Ana SayfaYatırımcı Köşesi Yaprak Süt ve Kuştur Turizm sorusu---

Yaprak Süt ve Kuştur Turizm sorusu

2 / 2
 Yaprak Süt ve Kuştur Turizm sorusu
09 Ağustos 2021 - 10:07 www.borsagundem.com

YATIRIMCILAR PİYASAYA ULAŞMADA EŞİT OLMALI

SORU- Kuştur hissesini aldım. Bir düştü bir yükseldi. Satmak istedim fakat bir türlü emrim ulaşmadı. Gittiğinde de fiyat düşmüştü. Sonrasında da hisse talep görmediği için satış yapamadım. Tekrar düşünce de neredeyse aldığım fiyata sattım. Bu kağıdın nasıl bir piyasası var anlayamadım.

Derya Oruç

CEVAP-Yatırımcılar bazı zamanlar hisselerin grafikleri üzerinden fiyat hareketlerini takip ederek hayali alım satımlarla kaçırdıkları kârlara üzülürler. Dipten alıp zirvede satanların ne denli şanslı olduğunu düşünürken ciddi bir kazancın kaçırılmasının buhranı yaşanır. Ancak hayali işlemin pratikte ne ölçüde hayat bulduğu ciddi bir soru işaretidir. Yatırımcıların birbirinden bağımsız dile getirdikleri dipten alım ve zirveden satım işlemi tesadüfi işlemlerin dışında sürekli yapılma koşulu olmayan bir durumdur. Dahası piyasaların yukarı ya da aşağı ani tepki verdiği zamanlarda bireysel yatırımcıların emirlerinin piyasaya ulaşmaması ya da geç ulaşması veya ekranlarının kilitlenmesi sıklıkla karşılaşılan bir şikayet konusudur. Bu sorun ister istemez bireysel yatırımcı ile profesyonel yatırımcının özellikle de ani fiyat ya da hacim değişimlerinde piyasaya ulaşmada ne ölçüde eşit olduğunun sorgulanmasına yol açmakta. Sorunun çözümü ise aracı kurumların müşterileri arasında ayrım yapıp yapmadığı ile yakından alakalıdır. Neticede özellikle ani fiyat ve hacim değişimlerinde bireysel yatırımcının emrinin piyasaya ulaşamaması ya da geç ulaşması kayıplara sebep olurken kısa süreli beklentilerle kazanç elde etme olanağını da zorlaştıran bir diğer ayrıntı olmakta. Kuşkusuz bu durum sadece hisse senedi piyasası için değil döviz ya da diğer piyasalar için de geçerli olduğunu not etmek gerekiyor.

Tüm bunların dışında Kuştur Turizm’in dar bir piyasaya sahip olduğunu hatırlatmakta yarar var. Hisse, son bir ayda ortalama 207 bin TL tutarında günlük işlem hacmiyle hareket ediyor. Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda bulunan hissenin aktif bir piyasasının olduğunu söylemek zor. Şirket geçtiğimiz yıl pandemiden kaynaklı ciddi bir kâr düşüşü yaşadı. Bu yılın ilk yarısında da düşük de olsa zarar etti. Firmanın geçtiğimiz yılın ilk yarısındaki zararıysa daha yüksekti. Bu itibarla yıl sonunda kâra geçme ihtimali bulunuyor. Ancak kârı yakalasa da asıl önemli olanın istikrarlı şekilde kârını artırmak olduğu göz ardı edilmemeli.


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU09 Ağustos 2021 11:17

    arkadaş benim anlamadığım elimizde işfin ülker gıda, oyak çimento var bu sene karlarını % 400 e kadar kartırmışlar bilançosu zararda olanlar aktif ve pasifi kötü olanlar ve bilanco karı 1 000 000 TL olanlar tüm hisse senetleri uçuyor bunlarda dahil bizim senetler ise geri geliyor madem borsa yatırım aracı rakamlar önemli deniliyor bu nasıl bir yatırım aracı borsa söylermisiniz.