TL swap faizlerindeki artış borsayı sert düşürdü

4 günlük aranın ardından küresel piyasaları izleyen Borsa İstanbul güne yükselişle başladı. Ancak Londra'dan gelen faiz haberleri satışları artırdı. Sıfırları atıldıktan sonra düşüşe geçen endeks günü %3,53 oranında düşüşle 1.087 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul bayram sonrası ilk iş gününü dalgalı seyirde geçirdi. Dünya borsalarındaki yukarı hareketin etkisiyle sabah yükselişle açılan endeks, öğleden sonra Londra'dan gelen swap faizi haberleriyle satışa döndü. Londra piyasasında TL sıkışlığı, swap faizinde sıçramaya yol açtı. Londra piyasasında gecelik vadede lira faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 1050'nin üzerine yükseldi. Bu durum piyasalarda tedirginliği neden oluyor.   TL swap faizlerindeki sert yükseliş nedeniyle panikleyen yatırımcıların panik satışlatrıyla bir ara yüzde 5'e varan kayıplar yaşandı. 

Bu arada TL'ye sıkışan yabancılar ellerindeki varlıkları satmaya başlayınca döviz kurlarında akşam saatlerinde geri çekilmeler yaşandı. Saba 8.25 liraya kadar çıkan euro 8.15 liraya kadar gedilerken dolar 6.98 liradan 6.88 liraya kadar düştü. ABD borsalarının artı açılması ve Avrupa borsalarındaki pozitif seyrin etkisiyle borsa kapanışa doğru toparalndı. Özelikle de aşırı primli hisselerde sert düşüşlerin yaşandığı gözlendi. 
Dünya çapında toparlanma sinyalleri veren PMI rakamları güçlü gelirken risk iştahını da destekledi. İkinci dalga endişeleri ve ABD - Çin arasındaki gerilim piyasalar tarafında risk unsurları olarak yerini koruyor. Kurban Bayramı tatili nedeniyle 31 Temmuz Cuma ve 3 Ağustos Pazartesi işlem görmeyen yurt içi piyasalarda bugün önemli veriler yurt içi imalat PMI ve enflasyon rakamları. Piyasalarda beklenti temmuz ayında TÜFE'nin aylık bazda %0,85 oranında artış kaydetmesi yönünde olurken, rakamlar beklentilerin altında kaldı. Ekonomik veri akışları ile salgın kaynaklı gelişmeler fiyatlamalar üzerindeki etkisini sürdürecek.

Kurban Bayramı nedeniyle geçtiğimiz hafta bir gün erken kapanış yapan BIST 100 Endeksi günü %0,76'lık bir düşüşle 1.126,90 puandan tamamladı. Dün küresel piyasalarda alıcılı bir fiyatlama etkili oldu. Bununla birlikte mevcut riskler yakından izlenmeye devam ediliyor. ABD borsaları dün günü yükselişlerle tamamlarken, bugün güne düşüşle başladı. Asya piyasalarında genel olarak alıcılı görünüm hakim olurken, Avrupa borsaları da güne alıcılı bir açılışla başlamıştı.

Londra'da gecelik TL swap faizi 1050'ye fırladı

BORSA İSTANBUL

4 günlük Kurban Bayramı tatili sonrası, haftaya salı gününden başlayacak olan piyasalarda enflasyon ve imalat sanayi PMI verileri takip edilecek. Geçen haftanın son işlem günü olan perşembe günü yüzde 0,76 değer kaybeden BIST 100 endeksi, böylece temmuzda bir önceki ay kapanışına göre yüzde 3,29 azalarak 1.126,90 puana geriledi. 

