Dolardaki yükseliş iflasları artıracak mı?

Dolar kurundaki her 1 kuruşluk yükseliş Türkiye'nin yükümlülüklerini 5 milyar lira artırıyor

Dolar Can Yakıyor

Dün piyasalarda ABD’nin iki bakana yaptırımın etkisi vardı. İki yıllık tahvil faizi % 22’ye kadar çıkarken borsada banka hisseleri % 4.5, BIST100 ise % 2.7 düştü. Dolar kuru ise 5 TL yi geçtikten sonra daha da düşmedi ve bu sabah itibariyle 5.10 TL’ye yükseldi.

Daha önce de söylediğimiz üzre Kurda her 1 kuruş artış, yaklaşık 5 milyar TL Türkiye’nin yükümlülüğünün artması demek. Bu yükü taşıyamayanlar birer birer teslim bayrağı çekiyor. Keskinoğlu Tavukçuluk, Om-Ar Tekstil, Nalpaş Gıda ve Remoil konkordato talep edenlerden. Filo kiralama şirketi Fleetcorp’un bankalara ve finans kuruluşlarına olan 1,3 milyar borç ile havlu attığı belirtiliyor. Kura biraz dayanabilenler son 3 günde 25 kuruşluk artış ile çok daha zora girecektir. Üstelik aşırı borçlu reel sektör, dolar borcundan ötürü bulduğu her TL ile dolara hücum ettiğinden dolara talep durmuyor. Eylül'de 6 milyar $, Ekimde 8 milyar $ reel sektör döviz borcu ödemesi önümüzde kura talep yaratacak en önemli etmenlerden biri olmaya devam edecektir.

Bu sabah ABD ve Türkiye dışişleri Bakanları Rahip meselesini görüştü. Anlaşılan ABD geri adım atmıyor. Sorunun çözümü için çalışmalar devam edecekmiş. 11.00’de Ekonomi Bakanı Berat Albayrak TV’de açıklamalar yapacak. 15:30’da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 100 günlük eylem planı, piyasalar ve kur açısından dikkatle izlenecektir.

Ayrıca 10:00’da Temmuz ayı enflasyon verisi ve 15:30’da ABD tarımdışı istihdam verisi izlenecek veriler olacaktır.

STRATEJI

88 binden 98 bine gelen papaz rallisinde son demler olabilir demiştik. 95,000 altı hedge öneririz.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 200 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % - 0.1 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım