Ana SayfaPiyasaEndekste 106 bin hedefi, dolarda şok beklenti!---

Endekste 106 bin hedefi, dolarda şok beklenti!

3 / 3
Endekste 106 bin hedefi, dolarda şok beklenti!
06 Mayıs 2018 - 08:26 www.borsagundem.com

İÇ PİYASALAR, KUR, BORSA VE FAİZ

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI 


Son dönemde içsel kırılganlık unsurlarının TRY fiyatlama dinamiklerini bozması ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin de ABD’de artan enflasyon beklentileri ve Fed’den faiz artırımı beklenmesi gibi unsurlar nedeniyle USD karşısında zayıf bir döneme girmesi USDTRY kurunda da yukarı hareketlerin ivme kazanmasına neden olmuştur. Merkez Bankası; kur ve enflasyon beklentilerini kontrol altına almak amacıyla 25 Nisan’da 75 baz puanlık bir faiz artırımına gitti, ancak önce kur 4,08 – 4,09’lardaydı, mevcut durumuyla 4,30’ları zorluyor. Faiz artırımının etkisi terse döndü, piyasa Merkez’in hassasiyet noktasını test ediyor. Enflasyon Nisan’da beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti ve çekirdek göstergelerdeki gözle görülür bozulma kurlardaki yükselişin enflasyondaki etkilerini gösterdi. 

Enflasyonun yeniden yükselişe geçmesinin ardından TRY, USD karşısında düşüşünü rekor seviyelere taşıdı. Yabancı kurumlar da bu noktada TCMB’den faiz artırım beklentilerini öne çıkardılar. Enflasyon beklentilerinde bozulma tahvil faizlerimizi yukarı yönlü olarak etkiliyor. Reel faizimiz henüz idare eder seviyelerde, ancak enflasyonda baz etkisi kaynaklı gerilemenin sonuna gelinde ve bundan sonra kendi dinamikleriyle yükselecek olan enflasyona kurun da ilave katkıda bulunması söz konusu olabilecektir.

Enflasyonun beklentilerin çok üzerine çıkması ve bundan sonraki süreçte baz etkisinin sona ermesi ve artan kur etkisiyle daha da yukarılara gidecek olması reel faizimizi aşağılara çekebilecektir. Bu durumda Merkez Bankası’nın 7 Haziran toplantısında ilave sıkılaşma yapması beklentisi ortaya çıkmıştır. Kurlarda volatilite çok artmıştır, bu şekilde giderse 7 Haziran öncesinde de sözel yönlendirme ile Merkez Bankası ortaya çıkma gereği hissedebilir. Eğer proaktif adımlar atılmaz ve ABD verileri de kurlarda düşüşe izin vermezse yeni yüksek seviyeler görülebilir.

4,21 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe bu düşünce desteklenebilir. 4,31 üzerinde gerçekleşecek kalıcı hareketler, mevcut çıkışın daha da güçlenmesine imkan tanıyacağı gibi kurun ilgili seviyede baskı görmesi, mevcut yolculuk içerisinde mola olarak gündemde yer alabilir. 4,31 üzerindeki trend seviyelerinin 4,33 başta olmak üzere 4,35, 4,3750 ve 4,40 olduğunu, 4,31 altındaki olası tepkilerin de 4,21 destek noktası öncesinde 4,2630 ve 4,2440 olabileceğini söyleyebiliriz.

Enflasyonun yeniden yükselişe geçmesinin ardından TRY, USD karşısında düşüşünü rekor seviyelere taşıdı. Yabancı kurumlar da bu noktada TCMB’den faiz artırım beklentilerini öne çıkardılar. Enflasyon beklentilerinde bozulma tahvil faizlerimizi yukarı yönlü olarak etkiliyor. Piyasa net olarak Merkez’in müdahale edeceği seviyeyi test ediyor. İlk etapta acil toplantıdan önce döviz satım ihaleleri devreye girebilir. Doğrudan satış veya banka hazinelerini arayıp satış yaparak 4,30’lu seviyelerde bu tarz aksiyonların gelmesi beklenebilir. Özetle bu oynaklık seviyesinin devamında faiz artırımı dışındaki çözümler geçici olacaktır. Merkez Bankası, oynaklık seviyeleri böyle devam ederse küçük bir ihtimalle de olsa 7 Haziran öncesi acil toplantıya da gidebilir. Bu noktada da, artan enflasyon beklentileri ve ilave sıkılaşma gerekliliği piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü baskının devam etmesine neden olabilir.

