Şirketin fiyatı yüzde 676 nasıl çıkar

Fransa’da markası, Suriye’de fabrikası var ama huzur yok! 4.25 liradan satılıp, 33 lirayı bile gören Hateks hisseleri bugün ‘eksi’de

BORSAGUNDEM.COM
“Bir şirketin fiyatı yüzde 676 nasıl çıkar?” Doğru okudunuz, aslında sorunun tamamı şu: Bir şirketin fiyatı önce nasıl yüzde 676’ya çıkar, sonra da nasıl halka arz fiyatının altına geriler? İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) başlatılan Halka Arz Seferberliği rüzgarına kapılan bir şirkette yaşandı bu. Üstelik sahipleri Hatay’ın tanınmış ailelerinden; Abdo, Puri ve Gazel aileleri olan Hateks’te.
Hateks, Halka Arz Seferberliği’nin rüzgarına kapılarak İMKB’ye adım atan son dönem firmalardan. Fransa’da ev tekstili markasına sahip olan, Suriye’de fabrikası bulunan bir şirket.
Ocak 2011’de ortak satışı ve sermaye artırımı yöntemiyle halka açıldı Hateks. Halka arzda 13 ortak, hisse sattı. Sermayesinin yüzde 15,48’i halka açıldı. Toplam 9 milyon 352 bin dolar olan halka arz gelirinin 3 milyon doları ortaklarının cebine, geri kalan da şirketin yatırım hedefleri doğrultusunda şirket kasasına girdi. 390’ı bireysel olmak üzere toplam 392 yerli yatırımcının ilgi gösterdiği halka arzda hisseler 4.25 liradan satılırken, şirket İkinci Ulusal Pazar’da işlem görmeye başladı.
En gözde hisselerden biriydi
Halka arz geliriyle Fransa’daki iştiraki Cotonella’nın yüzde 90 hissesine sahip oldu. Avrupa’daki dağıtım ağını güçlendirme stratejisi paralelinde Fransa’daki ev tekstili markası Cotonella’nın kontrolünü ele geçiren Hateks, 2012’de Avrupa pazarında daha fazla büyümeyi hedeflediğini açıkladı.
Öte yandan, 2011’in en gözde halka arzlarından gösterilen Hateks, işlem görmeye başlayınca da en gözde hisselerden biri oluverdi. Fiyatı bir ara 33 liraya kadar çıkı. Eh, bu durumda patron satışı da su götürmedi elbette. Fiyatlardaki yükselişi fırsat bilen patronlar da satış yaptı. Bu arada Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) sürekli olarak ‘Kamuoyuna açıklanmamış özel bir durum yoktur’ açıklaması yapıldı. Şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 16,25’e çıktı.
Bilanço 2012’nin dokuz ayında zarara döndü
Şu anda hisseleri İMKB’de 4.07 liradan işlem gören Hateks’in ortaklarının gözü Suriye’de. Zira Suriye’deki olaylar fabrikasını kapatmasına neden oldu. Halka açılırken kârlı olan bilançosu, 2012’nin dokuz ayında zarara döndü. Şirket 2012’nin üçüncü çeyreği itibariyle -4 milyon 257 bin lira zararda. Yine hem izahnamesinde, hem de sonrasındaki dönemlerde bilançosuna olumlu görüş veren bağımsız denetim kuruluşları da düşüncelerini ‘şartlı’ yönde değiştirmiş durumda. Gerekçe ise Suriye’deki iç çatışmalar. Zira, Hateks’in Suriye’deki yüzde 88,5 oranındaki iştiraki Hateks International Aldawlia’nin üretimi durmuş durumda.
‘YILIN YAZI DİZİSİ’ DEVAM EDECEK
İŞTE HATEKS'İN BORSA GRAFİĞİ