Stephen Roach dolardaki büyük çöküş için tarih verdi

Haziran ayından beridir doların uzun vadede çökeceğini belirten Yale Üniversitesi Profesörü Stephen Roach, ABD tasarruflarındaki zayıf performansın neden olacağı dolar krizinin 2021’in sonunda gerçekleşeceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomist Stephen Roach dolar için gelecek yılın acımasız olacağı konusunda uyardı. Yale Üniversitesi Profesörü Roach sadece çift dipli resesyon ihtimalinin arttığını söylemekle kalmayıp dolar krizinin artık eskisi kadar çılgınca bir fikir olmadığının altını çiziyor.

Roach CNBC’ye verdiği röportajda, “Elimizde, tasarruflardaki ve güncel hesap dinamiklerindeki dramatik görünümü onaylayan aradığımdan çok daha fazla veri var” ifadelerinde bulundu.

Yale Üniversitesi profesörü ikinci çeyrek rakamlarındaki iki karamsar işarete dikkat çekiyor:

“Dünyanın geri kalanıyla olan uluslararası dengesizliğimizin en geniş ölçüsü olan ABD'deki cari açık, ikinci çeyrekte rekor bir bozulma geçirdi. Bireylerin, işletmelerin ve kamu sektörünün tasarruflarının toplamını belirten net-ulusal tasarruf oranı da küresel mali krizden bu yana ilk kez negatif bölgeye geri dönerken ikinci çeyrekte rekor bir düşüş kaydetti.”

 

Küresel dolar krizi yaklaşıyor

Küresel ABD Doları Endeksi 94 baz puan seviyesinde ilerliyor. Roach geçtiğimiz haziran ayındaki röportajında endeks 96 baz puandayken ileri bir tarihte endeksin %35 oranında düşeceği öngörmüştü.

Yale Üniversitesi profesörü haziran ayındaki röportajında bu düşüşün gelecek yıl ya da iki yıl sonra hatta belki de daha uzun bir sürede yaşanabileceğini söylemiş olsa da şimdi bu çöküşün 2021 yılının sonunda gerçekleşeceğini öngörüyor.

Roach röportajında, “Tasarruftan yoksun bir şekilde ve büyüme isteğiyle güncel cari açıkları tasarruf fazlasından ödünç alarak yönetiyoruz ve bu her zaman para birimlerini aşağıya doğru iter. Doların geleneksel denkliklere karşı bağışıklığı yok” ifadelerini kullandı.

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor

 

ABD ekonomisinde ikinci dip ihtimali %50'nin üzerinde

2003 yılındaki SARS salgını sırasında Asya’da bulunan ve Morgan Stanley’nin Asya biriminin eski başkanı olan Stephen Roach ayrıca ABD’deki korona virüs vakalarının 200 bine ulaşmasıyla ekonomik iyileşme sürecinin durumundan ve Avrupa’daki vaka sayılarının yeniden yükselmesinden de endişe duyuyor.

Roach ABD’de çift dipli resesyon ihtimalinin %50’nin üzerinde olduğunu belirterek, “Vaka oranlarının yeniden artığı ve ölüm oranlarının kabul edilemez bir şekilde yükseldiği bir dönemde grip sezonuna girerken artçı bir şok ihtimali göz ardı edilemez. Mantıksız hareket eden borsaların bu sefer farklı olacağına dair iddialarının aksine tarihsel veriler iyi bir zamanda olunmadığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Dolardaki yükseliş sürekli değil

 

Ünlü ekonomist uyardı: İkinci dip geliyor

 

Ünlü ekonomist tartışma yaratan dolar öngörüsünde geri adım atmıyor