Seçim sonuçları kriptoyu nasıl etkileyecek?

Gelecek yıl ABD Kongresi bir makyaj yenilemeye gidecek gibi gözüküyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki bu kısmi rol değişiminin kripto endüstrisi için de önemli anlamlar ifade etmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ara seçim sürecine girildi. Anketler ekonomideki kötü gidişat ve bir türlü önlenemeyen yüksek enflasyon nedeniyle ibrenin Cumhuriyetçilere kaydığını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yaşanacak bu rol değişiminin birçok alanda önemli değişikliklere gebe olması bekleniyor. Bu alanlardan biri de kripto endüstrisi. Ara seçim sonuçlarının kripto para endüstrisi için büyük sonuçları olması bekleniyor.

Kripto endüstrisi Cumhuriyetçilere yakın duruyor

Bloomberg’den Allyson Versprille’in haberine göre, gelecek yıl ABD Kongresi’nin nasıl bir şekil alacağı önümüzdeki hafta belirlenecek. Diğer birçok seçim alanda olduğu gibi kripto endüstrisi için de tehlikede olan çok şey olduğu kabul ediliyor.

Kripto para endüstrisi, 2022 yılında politika yapıcıların kripto varlık sınıfını düzenlemek için bir plan hazırlığında olmasını bekliyordu. Ve bir noktada, biri sabit paralar (stablecoin) için güvenlik bariyerleri oluşturmak, diğeri ise yargı sorunlarını çözmek olan meselelerin çeşitli yasama tekliflerinin ivme kazanmasıyla bir sonuca ulaşacağına dair hakim olan iyimser havanın pratiğe dökülmesi garanti görünüyordu. Ancak milletvekilleri ve lobiciler arasındaki bir türlü çözüme kavuşturulmayan politik anlaşmazlıklar ve zaman kısıtlamalar bu çabaları durdurdu.

Gelinen noktada ise, bir kripto para faturasının bir hükümet finansman paketine veya diğer geçmesi gereken yasalara eklenmesi dışında, tartışmaların 2023 yılına kadar devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum da ara seçimleri her zamankinden daha önemli hale getiriyor.

Seçim sonuçlarında bölünme bekleniyor

Anketçiler, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ni ve muhtemelen Senato'yu geri alacağını ve Beyaz Saray'ın en az iki yıl daha Demokratların kontrolünde kalmasıyla seçimlerin bölünmüş bir hükümetle sonuçlanacağını tahmin ediyor.

Cumhuriyetçi üyeler çoğu zaman en sadık destekçilerinden olduğu ve sektördeki birçok kişinin istediği faturaları taşımak için daha agresif bir şekilde zorlama cüretini göstermeye hazır olduğundan, kripto para meraklılarının hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da Cumhuriyetçi bir çoğunluğu memnuniyetle karşılamasının yüksek olasılık olduğu tahmin ediliyor. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki bir Kongre’nin ayrıca, endüstrinin yaptırım yoluyla düzenlemekle görevlendirdiği SEC gibi kurumlara kripto şirketlerine karşı agresif duruşlarını hafifletmeleri için de baskı uygulaması bekleniyor.

Kripto para endüstrisi kutuplaşmanın arasında kalıyor

Yine de, Kongre'de yaşanacak bir değişimin, şimdiye kadar mevzuat üzerinde varılan geçici anlaşmaları karmaşıklaştırması ve çabaları daha da geciktirmesi de ihtimal dahilinde.

Temsilciler Meclisi Tarım Komitesi eski başkanı Mike Conaway, gelecek yıl bölünmüş hükümet olsa bile müzakerelerin kesintiye uğramayacağını umduğunu belirtiyor. Artık dijital varlık şirketleri adına lobi yapan Conaway, “Şimdiye kadar kripto paralar iki siyasi kutup arasındaki çekişmenin ortasında kaldı” diyor. Conaway, bu yasayı geçirmenin Beyaz Saray ve Kongre için ‘kolay bir zafer’ olacağını ve Amerikan halkına Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin hala birlikte çalışabileceğini gösterdiğini söylüyor.

Kripto para endüstrisi bağışlarını azaltıyor

Neyin tehlikede olduğu göz önüne alındığında ise, bu seçim döneminde en büyük bağışçı sınıflarından biri olan kripto endüstrisinin sunduğu katkıları seçimlerin son aşamasına doğru artırması öne çıkıyor. Ancak, ilginç şekilde, bunun tam tersi yaşanıyor.

Federal Seçim Komisyonu’na yapılan başvuruların yakın tarihli bir Bloomberg analizi, kripto bağışçılarının Eylül ayında 3,9 milyon dolar verdiğini veya birçok adayın hala birincil yarışlarında mücadele ettiği Haziran ayında bağışlanan 10.4 milyon dolardan yaklaşık yüzde 63 oranında daha az destek verdiğini gösteriyor. Bu düşüşün Ekim ayının başına kadar devam ettiği gözleniyor.

Bu durumun nedeni olarak kripto para piyasalarında yaşanan kargaşa sonrası düşen kripto para fiyatları, faiz oranlarındaki artışlar ve riskli varlıklardan uzaklaşma eğilimi kısmen de olsa gösterilebilir. Ancak sebep ne olursa olsun, kripto para endüstrisi, yaklaşan siyasi tartışmalarda etkili bir rol sürdürmeye çalışsa da, erken yaptığı harcamaların karşılığını alacağını umarak çıkacak sonuçlara katlanmak zorunda kalabilir.

ABD’de seçim sonuçlarını ekonomi ve enflasyon belirleyecek

 

ABD’de seçim sonuçlarını kripto belirleyebilir

 

Finansal kargaşada istikrar kripto paralarda

 

Ara seçimler Wall Street’i kurtaramayacak