Ana SayfaPiyasaİşte yeni haftada piyasaların rotası---

İşte yeni haftada piyasaların rotası

3 / 4
İşte yeni haftada piyasaların rotası
09 Nisan 2017 - 10:40 www.borsagundem.com

DÜNYA GENELİNDE ENFLASYON VERİLERİ İZLENECEK

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz haftanın genelinde dünya gündeminde yer alan olaylar ABD Doları’nın değer kazanmasına fırsat yarattı. Haftaya başlarken yurt içinde gündeme konu olan Mart ayı enflasyonuna ilişkin, yıllık enflasyonun %11,29’a yükselmesi ile birlikte TCMB’nin %11,47’deki fonlama maliyeti arasındaki farkın kapanmış olması Türk Lirası cinsinden varlıklarda satış baskısı yarattı. Hafta içerisinde Fed’in Mart ayında faizleri %1,00’a yükselttiği toplantının tutanaklarında, Fed’in 4,5 trilyon USD’ye ulaşan bilançosunu daraltmasının tartışılmış olması dahi ABD Doları’nın dünya genelinde değer kazanmasında etkili oldu. Önümüzdeki dönemde ABD ekonomisinde hem iyileşme gösteren ekonomik koşullar hem de 2018 yılında yeni bir Fed başkanının da gelecek olması nedeniyle 2017 yıl sonunda gelebilecek faiz artışı sonrası bilanço küçültülmesine başlanması beklenebilir. 

Haftanın son işlem gününde ABD’de açıklanan Mart ayına ilişkin istihdam raporunda; tarım dışı istihdam cephesinde arzu edilen artış görülmese de ücretlerdeki artış ve istihdamın kalitesine baktığımızda söz konusu verinin Fed’in yılın geri kalanına ilişkin yol haritasını değiştirecek kadar etkili olduğunu söylemek mümkün görünmemekte. Özetle, ABD ekonomisinde güçlü istihdam verileri, iyileşme kaydeden finansal koşullar paralelinde Fed’in faiz artırım beklentilerini koruyacakları görüşündeyiz. Bununla birlikte haftanın son işlem gününde ABD’nin Suriye’ye füze saldırısının ardından global negatif risk iştahı eşliğinde global bazda yatırımcılar, güvenli liman olarak anılan enstrümanlara yöneldi. 

Bizleri bekleyen haftada jeopolitik gerginliklere ilişkin gündemin yanı sıra dünya genelinde enflasyon verileri takip edilecek. Yurt içinde ise Şubat ayına ilişkin sanayi üretimi ve cari denge verileri Türk Lirası cinsinden varlıkların seyrinde hareketlilik yaratabilir. 

BIST 100 endeksine ilişkin olarak bir süredir görülen 87,000 – 92,000 bandındaki yatay hareket devam etmektedir. 16 Nisan 2017’deki yapılacak olan referanduma kadar mevcut yatay seyrin korunmasını beklemekteyiz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)