Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon yorumları ve piyasalara etkileri---

Enflasyon yorumları ve piyasalara etkileri

1 / 2
Enflasyon yorumları ve piyasalara etkileri
03 Kasım 2014 - 11:10 www.borsagundem.com

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporu:   
"Çekirdek enflasyonda ılımlı görünüm  gıda enflasyonu riski devam ediyor   
Ekim ayında da gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısının devam ettiğini izliyoruz. TÜFE aylık artış oranı %1,90 ile, hem %1,61'lik tahminimizin hem de piyasa beklentisi olan %1,78'in üzerinde gerçekleşti. Aylık gıda enflasyonu %2,76 ile geçen yılın aynı ayında kaydedilen %4,17'nin altında kalsa da, hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda fiyatlarında beklentinin üzerinde bir artış olduğu gözleniyor. İşlenmemiş gıda fiyatlarında aylık bazda %4,4, işlenmiş gıda fiyatlarında ise %1,1 civarında artışlar hesaplıyoruz (Eylül ayında değişim oranları sırasıyla %-0,15 ve %0,75 idi). İşlenmiş gıda fiyatlarında yıllık enflasyonunun tekrar yükselişe geçmesinin yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yıllık gıda enflasyonunun %12,73'e inerek yıl sonu tahmini olan %12,5'e yakın bir görünüm vermesine karşın, 2015 tahmini olan %9'luk hedefin ulaşılabilirliğiyle ilgili risklerin olduğu görüşümüzü koruyoruz.         Elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yapılan zamların alt sektörde yansımasına baktığımızda, aylık enflasyon üzerinde 0,4 puanlık artışa neden olabileceği beklentimizin gerçekleştiğini görüyoruz.   
Giyim fiyatlarındaki artışın mevsimsel boyutlarda gerçekleştiği  düşen enerji fiyatlarının ise olumlu tarafta yer almaya devam ettiğini gözlemliyoruz.        
Kur etkisiyle ilgili olarak, sağlık fiyatlarında geçmiş kur değer kaybının birikimli etkisi görülürken  kurun sonraki değer kazancının ev eşyası ve haberleşme gibi sektörlerde olumlu yansımaları dikkat çekiyor.
   
Ekim TÜFE manşet oranındaki artışa karşın, çekirdek enflasyon göstergesi olan "I" endeksindeki yıllık enflasyon oranının bir ay önce başlattığı düşüşünü Ekim ayında da devam ettirmesini kısmen rahatlatıcı buluyoruz.   

Sonuç olarak, yıllık TÜFE enflasyon oranı Ekim'de tekrar yükseliş göstererek %8,96'a çıkıyor. Yıl sonuna kadar da %9 civarında dalgalanması olası görünüyor. Yıl sonu tahminimizi %9,2 olarak koruyoruz. Ancak, 2015 yılının ilk yarısında, baz avantajı ve ılımlı enerji fiyatlarının katkısıyla, %7-8 bandına inmesi mümkün görünüyor. Öte yandan, gıda fiyatlarıyla ilgili belirsizlikler bu düşüşün önünde en önemli risk unsuru olmaya devam ediyor. Kurun istikrarlı bir görünüm sunması da, hem enerji fiyatlarının hem de gıda fiyatlarının baskısının sınırlı kalması açısından kritik görünüyor."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)