Demir-çelik sektörü zorda mı?

ABD'nin uyguladığı ek gümrük vergileri, üretim maliyetlerinin artması demir-çelik üreticilerini karsızlığa itmeye başladı

8 Mart 2018’de Trump "ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük tarifesi uygulayacağız” diyerek ticaret savaşını tetikleyen adımı attı. Üstüne, 13 Ağustos'tan itibaren x2 yaparak Türkiye'den ithal edilen çeliğe vergiyi %50'ye yükseltti. Türkiye’nin ABD'ye çelik ihracatı 1.1 milyar USD seviyesinde olduğundan Türkiye için telafi edilemeyecek bir rakam değil. Ancak Türk çelik sektöründe elektrik ark ocaklı üretim yoğunluktadır ve bunlar arz fazlası olacak kadar uzun çelik üretir ki fazlalık ihraç edilir. Son 4 ayda fiyattaki artışa rağmen elektrik ark ocaklı tesislerde kullanılan hurdanın, elektriğin, elektrotun fiyatındaki artış ile çelik üretimindeki kârlılık kaybolmuş durumda!

Diğer taraftan Gayrimenkul sektörünün temel girdilerinden demir çelik fiyatları sürekli artarak bu sektöre de büyük darbe vuruyor. Gayrimenkul satışlarını artırmak için devlet teşvikler veriyor. Örneğin Emlak GYO, bugün Bakanlığın da desteğini alarak yeni bir kampanya başlatıyor. Ama kampanyalarla bu işin sektör geneline yayılmayacağı muhakkak. Bu noktada, devletin sektör oyuncuları arasında dengeyi sağlaması gerekiyor.

Şöyle bir baktığımızda cevherden üretim yapan Ereğli, İsdemir, Kardemir firmaları son dönemde aşırı kârlılıkları ile dikkat çekiyor. İkinci çeyrekte; Kardemir'in faaliyet kar marjı % 33.6 ile rekor kırarken İsdemir % 33.5, Ereğli % 31.2 ile kârlılıkta son zamanların en iyi dönemlerini yaşıyor. Yani kur yükseldikçe bu şirketler ürünlerini Türkiye'ye kar marjını yükselterek satıyorlar. Oysa ürünleri satın alanların maliyetleri yükseldiğinden bankalara kredi ödemeleri bile zora giriyor. 3. çeyrekte de bu şirketlerin satış miktarlarının azalmasına rağmen karlılıklarını daha da arttığını görebileceğiz.

Serbest ticaret ortamında bu şirketlerin suç işlediğini söylemiyoruz. Hangi inşaatçı/sanayici batacak diye listeler ortalıkta dolaşırken altın/petrol satar gibi bu şirketlerin kâr etmelerini etik bulmuyoruz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. İşte burada devlet düzenleyici olarak müdahale etmeli ve fahiş kâr eden şirketlerin kar marjını optimal seviyeye çekerek diğerlerine destek olmalıdır. Üstelik bu şirketlerin ABD'ye ihracatı da pek yok. Yani ihracat sıkıntıları olmadığı halde Trump karşıtı iyileştirmelerden de yararlanıyorlar.

Sektördeki kayıplar verilere de yansımaya başladı: 2018 yılının ilk yarısında dünya ham çelik üretimi % 4.6 artarken Avrupa'nın 2. büyük üreticisi Türkiye'de % 3.7 artabilmişti. Dün açıklanan Temmuz ayı verilerine göre dünya çelik üretimi % 5.8 artarken Türkiye'nin üretimi % 2.3 düştü. Yani kimi Türk çelik üreticisi, üretimini durduruyor. Çok geç olmadan Türkiye harekete geçmeli diye düşünüyoruz.

STRATEJI

“Alım için 85 bine yaklaştığı noktaları öneririz.” dediğimiz stratejimiz başarıyla çalıştı. Yeni stratejimiz 93 bin civarında kâr al ve satış için izle olacaktır.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 100 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.1 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor. Alnus Yatırım