Kripto para piyasalarını korku sardı

Geçen yılın son çeyreğinde rekor üstüne rekor kıran Bitcoin ve önemli kripto para birimleri 2022 yılına kötü başladı. Sert düşüşler yaşanıyor

BORSAGUNDEM.COM
Kasım ayında 70 bin dolar seviyesini zorlayan Bitcoin, böylece Ağustos ayından bu yana ilk kez 36 bin dolar seviyesini gördü. Ethereum'da ise kayıp yüzde 8'i aşarken, Ethereum fiyatı 2 bin 850 dolar seviyesine geriledi. Dogecoin fiyatı da yüzde 8'lik düşüşle 0,15 dolar seviyesine düştü.

Peki kripto para fiyatları neden bu kadar sert düşüyor?

Uzmanlar, Bitcoin fiyatında yaşanan ani düşüşün sebebi olarak şu üç faktörü öne çıkarıyor: Fed’in faiz hamlesi, piyasadaki korku ve düzenleyicilerin kararları.

ABD merkez bankası Fed, enflasyonu dizginlemeye ve varlık alımlarını önemli ölçüde düşürmeye kararlı davranıyor. Bu durum, kısa vadede riskli varlıklara olan ilginin azalmasına neden oluyor.

TEKNOLOJİ HİSSELERİNDEKİ DÜŞÜŞ

Borsagundem.com’un yaptığı derlemelere göre, Kripto para piyasalarında yaşanan düşüşte Bitcoin’in Nasdaq hisseleriyle artan korelasyonu ve teknoloji hisselerinde yaşanan düşüş etkili oldu. Nasdaq günü yükselişle açtıktan sonra bir anda gün içi kayba dönerken, Netflix’in bilançosunun beklenenden kötü gelmesiyle vadeli piyasalarda da kayıplarını artırdı.

RUSYA KRİPTO PARAYI YASAKLIYOR MU?

Rusya Merkez Bankası, yayımladığı bir raporda kripto para madenciliğini ve dolaşımını yasaklama önerisinde bulundu. Daha önce Çin aynı gerekçelerle kripto para üretimine yasak getirmişti. Raporda kripto paraların Rusya'nın para politikası egemenliğini sınırladığı ve sonuç olarak politika faizini yüksek seviyede tutmak zorunda kaldığı vurgulandı. Raporda kripto paraların terörün finansmanı ve diğer yasa dışı operasyonlarda kullanıldığı belirtilirken, kripto para madenciliğinin enerji tüketimi ve Rusya'nın çevre planları için risk yarattığı ifade edildi.

Rusya kripto paraları yasaklayabilir

 

Kripto borsaları SEC tarafından daha fazla incelenecek

 

AB: Yüksek enerji tüketen kripto madenciliği yasaklanmalı

 


Enerji krizi giderek büyüyen Avrupa’da birçok ülke benzer nedenlerden dolayı Bitcoin üretimine karşı tedbir almaya hazırlanıyor.