Ana SayfaPiyasaLider Faktoring ve Tat Gıda sorusu---

Lider Faktoring ve Tat Gıda sorusu

2 / 2
Lider Faktoring ve Tat Gıda sorusu
03 Kasım 2017 - 08:51 www.borsagundem.com

KÂRDA DÜŞÜŞ VAR

SORU- Üstatlar Tat Gıda nereye kadar gider? Alalım mı yoksa daha beklemeli miyiz? Ufukta şirket evliliği söylentileri dolaşıyor. Değerli yorumlarınızı bekliyoruz. Teşekkürler… 

Serhat 

CEVAP- Tat Gıda son iki yılda gelirindeki artışa rağmen kârını düşürdü. Son açıkladığı 2017 dokuz aylık bilançosunda da cirodaki artışa rağmen kârdaki düşüş sürdü. Firmanın yüksek faaliyet giderleri kârın azalmasında etkili oluyor. Yılın son çeyreğinde giderleri kontrol altına alamaması halinde 2017 yıl sonu bilançosunda da kârdaki düşüşün devam ettiğini görmek sürpriz olmayacak. 

Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde ise Mart 2017’de düzeltilmiş verilerle en yüksek 3,20 TL’ye kadar yükseldiği ve sonrasında kademeli olarak gerilediği gözlenmekte. Kârlı yapının güçlendirilememesi hisse üzerinde baskıya neden olurken çıkışın da önündeki en önemli engel konumunda bulunuyor. 

Dokuz aylık faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre şirket, yılın üçüncü çeyreği itibariyle “Tat” markasıyla salça, domates ürünleri ve ketçap, “Sek” markasıyla pastörize süt kategorisinde pazar lideri konumunda bulunuyor. Öte yandan “Tat” markasıyla mayonez, “ Pastavilla” markasıyla premium makarna kategorisinde ikinci marka konumunda bulunuyor. Söz konusu veriler etkili görünmesine rağmen şirketin bu başarıyı kâra dönüştürmede zorlandığı anlaşılıyor. Tüm bunlardan ayrı olarak firmanın yatırımlarını sürdürdüğü gözleniyor. Şirket yılın dokuz ayında yaklaşık 34,5 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl ise aynı dönemde 22 milyon TL yatırımda bulunmuştu. Şirket bu yatırımların sonunda kârını artırmayı hedeflediği anlaşılıyor. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyat kazanç oranı ise 14,73 seviyesinde bulunuyor. Bu oran sektör ortalaması 47,78’e göre düşük olmakla birlikte hissenin f/k oranı sürekli sektör ortalamasının gerisinde bulunuyor. Diğer taraftan mevcut oran hissenin son üç yıldaki f/k oranına göre ortalamalarda bulunuyor. Bu anlamıyla düşük olduğunu söylemek pek de mümkün değil. Hissedeki çıkışın devamı için kârın büyüdüğünü görebilmek önemli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)