SEC’in Ripple’a açtığı dava kripto paralar için ne anlama geliyor?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para XRP’nin ardındaki şirket Ripple Labs Inc.’e dava açtı. Bunun ardından kripto paraların fiyatlarında dalgalanmalar olsa da, en önemli etkilerinin uzun vadede görülmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto para XRP’nin ardındaki şirket Ripple Labs Inc.’e dava açarak, tescil edilmemiş olarak tanımladığı “dijital menkul kıymetlerden” 1,3 milyar dolar getiri sağlamakla suçladı. Bitcoin, Ethereum ve XRP’nin fiyatlarında kısa vadede dalgalanmalar görülse de, davanın daha önemli ve büyük etkileri uzun vadede ortaya çıkacak. Bu durumun tüm kripto paralar için ne anlama geldiğini analiz etmek oldukça önemli.

SEC direktörü Bitcoin ve Ethereum’un şimdilik menkul kıymet olmadığını düşünüyor

Yahoo Finans Zirvesi’nde konuşan SEC Kurumsal Finans Birimi Direktörü William Hinman, özellikle Bitcoin ve Ethereum’un menkul kıymet olarak tanımlanamayacağını düşündüğünü söyledi. 

Açıklamasında, “bugün Bitcoin’e baktığımda, çabaları şirketin belirleyici faktörlerinden olan bir merkezi üçüncü parti göremiyorum” dedi. Hinman, mevcut koşullar altında, Ethereum’u tanımlarken de benzer bir mantık kullandı.

Hinman’ın gördüğü merkezsizleştirme seviyesi, kripto paranın yapabileceği hamlelerin sayısında önemli bir fark yaratıyor. Bitcoin’de hukuki suçlamalarını takip edecek kadar güçlü herhangi bir CEO ya da yönetim ekibi bulunmuyor. Bu durumun ise radikal olarak farklı bir liderlik altında bile değişmesi beklenmiyor. Ancak Ripple ve XRP için durum daha farklı.

Hinman’ın ifadeleri kesin bir hüküm olmamakla birlikte, SEC’in yaptırım birimden de gelmedi. Ancak SEC yetkililerinin bu konularla ilgili ne düşündüğü konusunda bazı ipuçları verdi. Bu düşünce biçimine bakılacak olursa, menkul kıymetlerin düzenlenmesinden sorumlu olan SEC’in Bitcoin ve Ethereum’a savaş açma ihtimalinin düşük olduğu görülüyor.

Ancak bu durumda, Ripple Labs ve XRP arasındaki ilişki öne çıkıyor ve SEC’in tam olarak da bu ilişkiyi araştırdığı açıkça görülüyor.

SEC’in önceki hamleleri

SEC daha önce de, dijital varlık alanında menkul kıymetler olarak değerlendirilen araçları sunan insanlara daha açmıştı. Chat şirketi Kik, 5 milyon dolarlık cezaya çarptırılmıştı. Aynı zamanda, 2017 yılında sonuçlanan davada, şirket gelecek üç yılda herhangi bir dijital varlık satışını SEC’e bildirmek zorunda bırakılmıştı. 

Telegram da SEC’e 18,5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmiş, 1,2 milyar doları da yatırımcılara geri vermişti. Aynı zamanda, EOS yaratıcısı Block.One, 24 milyon ceza ödemiş ancak nihayetinde, EOS aracılığıyla 4,1 milyar dolar getiri elde etmişti.

SEC, ilk dijital para arzlarına (ICO) bir sayfa ayırdı ve şirketlerden, satıcılara cezalar konusunda güncel bilgileri aktarıyor. Ripple’a karşı açılan bu yeni dava, eğer Bitcoin ve Ethereum menkul kıymetler olarak değerlendirilmiyorsa, en büyük dijital varlığı hedef alıyor. Forbes’un haberine göre, XRP, CoinMarketCap’de, piyasa değeri açısından üçüncü büyük dijital varlık. 

Bu davanın en muhtemel sonucu, EOS’la benzerlik taşıyan bir para cezası olabilir. Ancak bu durum birçok duruma göre değişiklik gösterebilir. Bu faktörlerin arasında Ripple’ın ne kadar sert savaşmaya hazır olduğu da var.
Kripto paraların fiyatlarında kısa vadede dalgalanmalar görülecek olsa da, uzun vadede etkileri daha büyük bir sarsıntı olabilir. Ripple şimdiden, dava haberlerinin ardından 2 milyar dolar değer kaybı yaşadı.

 

Alibaba'ya tekelcilik soruşturması

 

Küresel borsalar yeniden dot-com krizine ilerliyor

 

Borsalarda Noel Baba rallisini iptal edecek üç gelişme