E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD işsizlik rakamlarını eksik gösteriyor---

ABD işsizlik rakamlarını eksik gösteriyor

ABD işsizlik rakamlarını eksik gösteriyor
10 Nisan 2020 - 12:56 borsagundem.com

ABD’de resmi işsizlik oranları ile gerçek işsizlik arasında uçurum var. Resmi rakamlar işsizlik oranını %4,4 olarak gösterirken gerçek işsizlik %14,7 olarak görülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs önlemlerinin alınmasıyla ABD’de işsizlik başvurularındaki benzeri görülmemiş hızla devam ediyor. Dün açıklanan rakamlara göre sadece geçen hafta 6,6 milyon Amerikan vatandaşı işsizlik yardımı almak için başvuruda bulundu. İşsizlik yardımı için geçen hafta 6.9 milyon kişi bir önceki haftada ise 3.3 milyon kişi başvuru yapmıştı.

ABD, Başkan Franklin Roosevelt döneminden beridir en yüksek işsizlik rakamlarına ulaşmış gibi görünüyor. Üç haftada 16.8 milyon kişi işsizlik formu doldurdu ve 13 Mart tarihi öncesindeki 7,1 milyon işsize eklenerek 23,9 milyon gibi muazzam bir işsizlik tablosu ortaya çıkardı. Bu tabloya göre ABD’deki gerçek işsizlik oranı %14,7 yani İkinci Dünya Savaşı öncesinden beridir görülen en yüksek oran.

Resmi işsizlik rakamları ise %4,4’lük bir işsizlik oranını gösteriyor. Söz konusu oranların hesaplanmasında yaşanan gecikme nedeniyle piyasaların şu ana kadarki en sert düşüşü yaşadığı 13 Mart tarihi sonrası dönemi tam olarak kapsamıyor. Bu nedenle Nisan ayı resmi işsizlik rakamları çok daha büyük bir önem arz ediyor. Uzmanlar %10’un üzerinde bir rakam olmasına kesin gözüyle bakıyor.

Bununla birlikte ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun işsizlik tanımı nedeniyle gerçek sayılara oranla daha düşük görünebilir.

Amerikalılar ancak bir işten çıktıklarında ve yeni bir iş arama sürecinde olduklarında işsizlik istatistiklerine giriyorlar. Bazı işten çıkarılan çalışanlar sosyal izolasyon uygulamaları sürecinde yeni bir iş arama aktivitesinde bulunmayıp işsizlik istatistiklerinin dışarısında kalabilirler.

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları yine beklentiyi aştı

 

İşsizlik rakamları açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)