E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGlobal minimum vergi anlaşması Wall Street’i korkutuyor---

Global minimum vergi anlaşması Wall Street’i korkutuyor

Global minimum vergi anlaşması Wall Street’i korkutuyor
07 Haziran 2021 - 10:19 borsagundem.com

Ülke içindeki büyük harcama projelerine fon sağlamak isteyen ABD, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler için iddialı bir adım atıyor: Küresel vergi sistemini elden geçirmek.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Londra (CNN Business) Ülke içindeki büyük harcama projelerine fon sağlamak isteyen ABD, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler için iddialı bir adım atıyor: Küresel vergi sistemini elden geçirmek.

Ve yıllarca süren müzakerelerden sonra, bir anlaşma görünebildi.

Londra'da toplanan Yedi Maliye Bakanları Grubu, Cumartesi günü çok uluslu şirketlere en az %15'lik bir küresel asgari vergiyi destekleme konusunda anlaştı.  Grup ayrıca, en büyük şirketlerin sadece fiziksel olarak varlık gösterdikleri yerde değil, satış ürettikleri yerlerde vergi ödemeleri gerektiğini söyledi.

Haber, G7 liderlerinin bu hafta İngiltere'nin Cornwall kentinde yapılacak toplantısının yanı sıra Temmuz ayında İtalya'nın Venedik kentinde yapılacak G20 maliye bakanları toplantısı öncesinde ivme sağlıyor.

En iyi ekonomiler arasında bir anlaşma, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından yönetilen yaklaşık 140 ülke arasındaki müzakereleri de hızlandıracaktır.

Vergi Vakfı'nın Küresel Vergi Politikası Merkezi'nde politika analisti Elke Asen CNN'e verdiği demeçte, "G7 ve ardından G20 kabul ederse, [daha geniş] bir anlaşma olasılığı muhtemelen oldukça iyi."

Ancak, sadece %12,5'lik bir kurumlar vergisi oranı sunarak büyük ABD teknoloji firmaları da dahil olmak üzere küresel şirketleri başarılı bir şekilde ülkesine çeken İrlanda da dahil olmak üzere ülkelerden muhalefet devam ediyor. Biden önerisine ilişkin önemli çekinceler dile getirildi.

Asen, İrlanda gibi ülkelerin teslim olup olmayacağının daha büyük ülkelerden ne kadar baskı geleceğine bağlı olacağını söyledi. Bir anlaşma ancak daha düşük vergi rejimleri devreye girerse işe yarar.

Yatırımcı içgörüsü: Wall Street, daha yüksek kurumlar vergileri konusunda endişeli, ancak müzakerelerin gerçek politikaya dönüşmesinin biraz zaman alacağına bahse girerek, şimdilik riski savuşturuyor.

Citi Private Bank'ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki yatırım stratejisi başkanı Jeffrey Sacks, "Açıkça bir tür küresel standart için itici güç var. Bizim için daha ilginç ve alakalı olan şey zaman ölçeğidir. Bu ne kadar çabuk uygulanacaktır? Bu, doğrudan şirket kazançlarını etkiler" dedi.

Citi, küresel hisse başına kazancın bu yıl %30, 2022'de ise %12 ila %15 oranında artacağını tahmin ediyor. Sacks, vergi artışlarının potansiyel olarak gelecek yıl için beklentilerde düşüşe yol açabileceğini ve yatırımcıların bunu dikkate almayabileceğini düşünüyor.

Ancak Asen, gerçekçi bir şekilde, herhangi bir anlaşmanın siyasi bir anlaşmanın ötesine geçmesinin ve ulusal düzeyde onay almasının yıllar alabileceğini düşünüyor.

Küresel piyasalar, yeni haftada ECB'yi izleyecek

 

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

 

Petrolde gözler Viyana’da

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aqua07 Haziran 2021 10:41

    Büyük ülkeler yeni vergi alanlarından elde edebilecekleri ekstra gelirlerin peşinde , klasik yönetimde denetimleri altında olan büyük şirketlerin dışardaki faaliyetlerinden de gelir elde etmeye çalışıyor.Söz konusu vergiler adında indirimli geçse de toplamda çok büyük vergi geliri demek .Ülkeler bunu elde etmek için işbirliğine gidebilirler.