Halka arz patlaması borsalar için ne anlama geliyor?

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen halka arzlar yatırımcılara yüksek getiri sağladı. Ancak University of Florida’dan Jay Ritter, “bu yıl halka arz olan şirketlerin %80’i, önceki 12 ayda karlılık göstermedi” dedi. Halka arzların artması, borsalar için olumlu mu?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs vakalarının artış gösterdiği, ABD Yüksek Mahkemesi kararıyla başkanlık seçimlerinin nihayet sona erdiği ve oldukça az ekonomik verinin yayınlandığı bir haftada, borsalar yön arayışını başka noktalara çevirdi. Finans medyası ve borsaların büyük bölümünün dikkati, geçtiğimiz hafta halka arzları yatırımcılara büyük getiri sağlayan ancak  karlı olmayan şirketlere odaklandı.

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü yemek sipariş şirketi DoorDash’in halka arzı gerçekleşti ve günü %86 yükselişle bitirdi.

Haftayı en yüksek seviyelerinin altında kapatmış olsa da, değeri hala 66 milyar dolardı. Bu Domino’s Pizza Group gibi, değeri 15 milyar dolar olan birçok köklü şirketin piyasa değerinden daha fazla. DoorDash, 2020’nin ilk 9 ayında 149 milyon dolar kaybederken, Dominos Pizza Group, üçüncü çeyrekte 99,1 milyon dolar gelir bildirdi.

Perşembe günü Airbnb, Nasdaq endeksinde halka arzını gerçekleştirdi ve şirket hisselerinin fiyatı 68 dolardan 146 dolara yükseldi.

Airbnb 2008 yılında kurulduğundan bu yana, 2,1 milyar dolar zarar açıkladı. Şirketin değeri, şimdi pandeminin ilk günlerinde olduğundan çok daha yüksek. Şirketin ikinci çeyrekte ağır kayıplar yaşamış olması nedeniyle, birçok analist, Airbnb’nin halka arz sonrası değerini açıklamakta zorlanıyor. Zira şirket şimdi, Marriott International ya da Hilton Hotels gibi dev otel zincirlerinden daha yüksek değere sahip.
University of Florida’dan Jay Ritter, Bloomberg’de yayınlanan makalesinde, “bu yıl halka arzı gerçekleşen şirketlerin %80’i, geçtiğimiz 12 ayda karlılık göstermedi” dedi.

Yine de Reneissance IPO ETF yıl başından bu yana %111,52 yükseliş gösterdi. Bu borsa yatırım fonunda (ETF) Uber Technologies ve Moderna hisseleri %10’ar yer tutuyor. Yatırım fonu geçtiğimiz Çarşamba günü 67.74 dolarlık bir zirveye ulaşsa da, yılın en ağır hacmiyle 64,70 dolarda kapattı.

Borsalar geçtiğimiz hafta genellikle düşüş eğilimindeydi. Ancak iShares Russell 2000 geçtiğimiz hafta %1,1 yükseliş göstererek, yıl başından bu yana S&P 500’ün üzerinde performans gösterdi. Nasdaq 100 ise %1,2 düşüş göstermiş olsa da, yıl başından bu yana %41,7 artış kaydetti. Russell 2000’deki ralli oldukça etkileyiciydi. Zira geçtiğimiz beş haftada, haftalık starc bantını aştı. Bu da Russell 2000’in, Nasdaq 100’ün Şubat ayında olduğu gibi, yüksek riskli bir alanda olduğunun işareti.

Peki tüm bunlar halka arz patlamasının borsalar için ne anlama geldiğini gösteriyor? Forbes’un haberine göre, halka arzların artması ve yüksek performans göstermeleri, 2021’e ilerlerken piyasaların yukarı yönlü hareketini kısıtlamayacak. Aynı zamanda, mevcut rallide de erken bir sona neden olmayacak. Ancak 2000 yılının Mart ayında, dotcom boğa piyasasının son dönemlerini hatırlayan uzmanlara göre, bu güven veren bir gelişme değil. 

Halka arzlara yönelen odak, muhtemelen bundan bir yıl sonra hisse piyasalarında fiyatların nasıl olacağını belirleme konusunda rol oynayacak.

Bunun nedeni halka arzların yatırım havuzunu daraltması ve gelecekte yatırımcıların hayal kırıklığına uğratma ihtimalinin oldukça yüksek olması. ABD’nin ekonomiyi desteklemek amacıyla yeni bir ekonomik teşvik paketi üzerinde mutabakata varamamış olmasının, daha sert bir piyasa düşüşünü tetikleyebileceğinden endişe duyuluyor.

Küresel rüzgar Borsa İstanbul'dan yana

 

Yeni zirveler bekleniyor

 

Küresel piyasalar Fed'i bekliyor