 günü itibariyle yüzde 51 seviyesine gerilemiş durumda.

Petkim’in son açıklanan 2016 yılı dokuz aylık bilançosuna göre firmanın gelirinde düşüş yaşanırken bir önceki yılın aynı dönemine göre kârı korunuyor. Hatta bir miktar artış dahi söz konusu. Dönem sonu kârlılığın korunmasında düşen maliyetlerin etkisi gözleniyor.

Takas verileri büyük ortağın payını azaltırken yabancı yatırımcıların alım yönlü işlemleri dikkat çekiyor. Her ne kadar yabancılar yıl içinde nisan, haziran ve kasım aylarında satış yapsa da yılın ağırlıklı kısmında alımda bulundular. Gerçekleşen net alımları 134,4 milyon doları bulurken yılın ilk günü yüzde 37,61 olan payları 14 Aralık 2016 günü yüzde 42,24’e çıktı. Yabancı alımların devam etmesi hissedeki düşüş ivmesinin sonlanmasına imkan tanıyacaktır.  

Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin 13 Aralık 2016 tarihli açıklamasına göre, grup Şirketlerinden Star Rafineri'de dolaylı olarak yüzde 7-9 aralığında bir paya sahip olunacağı, bu amaçla hakim ortak Socar Turkey'den yüzde 12-14 civarında Rafineri Holding payı alınması için görüşmelerin devam ettiği belirtildi. Söz konusu devrin gerçekleşmesi halinde şirketin gelirine olumlu etkisi gözlenecektir.  

Firmanın kârlılığına göre mevcut fiyat makul seviyelerde bulunuyor. Hissenin fiyat kazanç oranı 8,53 seviyesinde bulunuyor. BIST 100 Endeksine dahil hisselerin ortalama fiyat kazanç oranı ise 10,12. Yabancı alımlarının da sürmesi halinde hissedeki düşüşün durması ve bilahare yönünü yukarı çevirmesi mümkün olabilecektir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)