Ana SayfaYatırımcı KöşesiMerko Gıda ve Alarko GMYO sorusu---

Merko Gıda ve Alarko GMYO sorusu

1 / 2
Merko Gıda ve Alarko GMYO sorusu
17 Şubat 2023 - 09:48 www.borsagundem.com

KÂRDAKİ ARTIŞ SATIŞLARDAN

SORU- Merko Gıda 28 TL’ye kadar çıktıktan sonra çok düştü. Bir hissenin bu kadar düşmesi normal midir?

Mustafa Doğan

CEVAP- Bir hissenin yükselişi kadar düşmesini de olağan görmeli. Neticede piyasadaki gelişmelere bağlı olarak yatırımcılar çeşitli reflekslerde bulunurken hissede yukarı ya da aşağı dalgalanmalar olabilmekte. Kimi zaman bu tepkilerin boyutu aşırıya kaçması da söz konusu olabilmekte. Yatırımcıların böylesi durumlarda dikkatli hareket etmesi ve moda akımlara kapılmaması yerinde olacaktır. Aksi taktirde gereksiz riskleri üstlenmeleri gündeme gelebilecektir. Merko Gıda’nın pandemi sürecinde aşırı prim yapması da bu harekete tipik bir örnek olarak gösterilebilir. Pandemi sürecinde gıda sektöründeki hisselere ciddi bir yönelim olurken Merko Gıda’nın fiyatı da düzeltilmiş verilerle Ağustos 2020’de en düşük 1,49 TL’den Ekim 2020’de en yüksek 27,77 TL’ye kadar çıktı. Kısa sürede yaşanan bu hızlı değer artışı sonrası hisse yine hızla şekilde geriledi. Hisse şimdilerde 5,83 TL seviyelerinde işlem görüyor. İstikrarlı büyüyen bir yapıya sahip olmadığı halde yüksek ilgiyle birlikte hisse değerlendi. Bu akıma kapılarak zirveden alım yapanlar ise mevcut fiyat seviyesine göre ciddi bir kayıp yaşadıkları söylenebilir. Öte yandan çıkış seviyesinde alanlar zirveye göre azalsa da halen kârlı oldukları gözleniyor. Yatırımcıların gereksiz risklerin altına girmemesi için gelir ve kâr büyümesini istikrarlı şekilde sürdüren şirketlerin takip edilmesinde yarar var. Merko Gıda zarar üreten bir yapıya sahipken son iki yılda sembolik de olsa kâr etmesi önemli. Yatırımcısıyla son paylaştığı 2022 üç aylık mali tablolarına göre ise kârda büyümenin ivme kazandığı gözleniyor. Zira bir önceki yıl aynı dönemde 1,1 milyon TL dönem kârı oluşurken 2022 ilk çeyrek dönemde bu tutar 39,9 milyon TL’ye yükseldi. Kârın gelirlerden kaynaklanması devamının gelme olasılığını güçlendiriyor. Şirketin istikrarlı bir büyümeyi yakalaması halinde hisseye ilginin de artması mümkün olabilecek.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • abdo.17 Şubat 2023 11:28

    adı borsa kım kımi oyarsa  mantıgıyla bazı gerceklerı kabul edeceksın.hısseye asık olmayacaksın. asırı yukseldıgınde satacaksın.en dipden alacaksın.psikolojını ıyı yöneteceksın.yönetemıyosan hıc bulasma

  • HÜSEYNİ KALKANOV17 Şubat 2023 10:36

    BURASI BORSA KİM KİME KORSA DEMİŞ ATALARIMIZ.DİKKATLİ OLUN ÜÇ SENEDE % 5000 YÜKSELMİŞ HİSSE SENETLERİ SATMALARI GAYET DOĞAL.

  • ALİ TEL17 Şubat 2023 10:35

    Bak güzel kardeşim sen galiba yenisin ne oldu da 3 senede 1.49 TL den 28 TL oldu hisse senedi söylermisin.Tabiki yükseldiği zaman döşeyecekler yoksa mezara kadar mı hisseleri satmayacaklar adamın asabını bozmayın.Benim elimde de olsa bende satarım.

  • Mantık17 Şubat 2023 09:59

    Hiç bulaşılmaz..