Ana SayfaPiyasaDiriteks ve Atlas Yatırım sorusu---

Diriteks ve Atlas Yatırım sorusu

2 / 2
Diriteks ve Atlas Yatırım sorusu
17 Mayıs 2017 - 08:24 www.borsagundem.com

BEDELLİ TARİHİ NETLEŞMEDİ

SORU- Elimde bir miktar Atlas Yatırım Ortaklığı hisse var. Hisse yükselişe geçecek mi? Yoksa elden çıkarmalı mıyım? Birde bedelli sermaye artırımı için SPK ya başvuru yapıldı. Onay çıkması hisseyi nasıl etkiler? Şirket neden bedelli sermaye artırımı yapıyor, biliyor musunuz? 

Melih Ayata 

CEVAP- Kayıtlı sermaye sistemine tabi bulunan Atlas Yatırım Ortaklığı, mevcut 30 milyon TL olan kayıtlı sermaye tavanını 100 milyon TL’ye çıkarmak için yaptığı başvuruyu SPK onayladı. Bedelli sermaye artırımı ile ilgili süreç ise henüz tamamlanmadı. Şirket 23 Mart 2017 tarihinde yaptığı açıklama ile 20 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi yüzde 50 bedelli artırılarak 30 milyon TL’ye yükseltilecek. Aynı kararda kullanılmayan rüçhan haklarının da Borsa’da nominal değerden az olmamak kaydıyla oluşacak fiyattan satılacağı duyuruldu. Şirket, alınan kararda bedelli sermaye artırımının ne zaman gerçekleştirileceğine değinmezken tarihin bir başka toplantı ile netleştirileceği belirtildi. Bir sonraki açıklamada ise bedelli sermaye ile elde edilecek kaynağın şirketin menkul kıymet portföyünün çeşitlendirilmesi amacıyla kullanılacağı dile getirildi. 

Bedelli sermaye artırımı hissedarın cebinden ilave nakdin çıkması anlamına geldiğinden özellikle zayıf firmaların hissedarları arasında bu karar tepkiye neden olurken beraberinde satışı da getirebilmekte. Bu noktada karar verirken spekülatif hareketlenmelerden ziyade uzun vadeli bakış açısı ile hareket edilmesinde, şirketin mali performansına göre yaklaşımda bulunulmasında yarar var. 

Şirketin mali yapısı incelendiğinde güçlü bir kârlılığa sahip olamadığını görebilmekteyiz. Son beş yılın üçünde zarar ederken gerçekleşen kârların da sembolik düzeyde kaldığı gözleniyor. 2017’nin üç aylık bilançosunda ise geçmişle kıyaslanmayacak bir kârlılığın yakalandığı görülüyor. Borsanın performansı şirketin kârına olumlu yönde yansımış durumda. İlk çeyrekte elde edilen kârın yıl sonunda da devam edebilmesi biraz da borsanın performansını korumasıyla yakından alakalı bulunuyor. Ancak uzun vadeli takip edildiğinde borsada faaliyet yürüten yatırım ortaklıklarının istikrarlı bir kârlılık yakalama noktasında zorlandıkları görülmekte. Söz konusu durum Atlas Yatırım Ortaklığı için de geçerli. Söz konusu durum zaman zaman hissede spekülatif hareketlenmelerin yaşanmasına neden olmakta. Borsada gerçekleştirilecek alımlarda istikrarlı şekilde kârını büyüten firmaların takip edilmesinde fayda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)