Dev faiz artışına rağmen Wall Street nasıl yükseldi?

ABD borsaları FED açıklamalarının ardından Çarşamba günü rahatlama rallisi gerçekleştirdi. Yatırımcılar 75 baz puanlık faiz artışına rağmen Wall Street’in yükselişindeki sırrı çözmeye çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı gerçekleşene kadar adeta yangın yeriydi. Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan Mayıs ayı ABD enflasyon verileri hisse senetlerinin çökmesine, tahvil getirilerininse sert bir şekilde yükselmesine sebep olmuştu. S&P 500 Endeksi Pazartesi günü ayı piyasasına girdiğini ilan etmişti. Yatırımcılar FED toplantısı sonrası borsalarda Eski FED Başkanı Paul Volcker döneminde olduğu gibi bir reaksiyon bekliyordu.

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasalar FED açıklamalarının ardından bir rahatlama rallisi gerçekleştirdi. FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları sonrasında piyasalar 75 baz puanlık faiz artışına beklenmedik bir şekilde olumlu tepki verdi. Söz konusu faiz artışları 1994’ten bu yana FED’in uyguladığı en sıkı faiz hamlesi olarak öne çıktı.

Powell’ın açıklamaları sonrasında ABD Hazine tahvili eğrileri tersine döndü. Tahviller, hisse senetleri ve hatta kripto para birimleri toparlandı. Powell açıklamalarında önümüzdeki aylarda 75 baz puan veya 50 baz puan arasında gidebileceğini ve FED’in her zaman olduğu gibi ekonomik verilere bağımlı kalacağını söyledi.

MarketWatch’un haberine göre, 18 milyar dolarlık varlığı yöneten makro hedge fonu şirketi Graham Capital Management’ın Kurucu Başkanı Kenneth G. Tropin, “Bana kalırsa toplantı anına geldiğimizde insanlar gerçekten en kötüsünden korkuyordu. Yatırımcılar sadece 75 baz puan artış değil aynı zamanda oldukça şahin açıklamalar gelmesinden endişeleniyordu” dedi. Tropin, Powell’ın açıklamalarına ilişkin, “Kendisine zekice bir miktar seçenek sağladı. Açıklamaları daha diplomatik, daha ölçülüydü” açıklamasına yer verdi.

ABD borsaları Pazartesi günü Wall Street Journal’da yayınlanan 75 baz puanlık faiz artışı haberinin ardından satış dalgasını hızlandırmıştı. Ancak bu satış dalgası dün gerçekleşenden daha sert bir para politikası hamlesini fiyatlandırmış olabilir.

WSJ haberinin ardından Pennsylvania Üniversitesi'nden Jeremy Siegel de dahil olmak üzere bazı piyasa uzmanları, FED'e "ilacını alması" gerektiği ve 100 baz puan faiz artırması gerektiği çağrısında bulunarak yanıt vermişti. Değişen beklentilere yanıt olarak, tahvil vadeli işlemleri sadece Haziran için değil, Temmuz ayı için de 75 baz puanda fiyatlamaya başladı.

Ancak Tropin Powell’ın açıklamalarının FED’e Temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı için alan hazırladığına dikkat çekti.

Tüm bunlara rağmen piyasaları hala kötü günler bekliyor olabilir. Allianz’ın Baş Ekonomik Danışmanı Mohammad El-Erian FED’in noktasal grafiklerine ve ekonomik projeksiyonlarına dikkat çekiyor. El- Erian ‘önden yüklemeli’ faiz artışlarının ve ekonomik büyüme hızındaki düşüşün “stagflasyonist” bir ekonomik ortama işaret ettiğini belirtiyor.

ABD borsaları FED açıklamalarının ardından Çarşamba günkü rallisi etkileyici bir boyutta. Hafta başında ayı piyasasına giren S&P 500 Endeksi %1,46’lık yükseliş gösterdi. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri ise sırasıyla %1 ve %2,50 oranında yükseldi. Korku endeksi olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) günü 29,4’ün aşağısında bitirdi. Endeks hafta başında 35’in üzerindeydi.

Genel olarak piyasalar FED’in açıklamalarının ardından rahatlama rallisine girdi. Ancak Commonwealth Yatırım Yönetimi Başkanı Brian Prince’e göre hem hisse senetlerinde hem de tahvil piyasalarında volatilite yüksek kalmaya devam edecek. Zira yatırımcılar ekonomik verilere ve kurumsal bilançolara odaklanıyor. Söz konusu veriler ikinci çeyrek bilanço sezonunda piyasalarda belirleyici faktör haline gelecek.

150 milyar dolarlık varlığın yöneticisi olan firmanın yatırım başkanı Price, "Enflasyon düşene kadar piyasanın bir temelini bulabileceğini düşünmüyorum" dedi. Üstelik FED’in bu konuda yapacak fazla bir şeyi de olmayabilir.

Prince, “FED sadece sınırlı miktarda bir şeyler yapabilir, sınırlı miktarda kontrol sağlayabilir. Ancak piyasanın arz tarafının farklı yönleri var. FED gerçek anlamda enerji arzını etkileyemez. Umarım bu konuda bazı ilerlemeler görürüz” ifadelerine yer verdi.

Fed sonrası risk iştahı açıldı

 

Piyasalarda Fed etkisi

 

Piyasalarda FED fırtınası esiyor