Analistler, yurt içinde KDV indirimlerinin piyasaları desteklemesinin beklendiğini ifade ederek, ABD'deki teşvik paketi görüşmeleri ve veri gündeminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. Ayrıca Kovid-19 tedavisine ilişkin haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu da belirttiler.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde güne pozitif başlangıç yapan endeks bankacılık endeksi öncülüğünde satıcılı seyrini devam ettirerek günü %0,76 düşüşle 1.126,90’dan kapattı. Endeks orta vadede iki önemli trend desteğini aşağı kırdıktan sonra 50 GHO’nın da altında kapanış yaptı. Analistler, endeks kısa vadede 1.162, gün içinde 1.135 seviyesi altında kaldıkça tepki yükselişleri oluşsa da satış baskısının ilk hedefinin 1.120 olacağını belirtti. Kısa vade de bu seviyelere gerilemenin trade amaçlı alış fırsatı yaratacağı belirtilirken, 1.152 ve üzerine yükselişlerin ise satış fırsatı olarak takip edilebileceği eklendi. Endeksin 1.120 altında 1.095-1.104 aralığındaki fiyat boşluğunu kapatmak üzere düşüşünü devam ettirmesi de bekleniyor. Bu aralığa olacak gerilemenin kısa vadeli yeni alımlar için önemli destek bölgesi de oluşturacağının altı çizildi. Endeksin gün içinde 1.120 üzerinde tutundukça 1.152-1.156 aralığı ilk hedef olmak üzere tepki yükselişi gerçekleştirmesinin beklendiğini belirten analistler, teknik göstergelerdeki güçlü negatif eğilimin tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak kullanılacağına ve satış baskısının kısa vadede devamına işaret ettiğini de eklediler.

Ekonomistlerin katıldığı AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,82 artmasını bekliyordu. Piyasalarda bugün takip edilen veriler yurt içinde 10.00'da temmuz ayı TÜFE ve Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile temmuz ayı imalat sanayi PMI olurken, 12.00'de Avrupa'dan Euro Bölgesi haziran ayı ÜFE ve 17.00'de ABD'de haziran ayı fabrika siparişleri oldu.

Enflasyon beklentilerin altında kaldı

BİST 100 endeksi güne %1,20 oranında yükselişle 1.140 puandan başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Kurban Bayramı tatili sonrası açılışta yüzde 1,20 artışla 1.140,39 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 1,16 ve holding endeksi yüzde 1,45 yükseliş kaydetti. Tüm sektör endeksleri güne artışla başlarken, en fazla kazandıran yüzde 3,04 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,20 değer kaybederek 1.124,69 puana geriledi.

Günün ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 2,21 puan azalarak 1.124,69 seviyesine inerken, toplam işlem hacmi 10 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.121,56, en yüksek 1.143,26 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,27 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,56 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,74 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 3,06 ile ticaret  oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,23, teknoloji endeksi yüzde 0,79 ve sanayi endeksi yüzde 0,09 değer kazanırken, hizmetler endeksi yüzde 0,88 değer kaybetti.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerin 43'ü yükseldi, 53'ü değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Garanti Bankası,  ASELSAN, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve BİM Birleşik Mağazalar oldu.

Londra piyasasında TL'de oluşan sıkışlık swap faizinde sıçramaya yol açtı. Endeksteki düşüş günün ikinci yarısında hızlanarak yüzde 5'i aştı.

Endeksin hızlı düşüşü ile BISTECH devre kesiciler de çalıştı. Günün ilk yarısı 13.00'e kadar sadece 55 kere çalışırken 17.15 itibarıyla kayıp oranı yüzde 5'i aştığı sırada devre kesici 435 kere çalışmıştı. 

Yaşanan düşüşün tek bir habere ya da gelişmeye bağlı olmadığını değerlendiren uzmanlar,  temmuz ayında dünya borsalarından pozitif ayrışan BİST 100'de algının bu sefer terse dönmüş olabileceğine işaret ediyor. Bazı analistler ise Londra'da TL bulamayan yabancı yatırımcının hisse satışına geçtiği görüşünde.

BİST 100 endeksi günü %3,53 oranında düşüşle 1.087 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul Ulusal 100 endeksi günü %3,53 oranında 39,74 puan değer kaybıyla 1.087,16 puandan tamamladı. İşlem hacmi 23.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün boyu en yüksek 1.143,26, en düşük 1.064,91 puandan işlem gördü.  

Bankacılık endeksi yüzde 3,69, holding endeksi yüzde 2,57 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,27 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 8,05 ile ticaret oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 3,41, sanayi endeksi yüzde 3,39, hizmetler endeksi yüzde 4,23 ve teknoloji endeksi yüzde 2,72 değer kaybetti.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 38,34 puan ve yüzde 3,04 düşüşle 1.221,30 puandan kapandı. BIST 100 endeksine dahil hisselerin 6'sı prim yaptı, 94'ü geriledi. ASELSAN, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Garanti Bankası, Türk Hava Yolları ve BİM Birleşik Mağazalar en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Bankacılık sektöründe satışlar devam edecek mi?

