Fonların toplamaya başladığı hisseler

Yabancı payındaki azalmaya rağmen gerek bireysel yatırımcı gerekse yerli kurumsal yatırımcıların alımları borsayı zirvede tutuyor. Son dönemde fonlar ucuz kalmış hisseleri topluyor

Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimlerini geride bırakarak dolar karşısında tırmanışa geçerken, pay piyasasında da alıcılar güçleniyor. Yatırım ve emeklilik fonlarındaki hisse oranları en yüksek seviyelerinde bulunuyor. Yatırım fonlarındaki hisse oranı yüzde 11.78’e çıkarken emeklilik fonlarındaki oran yüzde 15.10. Geçtiğimiz yılın en fazla kazandıran yatırım fonları portföylerinde petrol sektörü hisselerini artırdı. Pandemi döneminden en fazla etkilenen ve fiyatı düşük kalan bu hisselerin fon portföylerindeki ağırlıkları artmaya başladı. Petkim ve Tüpraş fon portföylerinde ağırlık olarak yükselirken perakende sektöründen Migros ilgi görüyor. Hisse senedi riskini almak istemeyen birikim sahipleri, fonlar aracılığıyla borsadaki çıkıştan istifade ediyorlar. 

BIST-100 yeniden zirveye mi gidiyor?

Bitcoin yeniden yükselişe geçti

Borsalarda yönü bu açıklama belirleyecek

Bir ülkenin para birimi aynı zamanda ekonomisinin gücünün yansımasıdır. Döviz mevduatların azalması ve TL’de güçlenme eğilimi, ekonomideki normal-leşme adımlarının güçlenen ekonomiye dair beklentilerin artması şeklinde yorumlanacaktır. Son üç aydır Merkez Bankası sıkı para politikası duruşuyla birikimini TL cinsi enstrümanlarda tutmak isteyenler açısından olumlu bir duruş sergiliyor. Dolarda kalmayı düşünenler bu noktada alternatif maliyetleri de göz önünde bulundurmak zorunda kalıyor. Dolar kurunun bir ay içerisinde 7.14 TL, üç ay içerisinde 7.32 TL, altı ay içerisinde 7.59 TL ve bir yıl içerisinde 8.15 TL’nin üzerin-de olacağının düşünülmesi halinde dolar pozisyonunun bozulmaması için bir neden olacaktır. Öte yandan dolar kurunun bu seviyelerin altında kalacağı yönün-de bir beklentinin varlığı halinde ise TL faiziyle bu getirileri elde etmek mümkün olacağından dolara geçiş de fazla anlamlı olmayacaktır.

Risk iştahı arttı, borsalarda zirve serisi yeniden başladı

Dolar/TL’nin Türkiye’de takip edilmesinin nedeni: Dolar kuru bugün hemen bütün yerel halkın takibinde. Bunun nedeni hane halkının mevduatının yarısından fazlasının dövizde olması. Döviz son beş yıldır sürekli yükseliyor ve kurdaki beklentiler ana eksen olarak enflasyon bazında artması yönünde. Ülkedeki döviz rezervlerinin ekside olması açığın kapatılmasını zorunlu kılıyor. Bütün bunlar ülkemizde döviz kurlarının en az TL kadar takip edilmesine neden olurken belirsizliğe karşı güvence arayışı olarak öne çıkmakta.
Dolar kurunun 7.05’li seviyelere çekilmesi ile birlikte şimdi rezerv biriktirme döneminin öne çıktığı gözleniyor. Merkez Bankası’nın şubat ayında atacağı adımla birlikte kurdaki beklentilerin daha da kırılma eğilimine girmesi ve merkezin elini güçlendirme fırsatı doğabilir. Bu nedenle Merkez Bankası kurdaki geri çekilmeleri fırsat olarak kullanabilir.

'Foreks'çi Altunç Kumova bankacı oluyor

Son bir yılda ayırım yapmaksızın Temettü endeksinde yer alan hisselere yatırım yapanlar ortalama yüzde 40 kazandı. BIST Temettü Endeksi’nde 67 hisse var. Bu hisselerin ortalama halka açıklık oranı yüzde 30.83. Hisselerin yüzde 40’ı yabancı saklamasında, yüzde 8.20’si de kurumsal yatırımcıda. Temettü endeksindeki 13 hissenin getirisi yüzde 200’ü aştı: Jantsa Jant Sanayi, Borusan Yat. Paz., Kartonsan, Özerden Plastik, Nuh Çimento, Bosch Fren Sistemleri, İş Y. Men. Değ., Ege Gübre, Eczacıbaşı Yatırım, F-M İzmit Piston, Göltaş Çimento, Pergamon Dış Tic., Alkim Kağıt hisseleri yüzde 200 ile yüzde 797 arasında değer kazandı.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)

BİST'te 4 hisse daha tedbir kapsamına alındı