SEC’in XRP çıkmazı

ABD SPK’sı olarak bilinen düzenleyici ve denetleyici kurul SEC, XRP'yi bir menkul kıymet olarak nasıl değerlendirdiği konusunda daha fazla açıklama talebini kabul etmiyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), yakın zamanda yaptığı başvuruda, Ripple ve kurucu ortağı Chris Larsen‘in, ajansın XRP’nin durumunu belirlemek için Howey testini uygulamasıyla ilgili sorguları yanıtlama talebine karşı çıktı.

Kısa bir süre önce Ripple, “SEC’de çalışanlar XRP alıp satıyorlar ve bunu davanın gidişatına göre yönlendiriyorlar” iddiası üzerine, bu konuyu açıklığa kavuşturmak için, SEC çalışanlarının kripto para varlıklarının denetlenmesini istedi. Ancak SEC bu talebi kabul etmedi.

Ağustos ayında Ripple ve Larsen , düzenleyicinin Howey testinin XRP işlemlerine uygulanmasıyla ilgili “belirsiz” cevaplarını takiben SEC’i sorgularına yanıt vermeye zorlamak için bir harekette bulundu.

Ripple aleyhine devam eden dava, geçen Aralık ayında SEC tarafından, şirketin XRP satışının 1,38 milyar doları aşan kayıt dışı menkul kıymet ihracı olduğu iddiasıyla açılmıştı.

SEC’in bir menkul kıymeti neyin oluşturduğunu belirleme yöntemi olarak bilinen ve Howie testi olarak adlandırılan ve “başkalarının çabalarından elde edilecek makul bir kâr beklentisiyle ortak bir girişimde para yatırımı olduğunda bir yatırım sözleşmesinin var olduğu” ortaya çıkarıyor.

SEC, 8 Eylül’de ABD Sulh Hakimi Sarah Netburn’a yazdığı bir mektupta, Ripple’ın sorularına uygun şekilde yanıt verdiğini beyan etti ayrıca sanıkların yasayı yanlış yorumladıklarını vurguladı.

Borsada kazanmanın sırrı

 

Borsa İstanbul'dan pazar kriteri değişikliği

 

Borsada riskler artıyor!