KÜRESEL PİYASALAR 

Küresel piyasalar pozitif bir seyir izlerken, yurt içinde bugün enflasyon ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

ABD'de, dün açıklanan imalat sanayi PMI verisinin önceki aya göre gerilemesine karşın 50'nin üzerinde kalması ve ISM imalat endeksinin son 17 ayın en yükseğine çıkması sonrası New York borsasında teknoloji hisseleri öncülüğünde pozitif bir seyir izledi.

ABD'nin önde gelen teknoloji firmalarından Microsoft'un, Çinli "ByteDance" şirketine ait TikTok uygulamasının ABD kolunu satın alacağı haberleri ile şirketin hisseleri yüzde 6'ya yakın değer kazanırken, Dow Jones endeksi yüzde 0,89, S&P 500 endeksi yüzde 0,72 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,47 yükseliş kaydetti.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirilmesi planlanan ve görüşmeleri devam eden 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketi ile ABD ve Çin arasında artan gerilime ilişkin gelişmelerin piyasaların gündemindeki yerini koruduğunu belirterek, cuma günü açıklanacak temmuz ayına ilişkin istihdam raporu başta olmak üzere hafta boyunca yoğun veri akışının da takip edileceğini bildirdi.

Öte yandan, Atlas Okyanusu'nda oluşan Isaias Kasırgası'nın ABD'nin Kuzey Carolina eyaleti kıyılarına ulaşması ve hızı saatte 135 kilometreyi bulan kasırga nedeniyle Kuzey Carolina ve New Jersey'de "acil durum" ilan edilmesi konuyu gündemin üst sıralarına taşıdı.

Avrupa tarafında, dün alımların güçlenmesi ile pay piyasalarında yüzde 3'e yaklaşan artışlar görüldü. Almanya başta olmak üzere birçok ülke ve Euro Bölgesi'ne ilişkin imalat sanayi PMI verilerinin beklentilerden iyi gelmesi sonrası Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,71, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,93 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,29 değer kazandı.

Bugün Asya piyasalarında, ABD ile Çin arasında devam eden gerileme karşın pozitif bir seyir izlendi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 yükseldi.

Avrupa borsaları vadeli endekslerdeki seyrin aksine yükselişle başladı. Açılışın ardından, STOXX Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,19, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,49, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,68, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,77 ve İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,95 değer kazandı.

New York borsaları güne düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,04 azalışla 26.653,99 puandan işlem gördü. S&P 500 endeksi yüzde 0,21 düşüşle 3.287,80 puandan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,04 kayıpla 10.898,87 puandan işlem görmeye başladı.

Ağustosta da onlar kazandıracak! İşte güçlü hisseler

Borsalarda beklenen güçlü ralliye bir adım kaldı

DÖVİZ 

İstanbul serbest piyasada dolar 6,9770 liradan, euro 8,2090 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 6,9760 liradan alınan dolar, 6,9770 liradan satıldı. 8,2080 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 8,2090 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 6,9810 lira, euronun satış fiyatı ise 8,2030 lira olmuştu.

Dün uluslararası piyasada 6,9555'e gerileyen dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,9750 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/TL, Kurban Bayramı tatili sonrası bugün işleme açılan yurt içi piyasalarda güne düşüşle başlamasının ardından 6,9440 seviyelerinde bulundu.

Dün uluslararası piyasalarda 7,0004 seviyesini görmesinin ardından düşüşe geçen dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,2 değer kaybıyla 6,9559'dan tamamladı.

Bayramı tatili sonrası bugüne de düşüşle başlayan dolar/TL, saat 10.20 itibarıyla yüzde 0,2 azalışla 6,9440 seviyelerinden işlem gördü.

Aynı dakikalarda euro/TL yatay seyirle 8,1850 ve sterlin/TL yüzde 0,1 düşüşle 9,0910 seviyelerinde bulundu.

Dolar endeksi, yüzde 0,2 düşüşle 93,4, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,2 değer kazancıyla 1,1790 seviyelerinden satıldı.

