Ana SayfaHisse Öneri ListesiSon çeyrek beklentisi yüksek olan 20 şirket---

Son çeyrek beklentisi yüksek olan 20 şirket

2 / 4
Son çeyrek beklentisi yüksek olan 20 şirket
12 Aralık 2016 - 10:18 www.borsagundem.com

SATIŞI YÜKSEK 20 ŞİRKET

2016 üçüncü çeyrek bilançolarının tamamlanmasıyla ise dikkatler, yılın son çeyreğine ait finansal sonuçlara çevrildi. Biz de yatırımcılar için önem taşıyan ölçütlerin başında gelen 'şirketlerin satış rakamları' üzerine bir araştırma yaptık. 2011-2015 dönemine ait son çeyrek verilerine bakarak, son çeyrekte şirketlerin yıllık satışlarının yüzde kaçını gerçekleştirdiğini tespit ettik ve bu dönemde geleneksel olarak yüksek satış rakamlarına ulaşan şirketleri listeledik. Beş yılın ortalamasına göre, son çeyrek satış oranı en yüksek 20 sanayi şirketini tablomuzda bulabilirsiniz. Tabloda finans şirketlerine ve bu beş yılın birinde son çeyrek satış oranı yüzde 25'in altında olan şirketlere yer vermediğimizi ve listeye en az üç yıllık verisi olan şirketleri dâhil ettiğimizi belirtelim.

HANGİ SEKTÖRLER VAR?

Tablo incelendiğinde, 20 şirketin yedisinin teknoloji ve teknoloji perakendesi alanında faaliyet gösteren şirketler olduğu göze çarpıyor. Netaş Telekom, Link Bilgisayar, Logo Yazılım, Datagate Bilgisayar, Escort Teknoloji, İndeks Bilgisayar ve Bimeks bu alandaki şirketler olarak listede yer alıyor. Teknoloji şirketi sayısının fazla olmasında bu şirketlerin ihale usulüyle çalışması, ihalelerin ve mal teslimlerinin genelde yılın son çeyreğinde yapılması etkili bir kriter olarak öne çıkıyor. Böylece malın teslim edilmesiyle alınan satış bedeli bilançolara yansıyor. Tabloda yer alan Aselsan, Otokar, Emek Elektrik'in de bu tarz bir yapıyla işlediğini ve olumlu dönemsel etki kaydettiğini belirtmekte fayda var. Yine yıl sonu tapu teslimlerinin katkısıyla gayrimenkul şirketleri de bu dönemde yüksek performans sergiliyor. Kuyumcukent Gayrimenkul, bu sektörden listeye girdi. Anadolu Isuzu ise yıl sonunda talebin yüksek gerçekleştiği otomotiv sektöründen bir şirket olarak listede yer buldu.

Yatırımcılara satış oranlan anlamında fikir veren bu analizin, hisse alımı için tek başına yeterli bir kriter olarak görülmemesi gerektiğini de belirtmemiz gerekiyor. Borsadaki fırsatları ve riskleri detaylı incelemek, piyasa koşullarını ve bu koşulların sektörlere ve şirketlere etkisini dikkate almak önem arz ediyor. Yine hissenin mali yapısına, iskonto oranına, temel hikâyesine de bakmak, doğru yatırım için önde gelen öneriler olarak sıralanabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih25 Aralık 2016 17:16

    sarkuysan hiç yok..gizli bir el saklıyor onu.**izleyin inceleyin sarkuysanda neler oluyor..içten bilgili hisse operasyonunun babası sarkuysanda..onmilyonlarca lira servet nasıl poluşturulur.memleketin en yaşlı yatıırmcı **uzman teyzesi sarkuysanda..bi ömürsün sarkuysan

  • remzi21 Aralık 2016 08:27

    yüksek atında civcivler yesin.

  • Bimeks mi dediniz?15 Aralık 2016 21:46

    Temettü verimliliği yüksek şirketler arasında Bimeksi yazıp son 5 yılın beşinde de temettü verdiğini belrtmişşiniz.Bir yanlışlık yok ise Bimeks yatırımcısı battı yaa.Şirket 2012 yılında %50 bedelsiz ve 2016 yılında ise %1.7 temettü vermiş.Nerede son 5 yılın beşinde temettüsü?