Ana SayfaŞirket HaberleriNetaş zirvesi, şirketi, büyük hedefleri anlattı ---

Netaş zirvesi, şirketi, büyük hedefleri anlattı

6 / 9
Netaş zirvesi, şirketi, büyük hedefleri anlattı
02 Nisan 2014 - 08:57 www.borsagundem.com

“ÜÇ DEFA YAZILIM İHRACATI BİRİNCİLİĞİMİZ VAR”

-Netaş birim mühendislerinin geliştirdiği yazılımlar hakkında bilgi verir misiniz? Bu yazılımlar ihraç ediliyor mu? Ediliyorsa tutarı ne oldu, hedeflenen rakama ulaşıldı mı?

Müjdat Altay: Bizim şu anda Ar-Ge’de üç birimimiz var. Bunlardan bir tanesi dünyada yüzde 20 civarında pazar payı olan Genband. Şirketin veri, ses ve video çözümleri 200’den fazla küresel operatörde çalışıyor. Biz Netaş olarak, Genband için multimedya iletişim teknolojileri çözümleri üretiyoruz. Böylece, her yıl ortalama 30 milyon dolar yazılım ihracatı gerçekleştiriyoruz. Ülke ekonomisine katkıda bulunmanın yanı sıra, Türkiye’de yazılım ihracatının önünü de açmayı başardığımıza inanıyorum. Son beş senede üç defa yazılım ihracat birinciliğimiz var...

Şu anda bizim laboratuvarımız VoIP ve multimedya teknolojilerinde dünyanın ilk 10 laboratuvarından biri haline geldi. Bu bilgiyi, derin bilgi birikimini kazanmış olduk. Bunu da ülkemize getirmiş olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz.

Yanı sıra, tablet üzerinde ve akıllı telefonlar için de yazılımlar yazıyoruz. Diğer bir alanımız savunma iletişimi teknolojileri. Bu alanında yaptığımız ürünlerle Türkiye’de kara, deniz, hava ve jandarma olmak üzere bütün kuvvetlere VoIP ve Multimedya konusunda ürünler tasarlıyoruz, geliştiriyor ve üretiyoruz. Bunlarda da en büyük çözüm ortağımız Aselsan.

“TÜRKİYE’NİN WHATSAPP’INI YAPTIK”

Üçüncü alanımız ise tamamen sistem entegrasyon Ar-Ge’si. Orada yine çok değerli yazılımlarımız var. Turkcell ile birlikte yaptığımız “bip” adını verdiğimiz bir yazılımımız  var ve şu anda bunu herkes indirebilir. Bu Türkiye’nin whatsapp’ı aslında.  Whatsapp’tan çok daha iyi ve değişik yerel özellikleri de var. Ne kadar çok kullanıcı kullanırsa biz o kadar mutlu oluruz. Bu da Türkiye’nin geliştirdiği whatsapp. Operatörler için geliştirdiğimiz buna benzer pek çok uygulamamız var. Bir de biliyorsunuz geçen sene kontrol hissesini aldığımız Kron firması var. Bu yazılımlarımızı Kron’un yazılımıyla da entegre etmeye başladık. Bu alanda yazılım ihracatını bu sene gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

“SİBER GÜVENLİK ALANINDA ÇIPLAĞIZ”

Ülkemizin siber güvenlik alanında biraz çıplak olduğunu düşünüyorum. Çok fazla yabancı yazılım kullanıyoruz. Yabancı yazılım kullanmak tabi ki bir problem değil ama bazı kritik noktalarda yerli yazılımlarla da bunu beslemek lazım. Dünya böyle yapıyor. Türkiye’de çok iyi yazılım mühendislerinin yazılım işinde çalışmadığını görüyorum. Mühendislerimizin, bilhassa “yazılım geliştirme” alanında önlerinin açılması gerekiyor. Bunun yollarından birisi de, devletin yazılım alımlarında, “yazılım ihaleleri” açması... Teknoloji kullanımındaki liderliğimizi, bir an evvel “teknoloji üretimi”ne taşımalıyız. Ben bu konuda çok ümitliyim ama kesinlikle devlet desteği gerekiyor.

“SAYISAL SİNYAL İŞLEME KONUSUNDA LİDERİZ”

Bölgede de sayısal sinyal işleme konusunda lider olduğumuzu iddia ediyoruz. Zaten o sayede de 4G’yi yapabildik. 2009 yılında biz kendi öz kaynaklarımızla bu projeye başladık. 2011 yılının sonunda bakanlarımıza gösterdik ve çok desteklediler. Bugün Argela, Netaş ve Aselsan, birlikte “Ulak Projesi” üzerinde çalışıyoruz. 29 Ekim 2014’de ilk ışıklarını göreceğiz, 29 Ekim 2015’te de prototipi göreceğiz. Ama 29 Ekim 2014’de havaya çıkacağız. Yani havada yüksek bant genişliğinde iletişimi yapacağız.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • seref yardımcı03 Nisan 2014 00:17

    Bır sırketı ıkı defa batırmak herkese nasıp olmaz mujdat efendı bu sadece sana nasıp olcaktır.Daha kac kısıyı soyacagınııyı hesapla senın uzmanlık konun bu..Soyacak kısı kalmayınca batmaya mahkumsun utanmaz adam....................

  • netaş102 Nisan 2014 14:50

    MKK ya kote ettiğiniz 8M hisseyi önce kaldırın!

  • netaş02 Nisan 2014 13:21

    kaldır artık şu kote edilen lotları hisse çıksın artık. yeter 2,5 yıl çektirdikleriniz

  • krn-i02 Nisan 2014 12:06

    Netaş CEO’su C. Müjdat Altay ve Netaş CFO’su İlker Çalışkan,bunların Türkçe karşılığı yokmu biz neden yabancı makam isimleri kullanıyoruz yabancı olunca ne oluyor ne zaman biz sömürge devleti olduk ta bu yabancı makam isimleri kullanıyoruz yazıklar olsun size

  • benden başka zarar eden yok herhalde02 Nisan 2014 11:00

    benden başka zarar eden yok herhalde. tebrik ederim herkes mağdurluktan kurtulmuş.

  • 20 maloluş nasıl düzelecek02 Nisan 2014 10:47

    20 tl maloluş nasıl düzelecek. O kadar zarar nasıl düzelecek. bıraktım kar etmeyi paramızı nasıl kurtaracağız. Birileri bir de buna yanıt verirse çok sevinirim