Piyasalarda kırılma haftası

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, yeni haftadaki veri akışının yoğunluğu aktarılıyor.

Yeni haftaya başlarken piyasaları etkileme gücü olarak en önemli gündem maddelerinin başında artan korona virüs vakalarını gösterebiliriz. Özellikle Avrupa’da delta varyantı kaynaklı vaka artışı oldukça dikkat çekici. Bu durum ülkelerin ek önlem almayı düşünmelerine neden oluyor. Örneğin; Almanya’da Robert Koch Enstitüsü, vakaların sonbahar ve kış aylarında artacağı uyarısında bulunarak hükümeti önlem almaya çağırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de artan vakaların endişe verici olduğunu dile getirdi. Delta varyantı kaynaklı endişeler sadece Almanya ile sınırlı değil. İngiltere’de günlük vaka sayısı 45 bini aşmış durumda. İspanya’da da 30 binin üzerinde. İtalya, Yunanistan, Fransa ve Belçika gibi ülkelerde ek önlemlerin geleceği dile getiriliyor. Bu önlemlerin boyutu küresel ekonomiyi ne derece etkileyecek bu sorunun cevabı piyasalar açısından oldukça önemli. Yalnız Sonbahar gibi yeni kısıtlamaların gelme olasılığının yükselmesi piyasalarda gerginliğin oluşmasına neden olabilir.

Yeni haftada veri akışının yoğun olduğunun da altını çizelim. Bu noktada piyasanın dikkatinde olacak en önemli gelişmeleri değerlendirmek gerekirse;

İlk olarak FED toplantısı en önemli gündem maddesi. FED’in faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Yalnız yükselişe devam eden enflasyon verilerini gördüğümüzde karar metninde bu konu ile ilgili ne gibi ifadelerin yer alacağı oldukça önemli. Son dönemde FED üyelerinden varlık alım miktarını azaltmaya başlanmasına yönelik ifadeler görmekteydik. Bu ifadeleri destekler nitelikte cümleleri karar metninde görür hatta FED Başkanı Powell da basın toplantısında bu yorumu desteklerse piyasalar adına olumlu bir görüntü oluşmayacaktır. Bir diğer önemli gelişme de TCMB’nin enflasyon raporu toplantısı olacak. ÜFE’nin %43 olduğu bir ortamda enflasyona yönelik değerlendirmeler ve para politikasının seyrine yönelik sinyallere odaklanacağız.

Öne Çıkanlar

Asya hisse senetleri haftaya karışık bir seyirle başladı.Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 2.5'dan daha fazla kayba yöneldi.Bölgede Perşembe ve Cuma günkü tatilin ardından işlemlerin geçmeye başladığı Japonya'da Topix ve Nikkei 225 Endeksleri haftaya pozitif başladı.Avustralya'da endeks dalgalı seyretti, Güney Kore Kospi ise hafif arttı.Yatırımcılar yüksek oranda bölgede Kovid19'a ilişkin gelişmeleri takip ediyor.

Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri bir haftada 298 milyon dolar artış gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre, bir önceki hafta 62 milyar 583 milyon dolar olan rezervler, 16 Temmuz ile sona eren haftada 62 milyar 871 milyon dolara geldi.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Kovid-19 aşısı olmasına rağmen bağışıklık sistemi zayıf olan insanların ek bir güçlendirme dozuna ihtiyaç duyabileceklerini açıkladı.

Kamudaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren zam görüşmelerinde hükümetin işçi heyetine yeni zam teklifini bu hafta sunması bekleniyor.

Japonya Hükümet Sözcüsü Kato, Japonya'nın Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin'in iki ülke arasında egemenliği tartışmalı olan 4 adadan (Kuril Adaları) birini ziyaret edecek olmasını protesto edeceklerini bildirdi.

Almanya Merkez Bankası Başkanı (Bundesbank) Jens Weidmann, ECB'nin düşük faiz ortamını çok uzun süre devam ettirmesinden endişe ettiğini söyledi. Weidmann, Bundesbank uzmanlarının Almanya'da enflasyonun bu yıl içinde yüzde 5'e yaklaşacağını öngördüklerini de belirtti.

Moody's: Varlık risk trendlerinin en fazla artması beklenen gelişen ülkeler Nijerya, Türkiye ve Kolombiya

ECB, bankaların temettü sınırlamalarını Eylül'de kaldıracak. Bankadan Cuma günü yapılan açıklamaya göre bankaların temettü ödemelerine ilişkin sınırlama 2021 yılı Eylül ayında planlandığı üzere sonlandırılacak

İngiltere, Fransa'yı koronavirüs riski yüksek ülkeler kategorisinden çıkırmaya ve Fransa'dan İngiltereye gelecek olanlara karantina uygulamaya son vermeye hazırlanıyor-The Times

Morgan Stanley tarafından hazırlanan raporda 2021 yılı için ABD büyüme beklentisi yüzde 7,1, küresel büyüme beklentisi yüzde 6,5 olarak tekrarlandı.

AC Asia ex, Japan % -1,83 satıcılı

S&P 500 % -0,30 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,56 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 26/07/2021

ABD kaynaklı veri akışı piyasalara yön veriyor

Altında Fed bekleyişi