Türk varlıkları fiyatlamasında S&P not indirimi ve enflasyon dinamiklerinde bozulmalar olumsuz fiyatlama davranışlarına neden olmaktadır. Türk Lirası değer kaybında yeni rekorlar kırarken, yurt dışı temada Dolar’ın olası güçlenme senaryosu henüz devrede olmadığına dikkat edilmelidir. Borsa İstanbul 100 endeksinde beklentilerden iyi gerçekleşen bilanço sezonuna rağmen yukarı yönlü ataklarda sert satış dalgası gelmektedir. Bu durumun sorgulanması ve dikkat edilmesi gerekmektedir. Teknik olarak 102500 altında majör 100bin desteği kritik olacaktır. Yukarı yönde ise 103500 ve 105bin dirençleri takip edilebilir. 


EURUSD 

Yeni haftanın öne çıkan en önemli gelişmeleri arasında ABD enflasyon ve verilerini takip edeceğiz. ABD enflasyonunda petrol fiyatları dikkate alınınca yükseliş potansiyeli bir adım önde olurken, güçlenen enflasyon algısı Fed’in Haziran toplantısında daha şahin olabilir beklentisi ile Dolar ve ABD tahvil faizi dinamiklerini yukarı yönlü destekleyebilir. ABD’de son dönemde ekonomik aktivite verilerinde ve buna bağlı olarak enflasyon beklentilerinde bir canlanma görülmektedir. Bunun en çarpıcı göstergesini de geçtiğimiz hafta açıklanan Nisan ayı PCE enflasyonu göstergelerinde görmüştük. PCE, Fed’in öncelikli olarak takip ettiği enflasyon göstergesi ve Nisan’da %2 seviyesine gelmiş durumda. Tabii, teoride Fed enflasyonda hedefe ulaştı gibi görünüyor ancak, pratikte bu durumun uygulaması biraz daha farklı oluyor. Bir defa %2 bir varış noktası değil, Fed’in geçen hafta yaptığı “simetri” açıklamasından da biraz bu sonuç ortaya çıkıyor. Biliyoruz ki, %2 bir aksiyon eşik noktası da değil. Fed enflasyonun orta vadede %2 seviyesi üzerinde istikrar kazanmasını istiyor. Bu bakımdan da kademeli faiz artırım politikasına devam edecek. 

EURUSD paritesi özellikle Nisan ayının son zamanlarında pariteye ilişkin gerçekleştirdiği negatif fiyatlama davranışı ile birlikte Mayıs ayının henüz başında olmamıza rağmen de ilgili negatifliğini 1,1980 seviyesine taşıdı. Yaşanılan geri çekilme, EURUSD paritesine yönelik yeni bir dönemin başlayabilmesi adına ve 1,15 / 1,30 kıyaslamasında en başından beri üzerinde durduğumuz 1,15 seviyesine doğru olası geri çekilmeleri güçlendirmektedir. Dolar endeksinin uzun bir süredir etkisini sürdürdüğü negatif trend görünümünü sonlandırması ve yeni pozitif görünümüne adapte olması da 1,10 beklentimizin yüksek sesle konuşulmasına imkan tanıyabilir. Bu sebeple de Mayıs ayı özellikle de Haziran ayı yoğun makro gündemi ile birlikte EURUSD paritesine yönelik 1,15 seviyesi gündemimizde yer almayı sürdürebilir.

Teknik olarak EURUSD paritesini değerlendirdiğimizde, 2018 yılı geneline ilişkin üzerinde ısrarla durduğumuz 1,25 bariyeri ile sonlanan yükseliş trendinin güncel alt noktası 1,2290 seviyeleri altında Mayıs ayına yönelik negatif beklenti ön plandadır. EURUSD paritesi 1,2290 ve 1,25 bariyerleri altında kalmayı sürdürürse, negatif fiyatlama davranışını 1,19 başta olmak üzere 1,1730 ve 1,15 seviyelerine taşımak / yaklaştırmak isteyebilir. Özellikle de son süreçte dikkatleri üzerine çeken 1,2090 seviyesi altı kapanış, 1,2290 ve 1,2495 gibi seviyelere doğru tepki düşüncesini gündeme taşıyabilir. Ancak bu tür bir çıkış oluşsa dahi 2018 yılına yönelik beklentinin 1,25 – 1,26 bölgesi altında negatif olduğu unutulmamalıdır.


