E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda Noel Baba rallisini iptal edecek üç gelişme---

Borsalarda Noel Baba rallisini iptal edecek üç gelişme

Borsalarda Noel Baba rallisini iptal edecek üç gelişme
24 Aralık 2020 - 09:49 borsagundem.com

Birçok kişi zor bir yılın ardından tatile hazırlanırken, yatırımcılar riskleri değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok kişi zorluklarla geçen bir yılın ardından tatile hazırlanıyor. Ancak yatırımcılar ve finans çalışanları piyasaları etkileyen belirsizliklerin yaratacağı riskleri değerlendiriyor. Bu risklerden bazıları, ABD’nin ekonomik teşvik paketiyle ilgili belirsizlikler, Brexit müzakerelerinin çıkmaza sürüklenmesi ve bankacıların oldukça yoğun bir dönem geçirmesine neden olan dev anlaşma süreçleri.

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, kongreden geçen korona virüs yardım paketinde düzeltme istediğini söyledi ve 900 milyar dolarlık teşvik paketinin geleceği için şüphe yarattı. Trump’ın pozisyonu, kendi yönetiminin de müzakerelerine katıldığı ve tamamlanmış bir anlaşma gözüyle bakılan, özenle hazırlanan tasarıyı iptal edebilir. Trump, kişi başı 600 dolarlık yardım paketinin, kişi başı 2,000 dolara çıkarılmasını istedi.

CNN’in haberine göre, 

ABD vadelileri, bu sürpriz hamleye rağmen yükselişte. Oanda’nın Piyasa Analisti Jeffrey Halley, şimdilik varsayımlarının Trump’ın “blöf yaptığı” yönünde olduğunu söyledi. Açıklamasında, “görünene göre piyasalar, durum açıklığa kavuşana kadar sat butonuna basmayı erteliyor” dedi.

Bu durum yatırımcıların Trump’ın bir sonraki hamlesini bekleyeceği anlamına geliyor. Eğer teşvik planı darbe alırsa, yatırımcılar hisse satmaya başlayabilir. 

Özellikle Ocak ayında tekrar edilecek senato seçimleri ve İngiltere’de çok daha bulaşıcı olabilecek yeni bir korona virüs türünün ortaya çıkmış olmasıyla ilgili endişeler göz önünde bulundurulduğunda, satış dalgasının gerçekleşme ihtimali yüksek.

İngiltere’deyse, döviz yatırımcıları haftalardır Brexit ticaret müzakerelerini takip ediyor. Ancak henüz açık bir sonuç yok. Müzakereciler, İngiltere’nin en önemli pazarı olan Avrupa Birliği’yle ticari konumunu kaybetmesine 7 gün kala, çalışmaya devam ediyor.

Balıkçılık hakları gibi zorlu konuların çözüme ulaşamamış olması nedeniyle, iki tarafın da zamanında bir anlaşmaya varıp varamayacağı belirsiz. Analistler anlaşmaya varma konusunda başarısızlığın, sterlinin dolar ve euro karşısında düşmesine neden olacağını düşünüyor.

FXTM’in Baş Piyasa Stratejisti Hussein Sayed, “bir sonuca varılana kadar, birbiriyle çelişen haberlerin sterlinde daha fazla volatiliteye neden olmasını bekliyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “anlaşmanın gerçekleşmemesinin yaratacağı olumsuz sonuçlar, olumlu sonuçlarından çok daha fazla” ifadesini kullandı.

Ve elbette, bu günlerde yatırım bankacıları için büyük bir görev var. Yatırım bankacıları piyasalar rekor seviyelere yakınken, hisse ihraç etmek isteyen şirketlerden büyük talep alıyor. Yakın zamanda halka arzı gerçekleşen DoorDash ve Airbnb gibi şirketlerin hisselerine yönelik devasa talep, 2021’in de 2020’nin ikinci yarısı kadar yoğun geçeceğine yönelik kanıları güçlendirdi.

JPMorgan’ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika için Sermaye Piyasaları Başkanı Alex Watkins, “ihraç piyasası genel olarak olabileceği en iyi seviyede” dedi. Watkins, ekiplerin yoğunluk nedeniyle “çok az dinlenebildiğini” ekledi.

Yalnızca bu hafta, sağlık sigortası start-up’ı Oscar, ABD’de halka arzı için başvuruda bulundu. TransferWise’ın da 2021’de gerçekleştirmeyi planladığı halka arzı için bankalarla görüşmeler yürüttüğü ortaya çıktı. Aynı şekilde hisse alım satım platformu Robinhood’un da benzer planları olduğu biliniyor. Wall Street için yeni yıl kolay gelmeyecek.

SEC Başkanı Clayton, görevini bırakıyor

 

Virüste yeni tedavi umudu

 

Trump, Türkiye'ye yaptırımları da içeren bütçeyi veto etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)