Yatırımcıların gözü karardı! Borsalarda risk büyüyor

Korona virüsün oluşturduğu belirsizlik atmosferine rağmen boğa piyasası yatırımları devam ediyor. Analistler yılın ikinci yarısında yatırımcıların aşırı olumlu beklentilerle yatırım yaptığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar içerisinde bulunduğumuz haftada oldukça sorunlu verilerle geçirebilir. Korona virüsün her gün oluşturduğu negatif atmosferin yanında Apple, Amazon, Google’ın çatı şirketi Alphabet, Exxon Mobil ve Pfizer gibi dev isimler bilanço açıklamaya hazırlanıyor.

Fakat Marketwatch'un haberine göre, yatırımcılar bu olumsuz verilere hazırlıksız yakalanmaktan pek endişe duymuyor gibi gözüküyor. Araştırma şirketi Axioma’nın hazırladığı grafik Wall Street yatırımcılarının nasıl bir boğa piyasası gördüğünü açıklıyor. Araştırma şirketinin grafik açıklamasında, “yılın ikinci yarısında ekonomik toparlanmaya ilişkin artan belirsizliğe rağmen alışılmadık derecede olumlu” ifadeleri kullanılıyor:

Görüldüğü üzere yatırımcıların boğa piyasasına olan inancı kırılmış değil. Axioma analistleri temel verilerle borsalardaki performans arasındaki ayrıma ilişkin yaptıkları yorumlarda, “Yatırımcılar görünüşe göre halen ‘geçmiş kötü gelecek harika’ havasıyla tüm gerçekliği göz önüne almadan sadece hayatta kalabilecekleri verileri değerlendiriyorlar” ifadelerine yer veriyorlar.

Yatırımcıların görüşlerine göre parasal genişleme politikaları ekonomik kırılganlık beklentilerini gölgede bırakıyor. Analistler konuya ilişkin, “Salgının ikinci dalgası küresel ekonominin büyük bir bölümünü tehdit ediyor ve ikinci karantina sınırlamaları olasılığını artırıyor. Fakat tıpkı uyuşturucu satıcılarının anneleri ya da seri katillerin komşuları gibi yatırımcılar da konuyu en son duyan kişilermiş gibi görünüyor ve bunun yerine teşvik paketlerinin getireceklerine yoğunlaşıyorlar” ifadelerinde bulunarak yatırımcıların aşırı boğa piyasası pozisyonlarının altını çiziyorlar.

Axioma’nın beklentilerine göre büyük şirketlerin açıklanacak bilançoları şu anki değerlemeleri karşılamayacak. Buna karşın ABD Merkez Bankası (FED) veya yeni bir piyasa teşvik paketi bu beklentileri karşılayabilir.

Analistler yorumlarında “Yatırımcıların tekrar oluşturdukları boğucu atmosfer nedeniyle kötüleşen kovid-19 ortamına rağmen risk toleransı artıyor ve risk isteksizliği azalıyor” ifadelerine yer verdiler.

Ünlü borsa uzmanından kovid dönemi yatırım önerileri

Açığa satışın efsane isminden kriz uyarısı

Borsaları ikinci çöküş mü bekliyor?