Halka arz şirketleri yarı yarıya değer kaybetti

Geçtiğimiz yılların en favori yatırımı olan özel amaçlı halka arz şirketleri bu yıl ortalama yüzde 50 değer kaybetti. Uzmanlar bu şirketlerin yeni piyasa şartlarına uyum sağlaması için gelişmesi gerektiğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir dönem Wall Street’in en çok tercih edilen yatırımlarından biri olan özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) bu yıl en çok nefret edilen yatırım tercihi haline geldi.

CNBC’nin Anlaşma Sonrası SPAC Endeksi şirket evliliklerini tamamlayan ve hedef şirketlerini halka arz eden özel amaçlı halka arz şirketlerinden oluşuyor. Endeks bu yıl yaklaşık yüzde 50’lik bir düşüş gösterdi. SPAC’ler bu yıl ayı piyasasına giren S&P 500 Endeksi’nin kayıplarına göre iki kat daha fazla kayıp verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ‘boş çek şirketleri’ olarak da bilinen SPAC’ler, halka açık yatırım ortaklıkları sonucu oluşan fonlar yoluyla güçlü bir şirket evliliği veya satın alma vadeden şirketleri ifade ediyor. Unicorn girişimler için geleneksel halka arz yöntemlerine göre daha kolay şekilde borsalara erişim imkanı sağlayan SPAC’ler pandemi sonrası oluşan boğa piyasasında yatırımcı akınına uğramıştı. Sayısı oldukça artan SPAC’lere Amerikalı basketbol efsanesi Shaquille O’Neal gibi ünlü isimlerin girişimleri de eklenmişti.

Çok düşük miktarlarda getiri sağlayan bu spekülatif yatırım erken aşamadaki büyüme odaklı şirketlere yönelik iştahın azalmasıyla tersine döndü. Yükselen oranlar ve artan piyasa oynaklığı söz konusu halka arz şirketlerde ağır kayıplara yol açtı. Bu arada, sözleşme bankacılığı alanındaki faaliyetlerin düzenleyici kurumların baskıları nedeniyle azalmaya başlaması da sektördeki yükselişi durdurdu.

CNBC’nin haberine göre Wells Fargo’nun Küresel Alternatif Yatırımlar Kıdemli Stratejisti James Sweetman konuyla ilgili açıklamasında, “SPAC'lerin zorlukların üstesinden gelmek için gelişmeye devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. 2022'deki genel piyasa oynaklığı ve borsalarda kayıplara neden olan belirsiz bir piyasa ortamı SPAC'lere olan coşkuyu azalttı” ifadelerine yer verdi.

Bu yıl en büyük kayıpları veren SPAC’ler İngiltere merkezli internet üzerinden kullanılabilen otomobil girişimi Cazoo, madencilik şirketi Core Scientific ve otonom sürüş teknolojileri firması Aurora Innovation oldu. Tüm bu şirketler 2022 yılında %80’in üzerinde değer kaybetti.

Piyasalardaki karamsar hava özel amaçlı satın alma şirketlerinin yeni anlaşmalar gerçekleştirmesine de engel oldu. Yüksek profilli anlaşmalar borsalardaki kötü gidişat nedeniyle engellendi. CNBC’nin haberinde buna örnek olarak etkinlik bilet satış şirketi SeatGeak’in satışının iptali örnek gösteriliyor. Habere göre 'Moneyball' isimli kitaba ve aynı isimli filme ilham kaynağı olan ünlü spor yöneticisi Billy Beane’in SPAC girişimi RedBall Acquisitoin ile SeatGeak arasında yapılan 1,3 milyar dolarlık anlaşma olumsuz piyasa koşulları göz önüne alınarak iptal edilmişti.

Ayı piyasasının ikinci aşaması yaklaşıyor

 

Resesyon endişeleriyle satışların yaşandığı piyasalarda toparlanma çabası

 

Hedge fonları borsalarda düşüş bekliyor