Skandal sonrası 2 günde 50 milyar dolar kaybetti

Hindistan’ın en büyük holdingi Adani Group’ın hisseleri borsa manipülasyonu iddialarının ardından çöktü. Gautam Adani’ye ilişkin yolsuzluk iddiaları ülkenin siyasetine de sıçradı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Adani Group'un amiral gemisi şirketindeki hisseleri Cuma günü itibariyle yüzde 17 değer kaybetti. Asya’nın en zengin iş insanı Gautam Adani’ye ilişkin dolandırıcılık iddiaları hisse senetlerindeki sert satışı tetikledi.

Gautam Adani'nin holdingine bağlı diğer şirketler de Hint iş adamının küresel yatırımcıları çekmeyi amaçlayarak 2,4 milyar dolarlık hisse satışında diretmesiyle keskin bir şekilde düştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre raporda dev holdingin hisse senetlerinde fiyat manipülasyonu ve muhasebe sahtekarlığı yaptığı iddia ediliyordu.

Financial Times’ın haberine göre grubun amiral gemisi şirketi olan ve yeni hisse satışı gerçekleştiren Adani Enterprises’ın hisseleri Mumbai borsasında yüzde 19,7 değer kaybetti. Yeni hisse satışı anlaşmasına dahil olan çapa yatırımcılar arasında Londra borsasında işlem gören Jupiter Varlık Yönetimi, BNP Paribas, Société Générale ve Goldman Sachs gibi finans devleri de bulunuyordu.

Gün içi en düşük seviyeler teklif fiyatına göre neredeyse %17’lik bir düşüş olarak yansıdı. Hisse değerinin teklif fiyatının altına düşmesi, salı günü son günü yapılacak hisse satışlarında perakende talebin azalmasına yol açabilir ve hisse satışının azaltmasına sebep olabilir.

Listelenen diğer altı Adani Grubu şirketinde de büyük kayıplar gözlemlendi. Adani Green Energy ve Adani Transmission gibi şirketlerin hisseleri piyasa kurallarınca izin verilen maksimum seviyeyle yaklaşık yüzde 20 düştü.

Adani Group, holdinge yöneltilen iddiaları reddediyor ve raporu "yanlış bilgilendirme” ve “eski, temelsiz ve itibarsız iddiaların kötü niyetli bir kombinasyonu" olarak nitelendiriyor.

Dünyayı sarsan milyar dolarlık borsa manipülasyonu

Siyasete de sıçradı

Hindistan'ın muhalefetteki Kongre partisi cuma günü ülkenin menkul kıymetler düzenleyicisine ve merkez bankasına Hindenburg'un iddialarını soruşturma çağrısında bulundu.

Kongre partisi milletvekili ve partinin iletişimden sorumlu genel sekreteri Jairam Ramesh, Hindenburg raporunun "bir cevap gerektirdiğini" zira Adani Group'un "Başbakan Narendra Modi ile yakın ilişkide olduğunu" söyledi.

Adani Group hisse senedi satışları Hindistan borsalarını da derinden etkiledi. Nifty 50 Endeksi salı günü piyasa kapanışından bu yana yüzde 3'ten fazla düştü.

Yıla pozitif başlayan hisseler

 

Hisse başına kârı en yüksek BIST 100 şirketleri

 

Milyarder yatırımcı resesyon için tarih verdi