Kriptoya yatırım yapmak için doğru zaman mı?

Kripto para piyasasındaki toparlanma anlamlı bir seyir izliyor. Büyük çöküşün ardından başlayan yükseliş, bazıları için alım fırsatıyken bazıları içinse temkinli olmayı gerektiriyor. Hangisini uygulayacağınız ise yatırım stratejinize göre şekilleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonla mücadele farklı bir zemine oturdu. ABD enflasyon verisinin beklentilerden daha olumlu gelmesi, tüm piyasalarda olduğu gibi kripto para piyasalarında da yukarı yönlü bir hava estiriyor. Bazı yatırımcılar bu dönemi bir alım fırsatı olarak görürken bazıları ise temkinli olmayı tercih ediyor.

The Motley Fool’dan Katie Brockman’ın haberine göre, her iki bakış açısının da haklı yönleri var. Kriptoya şimdi yatırım yapmanın makul nedenleri olduğu gibi temkinli davranarak beklemenin de makul nedenleri bulunuyor.

Kripto paralara neden ‘şimdi’ yatırım yapmalısınız?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, gerçekten de şu an kripto para piyasası alım yapmak için harika fırsatlar sunuyor. Fiyatların rekor zirveler ve dipler gördüğü, epey dalgalı bir dönem geride kaldı. Kısa zaman öncesine kadar piyasalar büyük bir çöküş içindeydi ve fiyatlar yeni dipler görmüştü. Piyasalarda ani, hızlı ve büyük çaplı çöküşler yatırım yapmak için en kötü zaman gibi görünebilir ancak düşüşler aslında alım yapmak için en uygun zamanlar da olabilir.

Piyasa, gerçek değerinin altında

Yatırım yapmak için bir sermayenizin olması gerekir. Sermayenizi ise bir yatırım aracını en ucuzken alıp yüksek bir fiyattan satarak büyütebilirsiniz. Kripto paraların oldukça pahalı yatırım araçları olduğu düşünüldüğünde, piyasanın şu anki seviyesinin değerleme anlamında epey düşük seyrettiğini görebilirsiniz. Dolayısıyla, düşük fiyatlı bir yatırım aracı arıyorsanız, kripto paralar şu an için en uygun yatırım araçları olabilir.

Kaldı ki yavaş yavaş toparlanan kripto para piyasasında hala istenen seviyede olmasa da anlamlı yükselişlerin yaşandığı da kesin. Bitcoin 25 bin dolar seviyesini zorlarken Ethereum ise 1875 dolar seviyesinden işlem görüyor. Bitcoin için bu yükseliş, dip yaptığı 17.500 dolar seviyesinden yaklaşık yüzde 40, Ethereum için ise yüzde 100’ün üzerinde bir yükseliş anlamına geliyor.

Toparlanma, yükselişin sürebileceği ihtimalini artırıyor. Eğer kripto paralara yatırım yapmayı düşünüyorsanız şimdi uygun bir zaman olabilir. Fiyatlar tüm zamanların en yüksek seviyesinden önemli ölçüde uzakta ve tekrar zirvelere yaklaştığı takdirde, şu an yapacağınız yatırımlar anlamlı getiriler sağlayabilir.

Kriptoda fiyatlar tüm zamanların en yüksek seviyesinden önemli ölçüde uzakta ve tekrar zirvelere yaklaştığı takdirde, şu an yapacağınız yatırımlar anlamlı getiriler sağlayabilir.

Kripto paralar uzun vadeli yatırım araçlarıdır

Kripto para piyasaları yüksek volatiliteye sahiptir ve ani düşüş ve yükselişler yüreğinizi hoplatabilir. Ancak bir yatırımın uzun vadeli performansı kısa vadeli iniş ve çıkışlardan çok daha önemlidir.

Tarihsel olarak bakıldığında uzun vadeli yatırımcıların daha yüksek getiriler elde ettikleri kabul edilir. Örneğin, 2022 yılı başından bu yana fiyatı yüzde 50’den fazla düşmesine rağmen Bitcoin’in son beş yılına bakıldığında yatırımcısına yaklaşık yüzde 576 oranında getiri sağladığı görülecektir.

Kripto paraları kalıcı bir teknoloji olarak gören ve başarılı olacağına inanan bir yatırımcıysanız, şu anki seviyelerden alım yaparak uzun vadede önemli getiriler elde edebilirsiniz.

Dalgalı seyreden kripto para piyasalarında zeminin sağlam olduğunu söylemek hala yüksek bir kesinlik içermiyor.

Yüksek riskten kaçınıyorsanız şimdilik uzak durmanız daha iyi

Yatırım yapmak için makul nedenler olduğu gibi kripto para piyasalarından şimdilik uzak durmak için de makul nedenler olduğunu söylemiştik. Bu nedenlerin başında ise piyasanın yüksek volatilite ve yüksek risk barındırması geliyor. Dalgalı seyreden kripto para piyasalarında zeminin sağlam olduğunu söylemek hala yüksek bir kesinlik içermiyor. Resesyon beklentisi hala tazeliğini koruyor. Dolayısıyla yüksek volatilitenin ve bu dalgalı seyrin yakın zamanda sona ermesi beklenmiyor.

Kripto paralar potansiyel olarak kazançlı bir yatırım olabilir ancak bu herkes için geçerli değildir. Sektöre hakim olan spekülatif atmosfer, özellikle risk almaktan hoşlanmayan yatırımcılar için hala sıcaklığını koruyor. Bu nedenle ya canınızı sıkmayacak miktarlarla yatırım yapmalı ya da piyasanın toparlanma işaretlerinin daha da kuvvetleneceği zamanı beklemelisiniz.

Eğer risk almaktan kaçınan bir yatırımcıysanız, şimdilik hisse senetlerini deneyebilir, endeks fonlarına yönelebilir, EFT’leri ya da görece daha güvenli yatırım araçlarını tercih edebilirsiniz.

Unutmayın, herkesin yüksek risk barındıran yatırımlara yönelmesi bir kural değildir. Her yatırımcının kendine has bir yatırım stratejisi ve karakteri olabilir ve kripto paralara yatırım yapmak sizin için şu an pek de uygun bir tercih olmayabilir.

Bitcoin'de enflasyon verileri öncesi geri çekilme

 

Bitcoin 30 bin dolar yolculuğunda mı?

 

Bitcoin'de artış sinyali

 

Bitcoin’de 200 milyon hesapları

 

Kripto rallisi uzun ömürlü değil

 

Kripto paralarda 'hacker' endişesi