Wall Street boğası geri döndü

ABD borsaları için kritik hafta geride kalırken FED’in müdahaleleriyle boğa piyasası geri döndü

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Batılı borsalar Paskalya Bayramı’ndan dolayı haftanın son işlem gününde kapalı olmasına rağmen kritik bir haftayı olumlu bir şekilde kapattı. Kimilerine göre borsalar, ABD Merkez Bankası FED’in müdahaleleriyle kimine göre ise azalan vaka sayısıyla ralliye geçti.

Sebep ne olursa olsun, ABD hisse senetleri küresel ekonomik kriz karşısında piyasaların canlanmasına öncülük ediyor. Bu durum batı için kısacık bir haftanın içerisinde oluştu.

Yatırımcılar genellikle uzun tatillerin öncesinde güvenli oynayarak nakitte geçmeyi tercih ederler. Bu duruma rağmen S&P 500 Endeksi haftayı %10 kazançla kapattı. ABD borsalarındaki iyimserlik Asya da yansıdı.

Mediolanum International Funds’un Baş Piyasa Stratejisti Brian O’Reilly, “Piyasalar esasen V-şeklinde bir toparlanmayı fiyatlandırdı.” O’Reilly’a göre toparlanma biraz zaman alacak fakat kesin olan bir şey varsa Wall Street boğası geri döndü.

Avrupalı devletler ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kendi içinde karar almakta başarısız olurken FED piyasaları aşılamaya devam ediyor. Petrol üretiminin kısılmasındaki tarihi anlaşma küresel risk iştahını tekrardan kabarttı. Bu durumda S&P 500'ün üç hafta içinde ikinci kez çift haneli kazanç elde etmesini kolaylaştıracak.

Bir noktada, on milyonlarca insanın işi olmadığında trilyonlarca dolar basmak para birimini baltalamaya ve enflasyonu riske atmaya yol açabilir. FED’in giderek artan bilançosu küresel finansal sistemi etkin bir şekilde ne kadar daha ayakta tutacağı sorusu ise belirsizliğini koruyor.

Fed'in cephanesi dolu

ABD işsizlik rakamlarını eksik gösteriyor

En çok Kovid-19 vakası ABD'de