Gelişen piyasalar faiz artırımına devam ediyor

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel enflasyon beklentileri ve ekonomilere olası etkileri vurgulanıyor.

Dün yurt içerisinde takip edilen en önemli gelişme TCMB’nin PPK toplantısıydı. Toplantı öncesi bankanın faiz indirimine gidebileceğine yönelik endişelerin oluşması ile TL’de değer kaybı yaşanmış ve BIST100’de de geri çekilmeler kaydedilmişti. Yalnız TCMB’nin politika faizini %19 oranında sabit tutması kararının ardından yurtiçi piyasalara güçlü alım geldi. Bu sayede BIST100 endeksinde yükseliş %2’yi geçerken Dolar/TL paritesinde geri çekilme 8.50 seviyesinin test edilmesini sağladı.

Politika faizinin sabit tutulmasının yanında karar metninde geçen ifadeleri de önemle izledik. Bu noktada karar metninde sürpriz olarak nitelendirebileceğimiz bir cümle göremedik. Enflasyon raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği mesajının yinelendiğini takip ettik. Küresel gıda fiyatlarında yaşanan yükselişe dikkat çekildi ve aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanmasının salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanıdığı belirtildi.

Bankanın ek sıkılaştırıcı önlemler yanlısı olmadığını görüyoruz. Bilakis enflasyon tahmin patikasında belirgin düşüş yılın son çeyreğinde bekleniliyor. Dolayısıyla bu cümle metinde tutularak yılın son çeyreğinde faiz indirimi sinyali korunuyor. TCMB sonrası TL tarafında olumlu bir görüntü oluşsa da faiz indirimine yönelik sinyallerin devam ediyor olması orta vadede kırılganlığın artmasına neden olabilir.

Küresel tarafta ise ABD’de ÜFE verisi yıllık %7.8 ile rekor seviyeye yükseldi. ÜFE’de yaşanan bu yükselişi güçlü talep, tedarik sıkıntıları ve hammadde kıtlığı ile açıklıyoruz. ÜFE’de yaşanan yükselişin TÜFE’ye de yansıma olasılığı sebebi ile yüksek ve kalıcı enflasyon endişelerinin tetiklendiğini söyleyebiliriz.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Cuma günkü işlemlerde artan delta varyantı endişelerinin gölgesinde kaldı. Çin'de internet devlerinin hisselerindeki kayıplar endeksi aşağı çekerken, Güney Kore'de yüzde 1.5 düzeyindeki kayıplarda çip üreticisi şirketler başı çekti. Çin'de yatırımcıların odağı sektörler üzerindeki düzenlemeler olmaya devam etti.

Tokyo 2020 Organizasyon Komitesinin, artış trendini koruyan Kovid-19 vakaları nedeniyle seyircisiz düzenlenmesi gündemde. Paralimpik 2020'nin Japonya'da artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları sebebiyle seyircisiz düzenlenebileceği bildirildi.

ABD'de Gıda ve İlaç Dairesi FDA kırılgan vatandaşlara 3. doz aşıya onay verdi. FDA'in kararı ile bağışıklık sistemi zayıf olan vatandaşların 3. doz Kovid19 aşısı olmasına onay çıktı.

Otomobil alım-satım işlemlerinde geçerli olacak ÖTV matrah limitlerinde değişikliğe gidildi.Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 1600 cm3 silindir hacmine kadar, yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin TL'den 92 bin TL'ye, matrah limiti 85 bin TL'yi aşıp 130 bin TL'yi geçmeyen ve yüzde 50'lik ÖTV limitinde yer alan motorlu araçlarda matrah limiti 92 bin-150 bin TL arasına yükseltildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binlerce firmaya nefes aldıracak, bankacılık sektörünün aktif kalitesini güçlendirecek bir dizi yeni uygulamayı devreye alıyor. –Sabah

Almanya'da yeni vaka sayısı 2 aya yakın sürenin zirvesine çıktı. Robert Koch Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre Almanya'da son 24 saatte yeni Covid19 vaka sayısı 5 bin 578 kişi artış gösterdi. Aktif vaka sayısı 42 bin 900 ile 14 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye geldi.

ABD ve İngiltere, Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişini sürdürmesi üzerine tahliyelere destek olmak amacıyla Kabil Havalimanı’na asker göndereceklerini açıkladı.

GOLDMAN SACHS, Brent Petrolde yıl sonu için 80 dolar olan beklentisini korudu.

Adidas, Reebok markasını Authentic Brands Groups'a 2,1 milyar Euro'ya (2,46 milyar dolar) satma konusunda anlaştığını açıkladı.

Meksika ve Peru merkez bankaları faiz oranlarını 25'er baz puan artırdı.

AC Asia ex, Japan % -0,94 satıcılı

S&P 500 % -0,02 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,01 alıcılı

Fitch, Türkiye raporunu bugün açıklayacak

ABD vadelilerde yatay seyir

Asya borsaları haftayı negatif kapamaya hazırlanıyor