Wall Street boğa piyasası için en önemli göstergeyi bekliyor

ABD borsaları 2 aydır çok dar bir aralıkta işlem görüyor. Tüm veriler boğa piyasasını gösterse de teknik analist Lawrance G. McMillan, sert bir düşüşle karşılaşmamak için endekslerin aralığı yukarı yönde kırması gerektiğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta tüm zamanların en yüksek seviyelerinin yakınlarında seyretti. Endeksin yeni bir rekor kıramaması ise ayı piyasası yatırımcılarına yeni bir şans daha veriyor.

MarketWatch yazarı Lawrance G. McMillan endeksin yaklaşık iki aydır 4060 ve 4238 puan arasında seyrettiğine dikkat çekiyor. S&P 500 Endeksi’nin bu aralıkta geçirdiği süre göz önüne alındığında McMillan endekste herhangi bir kırılmanın ciddi bir önem teşkil edeceğini belirtiyor.

Bir işlem aralığı ile başa çıkmanın agresif bir yolu, borsa yazarına göre, aralığın en düşük seviyelerine yakınlaşması durumunda piyasayı satın almak ve endeksin aralıktan yükselerek çıkması durumda da pozisyonunu tersine çevirmeyi planlayıp satışa geçmektir. Daha az agresif bir ticaretse, S&P 500 Endeksi’nin aralığın üst veya alt kısmına yaklaştığında endeksin patlak vereceğini ya da aralığın diğer tarafına geri döneceğine dair çift opsiyonlu işlem uygulamak.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi 24 Mayıs tarihinden bu yana kapanış zirvesinin yakınlarında dolaşıyor. McMillan’a göreyse endeksin rekor kırması ne kadar uzun sürerse aralığın alt bölgelerinde işlem yapma olasılığı da bir o kadar artıyor.

McMillan endeksin 4.000 ve 3.870 puanda destek seviyesi olduğunu da belirtiyor. Ancak S&P 500’ün endeks aralığı aşağı yönlü kırılırsa borsa uzmanına göre bu destek seviyelerini test edecek hızlı bir aşağı yönlü hareket gerçekleşebilir.

Yazar ayrıca volatilite bandının da satış sinyali gösterdiğine dikkat çekiyor. Ancak McMillan’a göre bu satış sinyalleri çıplak gözle bakıldığında bir süredir yükselişini durdurmuş konumda. Bu durum da satış sinyallerine şüpheli bakılmasını gerektiriyor. Borsa uzmanı yatırımcıların birkaç gündür bu verilerin düşüşe geçtiğini söyleyebileceğini belirtiyor. McMillan satış sinyallerinin devam etmekte olduğunu ancak borsalardaki yukarı yönlü ivmenin direnmesi durumunda göstergelerin de yakın zamanda ‘güçlü al’ şekline dönüşebileceğini yazdı.

S&P 500’teki genişlik endeksleri de son haftalarda büyük ölçüde gelişmiş gözüküyor. McMillan bunun da borsalar için bir diğer alım işareti olduğunu belirtiyor. Endeks aşırı alım seviyelerine ilerlemiş durumda. Eğer S&P 500 bu ivmeyi takip ederse ve aralığı yukarı yönde kırarsa endeksin aşırı alım bölgesinde olması da teknik analiste göre pozitif bir işaret olabilir. Kümülatif genişlik göstergeleri de bu ivmeyi destekler biçimde tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanmış durumda.

ABD borsalarındaki oynaklığını ölçen ve aynı zamanda yatırımcılar arasında korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi (VIX) de boğa piyasasını işaret ediyor. VIX’teki alış sinyali hala işler durumda kalırken VIX’de aşağı yönlü hareketini sürdürüyor. Yatırımcılar VIX'i son derece düşük seviyelere itmek konusunda hala isteksizler, ancak beraberindeki veriler VIX'in hem 20 günlük hem de 200 günlük hareket ortalamalarının altında olduğunu gösteriyor.

McMillan volatilite türevlerindeki yapının da boğa piyasasını gösterdiğine dikkat çekiyor. VIX vadelileri VIX Endeksi’ne göre primle işlem görüyor ve vadeliler ekim ayına kadar yukarı yönlü eğimli. Benzeri bir şekilde CBOE Volatilite Endeksleri’nin vade yapısı da yukarı yönlü eğilim gösteriyor.

MarketWatch yazarına göre özetle borsalardaki göstergeler büyük oranda boğa piyasasını işaret ediyor. Ancak borsalar için en önemli gösterge olan hisse senedi fiyatlarının kendisi bu boğa piyasası görünümünü doğrulamıyor. S&P 500 Endeksi’nin bu aralıktan çıkabilmesi için tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşması gerekiyor ve şu anda endekste eksik olan bu.

 

Dolarda volatil hafta sonrası öne çıkan seviyeler

 

Global minimum vergi anlaşması Wall Street’i korkutuyor

 

Volatilite riski barındıran gelişmeler