İşte borsadaki düşüşün nedeni

Borsa İstanbul'da sert düşüş yaşanmasının nedeni, swap manipülasyonunda köşeye sıkışarak TL açığını kapatamayan fonların borsada satışa geçmesi olarak gösteriliyor

BORSAGUNDEM.COM

Dolar ve euroda sert düşüş yaşanırken, Borsa İstanbul yüzde 3.5'e yakın kayıpla 87 bin puan sınırına geriledi. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) swap işlemlerini önce bankaların özkaynaklarının yüzde 50 ile sınırlandırması, sonra oranı yüzde 25'e çekmesi yabancı fonların manipülasyon oyununu bozdu. Ancak borsada başlayan sert düşüş, dikkatlerin hisse senedi piyasasına çevrilmesine neden oldu. 

Borsada yaşanan düşüşün nedeni olarak, swap manipülasyonunda köşeye sıkışan yabancı fonların satışı olarak gösteriliyor.

TL'YE TALEP PATLADI, BÜYÜK FONLAR MİLYONLARCA DOLAR ZARAR ETTİ

Büyük yabancı fonların ellerinde Türk Lirası olmadığı halde açığa işlem yaparak Asya piyasalarından dolar almaları dolardaki yükselişi tetiklerken, fonların TL açığının oluşmasına neden oldu. Tam da bu noktada, BDDK'nın swap işlemlerini sınırlandırması ile bankalardan swap yapamayan ve TL açığını kapatamayan bir kaç büyük fonun milyonlarca dolar zarar ettiği öğrenildi. Açıklarını kapatmaya çalışan fonların bu ihtiyacı, Londra'da TL'ye olan talebi yüzde 124 bin oranına kadar yükseltirken, İngiliz basını bu yüksek talebi "eşi benzeri görülmemiş bir talep" olarak nitelendirildi. Aynı zamanda dolar ve euro düşerken Borsa İstanbul'un günü yüzde 3.46 kayıpla kapatmasının nedeni olarak, köşeye sıkışan yabancı fonların borsadaki varlıklarını TL'ye çevirmek için satışa geçmeleri gösteriliyor.