ALTIN 

Altın, son süreçte gerek Dolar Endeksi gerekse ABD 10 Yıllık Hazine Tahvil Faiz Oranındaki değerlenme sebebiyle önemli bir satış baskısı oluşturdu. Bu düşünce ile kanalın alt noktasını temsil eden 1316 – 1301 bölgesine ulaşan kıymetli maden, Mayıs ayında kanal içi pozitif mi yoksa kanal dışı negatif bir görünüm mü oluşturabilir sorusuna cevap arayacaktır. 

Ons Altın fiyatı 1316 – 1301 bölgesi üzerinde kalmayı başarırsa, kanal içi görünümün bir müddet daha devam edebileceğine yönelik beklentiler gündemi meşgul edebilir. Bu düşünce ile 1335 ve kanalın üst noktası 1351 bariyeri olası dönüşte dikkat çekeceği gibi 1351 üzerindeki kalıcı hareketler, 2018 yılı zirve noktası 1366 ve 1383 bariyerine doğru olası çıkışları destekleyebilir. Ons Altın fiyatının 1316 – 1301 bölgesi altında kalıcı hareketler (tercihen günlük kapanış) oluşturması durumunda ise, kanal içi seyrin sona ereceği ve negatif fiyatlama davranışının etkin bir rol oynayacağı beklentisi gündemi meşgul edebilir. Bu tür bir değişimde 1287 başta olmak üzere 1267 ve 1252 destek noktaları gündemi meşgul edebilir. Ancak bu tarz bir geri çekilme oluşsa dahi ana görünümün yükseliş trendinin alt noktasını temsil eden 1252 – 1267 bölgesi üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır. Son süreçte Ons Altın fiyatındaki negatif yönlü davranış biçimi, Mayıs ayında Ons Altın fiyatına yönelik negatif beklentilerin bir adım daha önde olabilmesine yönelik düşünceyi güçlendirse de bu düşüncenin teyidi için yukarıda da izah ettiğimiz gibi 1316 – 1301 bölgesi altındaki kalıcı hareketler takip edilmelidir.


PETROL 

OPEC kaynaklı sözlü müdahaleler ve ABD’nin olası İran yaptırım beklentisi petrol fiyatlarını pozitif olarak desteklemektedir. Ham petrol 61,50 seviyelerinden başlattığı yukarı yönlü momentumu 69,50 direnç seviyesine kadar devam ettirmiştir. OPEC ve İran beklentileri fiyatı daha çok etkilemektedir. 

Ham petrolü teknik olarak incelediğimizde genel görünümün pozitif olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 63,50 – 64,20 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi devam edebilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 69,50 seviyesinin aşılması ile 71,20 ve 73,20 seviyeleri takip edilebilir. Olası düşüşler 63,50 – 64,20 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Düşüş isteği 63,50 seviyesi altındaki fiyatlama davranışlarının günlük kapanış ile desteklenmesi gerekmektedir. Olası durumda 61,50 – 60,25 ve 58,50 destekleri gündeme gelebilir.

Brent petrol, OPEC ve ABD’nin olası İran yaptırımları beklentileri ile yukarı yönlü hareketini 69,50 seviyesine kadar taşımıştır. Fakat ilgili seviye üzerinde arz dinamikleri nedeni ile kalıcı olamamıştır.

Teknik olarak incelediğimizde genel görünümün pozitif olduğunu görüyoruz. Makro dinamikler bu durumun aksini gösterse de OPEC ve İran beklentileri fiyatı daha çok etkilemektedir. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 67,70 – 68,40 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi devrede olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 75,50 seviyesinin aşılması durumunda 77 ve 78,85 dirençleri hedeflenebilir. Olası geri çekilmeler 67,70 – 68,40 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Düşüş isteği için 68,40 seviyesi altındaki seyir ve günlük kapanış şartı devam etmektedir. Bu durumda 67,10 seviyesi sonrasında 65,80 ve 63,50 destekleri hedeflenebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kudret Arıcı06 Mayıs 2018 20:08

    107 bin yeni direnç. ytd.

  • Hasan06 Mayıs 2018 19:56

    Reisin ne dedi? Eğer beni seçerseniz faiz ve dolar lobisini bitirecek. 15 yıldır yaptığı ortada Çalışan bizleri harap etti. maaşım eridi bitti. Benzin 6 lirayı geçti. Araba fiyatları uçtu. Varol reis

  • Dermanım Ol06 Mayıs 2018 13:56

    İç ve dış güçler , ülkeyi bataklığa götürüyorlar... :|