Ana SayfaPiyasaYatırımlar teknoloji hisselerine yarıyor ---

Yatırımlar teknoloji hisselerine yarıyor

2 / 9
Yatırımlar teknoloji hisselerine yarıyor
21 Mart 2016 - 11:13 www.borsagundem.com

'UCUZ DEĞERLEME' KALKIYOR

FED, geçen hafta faizlerde bek­lentilere paralel olarak bir değişime gitmezken, 2016 yılındaki faiz artı­rımlarına ilişkin tahminlerini dörtten ikiye indirince, gelişen piyasa para birimlerine paralel dolar/TL kuru da geriledi. Iş Yatırım, Borsa İstanbul'un 26 Şubat'tan beri dolar bazında yüzde 8'in üzerinde yükselerek, gelişmek­te olan piyasaların yüzde 1, gelişmiş piyasaların yüzde 4 üzerine çıktığını belirtiyor. İş Yatırım uzmanları, "BÎST'in 80.000 seviyesindeki psiko­lojik direncini kırması beklentilerimiz dahilindeydi. TL'ye karşı 2,85'ler se­viyesine gerileyen dolar da borsada­ki yükselişi destekliyor. Ancak yük­selişin devam etmesi ve borsanın 80.000 seviyesinin üzerine çıkması durumunda yılbaşında BİST için 'al' tavsiyesi vermemize neden olan ucuz değerleme' argümanımız ortadan kal­kacak" diyor. Kurum, bu nedenle borsadaki hızlı yükselişlerde taktik­sel olarak satış yönünde olmayı tercih edeceğini belirtirken yükselişin kalı­cı olduğuna inanıyor.

TALEP BELİRLEYİCİ OLACAK

Halk Yatırım Başekonomisti Ba-nu Kıvcı Tokalı, bilişim ve teknoloji sektörünün borsada iki yıl üst üste yatırımcısına kazandırmasını, bu iki sektörün büyümeye devam etmesi­ne, ayrıca büyüme potansiyelinin ha­len daha yüksek seviyelerde iken bu durumun kârlılıklara da yansımasına bağlıyor. Tokalı, bu konuda şunları söylüyor: "Sektörün büyüme potan­siyelinin olduğunu düşünürken, bu anlamda kârlı büyüme hikâyesinin devam edebileceğini düşünüyoruz. Ancak bunun geçtiğimiz yıllarda ol­duğu kadar agresif oranlarda olma­yacağını tahmin ediyoruz. Bu şirket­lerde en önemli beklentilerin başında talep unsuru geliyor. Güçlü talep ko­şullarının devam etmesi, bilişim ve teknoloji hisselerine olan ilginin can­lı kalmasını sağlayabilir."

Banu Kıvcı Tokalı, iç talebe yöne­lik iyimser beklentilerin tüketici güve­ninde iyileşmenin yaşanmasını sağla­yarak uygun talep koşullarının oluş­masını destekleyebileceğini ifade edi­yor.

BEKLENTİLER YÜKSEK

Bu yıl sektör için önemli beklen­tiler söz konusu. İhalesi 2015'te ger­çekleştirilen 4.5G teknolojisi ve bü­yük veri, bulut bilişim, mobil çözüm­ler, kurumsal sosyal ağlar, M2M, veri merkezleri altyapılarına ilişkin yatı­rımlara bu yıl devam edilecek. Bu ya­tırımlar ile sektörün ithalata dönük ya­pısından oldukça uzaklaşabileceği yo­rumları yapılıyor.

Bunun yanında yazılım pazarını büyütmek amacıyla 2016-2019 yılla­rını kapsayacak biçimde hazır hale ge­tirilen strateji ve eylem planıyla yazı­lım ve bilgi teknolojileri alanlarında uluslararası standartlarda ürün ve hiz­metler üretilmesi hedefleniyor.

Venbey Yatırım Araştırma Müdü­rü Barış Ürkün, 20l6'da bilişim sek­törünün pazar hacmi büyüklüğünün yüzde 2 büyüyerek 25,9 milyar dolar seviyesine ulaşmasının beklendiğini aktarıyor. Ürkün, "Yabancı ortaklık haberleri ve buna dair beklentiler, ya­pılacak yeni teknoloji yatırımları, ya­bancı yatırımcıların ülkemize olan il­gisinin devam etmesi, bilişim ve tek­noloji hisselerini hareketlendirecek gelişmeler arasında" diyor. Barış Ür­kün, Despec, İndeks Bilgisayar ve Lo­goyu önerdiklerini de söylüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)