Ana SayfaPiyasaEkonomistler büyüme için ne düşünüyor?---

Ekonomistler büyüme için ne düşünüyor?

4 / 4
Ekonomistler büyüme için ne düşünüyor?
11 Aralık 2017 - 12:21 www.borsagundem.com

QNB Finans Yatırım Baş Ekonomisti Burak Kanlı:

Yılı yüzde 6.5 veya üstü büyüme ile kapatabiliriz

Bu veriyle yılın genelini yüzde 6.5 veya belki üstü büyüme ile kapatmamız yüksek olasılık haline geldi. Özel tüketim talebinin büyümenin ana dinamiği olarak kaldığını görüyoruz. Ancak bu sefer, yatırım talebi, ve aslında daha da önemlisi makine-techizat yatırımlarında da güçlü bir artış gözlemledik. Bu çok önemli, zira, bunu, güçlü talebin kalıcılığına dair özel sektörün de ikna oldğunun göstergesi olarak yorumlayabiliriz.

Şimdi soru, "bu gücün önümüzdeki yıl da korunup korunamayacağı." Önümüzdeki yıl çok ciddi bir yavaşlama beklemiyorum ancak bu yıla gore bir yavaşlamanın da kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. 

Önümüzdeki yıl, kredi piyasasının normalize olacağını ve tüketim talebinde bu yılki güçlü seyrin ardından bir miktar ivme kaybının olası olduğunu unutmamak gerekir. Diğer taraftan çok güçlü kamu desteğinin yan etkilerini, daha yüksek faiz oranları şeklinde görmeye başladık. Bu yılki düşük bazın, gelecek yıl tersine dönecek olmasıyla önümüzdeki yıl için 4.5%’lik büyüme oranlarını makul buluyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)