Rahip haberi BİST'te patlama yaratabilir

Rahip Brunson'un serbest kalmasına ilişkin beklentiler piyasayı yukarı taşıyor

Temmuz ayının 12’sinde 88,168'i gördükten sonra ralliye başlayan BIST 100 Endeksi, dün de % 0.6 artış yaşayarak son 3 haftada % 9.0 yükselmiş oldu. Bu yükselişte bir yandan satıcıların isteğinin azalması etkili olurken diğer yandan ucuzlayan hisselere talebin artması sözkonu. Tabi bir de Papazın serbest kalmasını fiyatlıyor gibi. Zira böylece herhangi bir yaptırım da söz konusu olmayacak. Açıklamalar bir kenara bırakılırsa Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt tarafından “ev hapsinden kurtulmak ve seyahat yasağının kaldırılması için” mahkemeye başvuruldu. Kararın bu hafta sonuna kadar gelmesi muhtemel. Serbest kalma haberi seans içinde gelirse borsadaki yükseliş hızlanacaktır.

Bugünün yurtiçi gündemi yoğun: 10:00’da Haziran ayı dış ticaret açığı (bkl:5,5 milyar dolar), 10:30’da TCMB Enflasyon Raporunu başkan sunacak (2018 TÜFE beklentisi olan % 8.4ü yukarı çekmesi bekleniyor.) 11:00’de Haziran ayı turist sayısı açıklanacak (rekor bekleniyor) 14:30 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı yapılacak.

Yurtdışında ise hafta içerisinde yapılacak olan 3 büyük Merkez Bankası toplantısından ilkini Japonya Merkez Bankası gerçekleştirdi. BoJ, beklentilere paralel politika faizini -%0.1 seviyesinde sabit tuttu. Avrupa bölgesinde TSI 12:00’da açıklanacak olan TÜFE ve ABD tarafında 17:00’da CB tüketici güven endeksi gün içinde kur açısından önem sarf eden veriler arasında. FED toplantısı ise bugün başlayıp yarın sona erecek.

STRATEJI

Yukarı gittikçe stopumuzu yukarı çekiyoruz. Son olarak 95,000 altı olmadıkça longda kalınması önerilebilir. Yine de aşağı gidiyormuş gibi yapsa da bir rahibin serbest kalması ile yine yukarı patlama gelebilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100’ün yatay bir şekilde güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım