Ana SayfaPiyasaAlcatel ve Doğtaş Kelebek sorusu---

Alcatel ve Doğtaş Kelebek sorusu

2 / 2
Alcatel ve Doğtaş Kelebek sorusu
10 Ocak 2017 - 09:50 www.borsagundem.com

ZARAR UZUN VADELİ ÇIKIŞA ENGEL

SORU (2) - Doğtaş Kelebek’in yönü ne taraf olur? Hisse ile ilgili düşüncenizi öğrenebilir miyim?

Mehmet Aydoğmuş

CEVAP - Doğtaş Kelebek, düşen bir ivme ile hareket ederken 1 Aralık 2016 günü yıl içindeki en  düşük seviyesi 1,09 TL’yi test etti ve ardından yükseldi. Hisse, özellikle aralık ayının son günü yukarı yönlü sert bir hareket sergilerken 3 Ocak 2017 günü en yüksek 2,27 TL’yi gördü. Zirve seviyelerinde gelen satışlar ise hissenin sonrasında düşmesinde etkili oldu.

Hissenin çıkışa geçtiği aralık ayının ilk günlerinde Şirketin Genel Müdürü’nün geleceğe yönelik değerlendirmesinin etkisi bulunuyor. Söz konusu değerlendirmeye göre firma üç ay içinde 13 yeni mağaza açacağını ve gerçekleşen yatırımıyla birlikte  Düzce’de bulunan fabrikasına 10 bin metrekare ek tesis ilave ederek yüzde 25 kapasite artırımına gidileceğini belirtti. Bu haberin hisse üzerinde etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Şirket, 28 Aralık 2016 günü yaptığı açıklamada ise geri alınan hisselerin satılacağını kamuyla paylaştı. Açıklamada payların 1,35 TL fiyatla Franklin Templeton Investments'a satılması hisseye ilginin artmasına imkan tanıdı. Bunun yanı sıra Şirket Genel Müdürü’nün 2017 yılı içinde yurt içinde ve yurt dışında 44 yeni satış noktası açılacağı yönündeki açıklaması da çıkışı destekleyen ilave bir unsur oldu. Bu durum hissenin 3 Ocak gününe kadar ivme kazanarak yükselmesine imkan tanırken sonrasında şirketin geri aldığı payları satmasının da etkisiyle hisse geriledi. Görüldüğü kadarıyla kısa vadeli beklentiler he ne kadar hissede çıkışa yol açmışsa da uzun vadede istikrarlı bir çıkış için firmanın kâr edeceğini görebilmek gerekiyor.

Bir şirkete ait hissenin istikrarlı şekilde yükselebilmesi için kârında düzenli artış yaşanabilmesi önemli. Son üç yılda sürekli zarar eden firma son açıkladığı 2016 yılı dokuz aylık bilançosunda da azaltmakla birlikte zararını sürdürdü. Firmanın birikmiş geçmiş yıl zararı ise 55,2 milyon TL’ye yaklaşıyor. Şirketin uzun vadede yatırımcısına umut vadedebilmesi için zararını kapatıp kâra geçeceğine dair işareti verebilmesi önemli.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)