Ana SayfaHisse Öneri ListesiDöviz pozisyonlarında ‘hedge’ dikkate alınmalı ---

Döviz pozisyonlarında ‘hedge’ dikkate alınmalı

2 / 4
Döviz pozisyonlarında ‘hedge’ dikkate alınmalı
28 Kasım 2016 - 11:08 www.borsagundem.com

DÖVİZ POZİSYONLARI

Piyasalarda görünüm böyleyken, son dönemde dolardaki yükseliş dikkat çekiyor. Dolar küresel olarak hemen her enstrümana karşı değer kazansa da, TL, en düşük performans gösteren gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri.

Döviz kurunda yaşanan bu dalgalanmalar, özellikle döviz pozisyonu bulunan şirketler üzerinde önemli etki-ye sahip. Bir şirketin net yabancı para pozisyonunun pozitif olması, o şirketin yabancı para varlıklarının yabancı para yükümlülüklerinden fazla olması anlamına geliyor. Döviz fazlası olan bu şirketler, TL değer kaybedip kur yükseldiğinde ‘kur farkı geliri’ anlamına gelen ‘kambiyo kârı’, TL değer kazanıp kur düştüğünde ‘kur farkı zararı’ anlamına gelen ‘kambiyo zararı’ kaydediyor. Net yabancı para pozisyonu negatif olan yani yabancı para varlıkla- n yabancı para yükümlülüklerinden az olan şirketler için ise durum tam tersi diyebiliriz. Döviz açığı olan söz konusu şirketler, kur yükseldiğinde kur farkı zararı yazarken, kur düştüğünde kur farkı geliri elde ediyor. Şirketler döviz riskine karşı türev enstrümanlarla risk yönetimi (hedge) yaparak zararı da düşürebiliyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEMSACI28 Kasım 2016 12:23

    MEMSA borçlarını ödüyor neden hala 15kuruşta baskılanıyor kağıt...spk bu konuda bir yaptırımda neden bulunmuyor...3 yıldır faaliyet yapmayan şirketin tahtası neden hala borsada işlem görüyor...???...