Ana SayfaHisse Öneri ListesiDöviz pozisyonlarında ‘hedge’ dikkate alınmalı ---

Döviz pozisyonlarında ‘hedge’ dikkate alınmalı

3 / 4
Döviz pozisyonlarında ‘hedge’ dikkate alınmalı
28 Kasım 2016 - 11:08 www.borsagundem.com

20 ŞİRKET BELİRLEDİK

Biz de döviz hareketlerinin fazla olduğu bu dönemde, dövizdeki hare-ketten olumlu ve olumsuz etkilenen şirketleri belirledik. 2016 dokuz aylık sonuçlara göre bankaları ve iştiraki banka olan holdingleri liste dışında bırakarak, döviz fazlası ve döviz açığı olan ilk 20 şirketi sıraladık. Buna göre, döviz pozisyonu artıda olan şirketler arasında Enka İnşaat, Pegasus, Doğuş Otomotiv, Şişecam, Doğan Gazetecilik gibi şirketler bulunuyor. Döviz pozisyonu ekside olan şirketler listesinde ise THY, Türk Telekom, Tüpraş, Anadolu Efes ve Migros gibi şirketler var.

Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, döviz açık pozisyonu olan şirketlerin piyasa ve reel ekonomi üzerindeki belirsizliklerin arttığı dönemlerde daha fazla bilanço riskiyle karşılaşacaklarını söylüyor. Erkan, “Bu da operasyonel anlamda kâr etseler bile döviz kurlarının yarattığı olumsuz etkiyle kârlarını artıramama- larına, zarar etmelerine veya mali sıkıntı yaşamalarına neden olur” diye devam ediyor. Ancak bu noktada ‘hedging’ mekanizmasına dikkat çekiyor. Bu mekanizmanın şirketlerde yerleşmeye başladığını söyleyen Erkan’a göre, ‘döviz açık pozisyonu olan her şirket olumsuz görünüm sergiliyor’ algısı doğru değil. Asıl risk, döviz kurlarının geçmiş dönemlere göre yüksek olmasından ziyade kur oynaklığı olarak öne çıkıyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEMSACI28 Kasım 2016 12:23

    MEMSA borçlarını ödüyor neden hala 15kuruşta baskılanıyor kağıt...spk bu konuda bir yaptırımda neden bulunmuyor...3 yıldır faaliyet yapmayan şirketin tahtası neden hala borsada işlem görüyor...???...