Ana SayfaPiyasaEmlak Konut ve TSKB GYO sorusu---

Emlak Konut ve TSKB GYO sorusu

2 / 2
Emlak Konut ve TSKB GYO sorusu
22 Ocak 2018 - 09:16 www.borsagundem.com

KANAL İSTANBUL EMLAK KONUT’A MI YARAYACAK?

SORU- Emlak Konut hissesini soracaktım. Kanal İstanbul projesiyle birlikte şirketin elindeki arazilerin değerlendirilmesiyle birlikte hissenin uçması mümkün olabilir mi? 

Nuri 

CEVAP- İlk defa 2011 yılında gündeme gelen ve çılgın proje olarak adlandırılan Kanal İstanbul Projesiyle ilgili geçtiğimiz günlerde biraz daha detay bilgi kamuyla paylaşıldı. Açıklanan plana göre kanal; Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnamutköy ilçelerinden geçecek. Toplam uzunluk ise 45,2 kilometre olacak. Basına yansıyan haberle birlikte kanalın geçeceği güzergahta arsa fiyatının hızla arttığı belirtiliyor. Söz konusu güzergahta Emlak Konut’un da arsa rezervi bulunuyor. İş Yatırım’ın 19 Ocak tarihli raporunda Emlak GYO’nun Kanal İstanbul güzergahında 4,6 milyon metrekarelik bir arsa stoku bulunduğu ve bu alan üzerinde 23 bin konutluk proje çalışmasının olduğu belirtilmekte. Söz konusu projeyle ilgili Katarlı yatırımcılarla görüşmelerin devam ettiği ifade edilen bir diğer ayrıntı. Şüphesiz böylesi bir ortaklığın gerçekleşmesi halinde üretilecek taşınmazların Ortadoğu’ya pazarlanma olasılığı daha güçlü olabilecektir. Ancak bunun boyutu hakkında şimdiden fikir yürütmek zor. Bu aşamada söz konusu haberin hissede spekülatif hareketlenmelere yol açma olasılığı daha fazla öne çıkmakta. 

Projelerden ayrı olarak Emlak Konut’un 2018 yılı öngörüsü ise gelir noktasında azalma olacağı yönünde. Geçtiğimiz yıl toplamda KDV hariç 7,7 milyar TL değerinde, 6.714 adet bağımsız bölüm satan şirket, bunun 472 tanesini yabancılara sattı. Yabancıların alımları neticesinde elde edilen tutar KDV hariç 415,1 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Bu anlamıyla yabancıya satışlar toplam içinde pek de yüksek değil. Şirket, 2018 yılında da KDV hariç 7,3 milyar TL tutarında bir satış hedefliyor. Net karının ise 1,8 milyar TL olması öngörülüyor. Söz konusu öngörüler ileriye dönük güçlü bir beklentinin olmadığı şeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte Kanal İstanbul güzergahındaki rezervleriyle ilgili yabancı yatırımcılarla yapacağı olası bir anlaşmanın hisseye ilgiyi artırmasına yol açabileceğini de göz ardı etmemeli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)