Analistler, yurt içinde tahminlerin altında gelen enflasyon verisinin Türk lirası varlıkları destekleyeceğini söyledi.

Gün ortasında dolar serbest piyasada 13.00 itibarıyla 6,9484 seviyesinden, euro 8,2262 ve sterlin 9,1049 seviyesinden işlem gördü. Uluslararası piyasalarda ise euro/dolar paritesi 1,17946, sterlin/dolar 1,3059 ve dolar/yen 105,97 seviyesinden işlem gördü.

Dün yurt içi piyasalar kapalıyken 7 lira sınırına dayanan dolar/TL kuru, bugün ise 6,96-6,98 bandında hareket etti. Londra'da TL swap faizindeki sert yükselişler sonrası serbest piyasada ise farklı bir kur oluşmuş durumda. Serbest piyasada dolar/TL 7,08 düzeyinden el değiştiriyor. Gün içerisinde 8,24'leri gören euro/TL kapanışa doğru 8,20'nin hemen üzerinde dengelendi.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 6,9285 lira, satışta 6,9563 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 6,9324 lira, satışta 6,9602 lira olarak belirlemişti.

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 4 Mayıs 2022 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 11,56'dan, bileşik getirisi de yüzde 11,90'dan gerçekleşti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.20 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1770, sterlin/dolar paritesi 1,3058, dolar/yen paritesi de 105,85 düzeyinde seyretti. Serbest piyasada dolar aynı dakikalarda 6,9440, euro 8,1959, sterlin 9,0981 Türk Lirası karşılığında işlem gördü.

ABD'de fabrika siparişleri beklentinin üzerinde arttı

EMTİA 

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 43,76 dolardan işlem gördü.

Dün 44,46 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 44,15 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,88 azalışla 43,76 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 40,67 dolardan alıcı buldu.

Dünya genelinde yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayısında görülen artış, küresel ekonomik büyüme ve petrol talebi beklentilerini olumsuz etkilerken, ham petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 43,83 ile 43,94 dolar aralığının direnç, 43,72 ile 43,61 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Altının gram fiyatı bayram tatili sonrası işleme açılan yurt içi piyasalarda 440,8 lira seviyesinden işlem gördü.

Altının ons fiyatı dün 1.985,18 dolarla tarihi zirvesini görmesinin ardından düşüşe geçti ve bugün 1.978 dolar seviyesinde dengelendi.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına yönelik ikinci dalga endişeleri, küresel ekonomiye dair belirsizlikler ve merkez bankalarının eşi görülmemiş teşvikleriyle rekorlar kıran altının onsunda dün kar satışlarının etkili olduğu görüldü.

Altının ons fiyatındaki yatay seyre karşın dolar kurundaki gerileme ile değer kaybeden altının gram fiyatı, saat 10.50 itibarıyla 440,8 liradan işlem gördü. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 723 lira, Cumhuriyet altını 2.952 liradan satıldı.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 2.000 doların önemli direnç konumunda bulunduğunu belirterek, gram altında ise 435-450 lira bandının izleneceğini söyledi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 441,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 2.927,00 lira oldu. Uluslararası piyasalarda altının onsu 13.15 itibarıyla 1.975 dolardan, brent petrol varili 43,38 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.20 itibarıyla 1.993,54 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde 1,17 artışla 44,45 dolardan işlem gördü.

İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 720,00 lira, Cumhuriyet altını 2.946,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise perşembe günü kapanışa göre yüzde 1,09 yükselişle 444,00 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 438 bin 850 lira, en yüksek 445 bin 500 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,54 artışla 443 bin 900 liradan tamamladı.

OPEC+ kısıntıları gevşetti, petrol fiyatları düştü

VADELİ PİYASALAR 
 
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, Kurban Bayramı tatili sonrası işlemlere yaklaşık yüzde 0,9 yükselişle başladı.

Ağustos vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 1.270,75 puanı görmesinin ardından önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,9 üzerinde 1.269,00 seviyesinden işlem gördü. 

Bayram tatili öncesinde, arife günü öğlene kadar gerçekleştirilen işlemlerde satış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, günü yüzde 1,64 azalışla 1.257,50 puandan tamamlamıştı.

Analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.246 puanın destek 1.300 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.