Genç yatırımcılar borsaya hücum ediyor

Borsaların geçtiğimiz aylardaki rallisiyle beraber milyonlarca genç yatırımcı borsalara hücum etti. Uzmanlar ise yeni yatırımcılardan oldukça endişeli

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar korona virüs pandemisiyle birlikte Mart ayında dip yaparken hükümetlerin ve merkez bankalarının teşvikleriyle Nisan ve Mayıs aylarında ralli yaptı. Birçok yeni genç yatırımcı ise bu ralliden faydalanmak için borsalara hücum etti.

Geçen hafta, ABD’nin ana endeksleri son on yılın en iyi çeyreğini geride bıraktı. Dow Jones Sanayi Endeksi %17 yükselerek 1987’den sonraki en kazançlı çeyreğini geçirirken S&P 500 endeksi yaklaşık %20 yükselerek 1998’den sonraki en kazançlı çeyreğini geçirdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yatırımcıların teknoloji hisselerini yeni güven liman görmesiyle tarihi zirvesini yineledi.

Borsaların bu üstün performansı karşısında evde sıkılan yeni yatırımcılar faiz oranlarının aşırı düşmesinin de etkisiyle borsalara yöneldi.

Komisyonsuz borsalarda işlem yapmaya yarayan Robinhood uygulamasına son dönemlerde milyonlarca yeni kullanıcı giriş yaparken benzer durum Avrupa ve Asya borsalarında da yaşandı.

Kaybedeceksiniz

Milyarder Leon Cooperman gibi kurt borsacılar ise korona virüs kaynaklı borsaların dip yaptıktan sonra toparlanmaya başlamasıyla borsalara yeni giren yatırımcıların zarar edecekleri konusunda uyardı.

Son günlerin popüler borsa uygulaması Robinhood hakkında konuşan isim, Robinhood piyasası gözyaşıyla bitecek yorumunu yaptı.

Cooperman gibi eleştirmenler, zaten Kovid-19 kaynaklı kısıtlamalar ve işsizlik rakamları nedeniyle zor günler geçiren borsaların yeni yetme yatırımcılar tarafından daha da kötüye götürüldüğünü düşünüyor. Örnek olarak iflas erteleme (Chapter 11) başvurusunda bulunmuş Hertz’in hisselerindeki ralliyi gösteren isim bu hisselerin büyük çoğunluğunun Robinhood uygulaması üzerinden alındığını söyledi.

Avrupa borsaları bir ayın zirvesine çıktı

Teknoloji devinde ralli beklentisi