Değerinin altındaki hisseler risklerden koruyor

Pandemi sürecinde tercih edilmeyen hisseler, büyük teknoloji hisselerinin risklerine karşı koruma sağlıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelirlerine kıyasla düşük değerlemelere sahip şirketlerin hisseleri, büyük sermayeli teknoloji hisseleri karşısında geriledi. Ancak yatırımcıların büyük teknoloji şirketlerinin hisselerine olan ilgisi azalıyor olabilir. Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google’ın  (FAANG hisseleri) yükselişi, son beş yılda borsaların yükselişine yön verdi. S&P 500’ün toplam yıllık getirisi %15,8 seviyesinde gerçekleşirken, Kiplingers’a göre bu şirketlerin hisselerinde görülen yıllık getiri oranı %41,6 oldu.

Forbes’un düzenlediği bir etkinlikte konuşan portföy yöneticileri, FAANG hisselerine yapılan yatırımların, ekonomik veriler ve yükselen piyasa düzeltmesi riski göz önünde bulundurulduğunda mantıksız olduğunu söyledi. 

First Eagle Investment Management’ın Portföy Yöneticisi Matt McLennan, “işsizlikte yükseliş, istihdam piyasasında düşüş ve kapsamlı bir küresel resesyon sürecinde borsalar nasıl 2019’un sonundaki pandemi öncesi seviyelerinin üzerine çıkabiliyor” dedi.
Açıklamasının devamında, “piyasalar dev bir rotasyonun eşiğinde olabilir. Bu süreçte ise mantık ve istikrar ödüllendirilecek ve spekülasyon cezalandırılacak” uyarısında bulundu. Pandemi sürecinde de gelirlerine kıyasla düşük değerlemelere sahip olan değer hisseleri, portföy yöneticilerine göre, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmek için doğru bir yol sunuyor. New York merkezli BNY Mellon’ın Baş Yatırım Uzmanı John Porter, “büyüme hisseleri, karşılaşması zor bir hale geldi” dedi.

Açıklamasında, 15 yıl önce S&P 500 endeksinde yıllık büyüme geliri %15 olan 200 hisse bulunduğuna dikkat çeken Porter, bugün bu sayının 75’e düştüğünü ifade etti. Porter büyümeyi bulmanın kilit yöntemlerinden birinin dijital inovasyona yönelik harcama yapan lider şirketleri tespit etmek olduğunu söyledi. Yatırım uzmanına göre, şirketler fiziksel varlıklardan dijital varlıklara yöneliyor ve korona virüs pandemisi bu trendin hızlanmasına neden oldu. Porter, “kazananlar, inovasyon eğrisinin doğru tarafında olan şirketler” dedi.

Yatırım uzmanı, nakit akışına yakın ilgi gösteriyor. Porter, açıklamasında, “gelir bazında bu oldukça pahalı bir piyasa ancak bu şirketlerin yarattığı nakit akışlarına bakıldığında, anlam kazanıyor” ifadesini kullandı. Porter’ın tercih ettiği şirket tipi ise, üyelik geliri modeli üzerinden ilerleyen tüketici cihazları üreticileri. Porter, “pahalı hisselerden oluşan bir portföyümüz var” dedi. Açıklamasının devamında, “bence ortalama fiyat/kazanç oranı kabaca gelirlerin 45 katı seviyesinde” dedi.

Ancak Porter’ın şirketi orta büyüklükte sermayeye sahip şirketlere de yatırım yapıyor. Ve bu şirketler büyük piyasalarda oldukça iyi iş modelleri sunuyor. Lyrical Asset Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Andrew Wellington ise, “değer hisseleri, aşırı değerlenmiş teknoloji hisselerine karşı iyi bir alternatif oluşturuyor” dedi. Açıklamasının devamında, “değer hisseleri S&P 500’le aynı çarpanları hak etmiyor olabilir, ancak piyasaların onlar için belirlediği değerlemeleri de hak etmiyor” ifadesini kullandı.

Wellington, “yaklaşık 30 hissemiz var ve yaklaşımımız çöplüğün içindeki mücevherleri bulmak. Tipik değer hisselerini değil, istisnaları almak istiyoruz” dedi. Değer hisselerini seçerken, temel kuralları izlediğini söyleyen Wellington, “havayolu şirketleri gibi düşük gelirli şirketlerin hisselerinden uzak duruyoruz” dedi. Ardından, “banka hissesi almadık ve ilaç ya da biyoteknoloji şirketlerinin hisselerine sahip değiliz” açıklamasında bulundu.

Wellington’ın şirketi, bir hisseye yatırım yapmadan önce o şirketin zorlu ekonomik koşullarda nasıl performans göstereceğini görmek istiyor. Değer hisselerine yatırım yapan GAMCO Investors’ın CEO’su Mario Gabelli ise, uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim alanlarında fırsatlar gördüğünü söyledi.

Borsa İstanbul'da Fed ve TCMB bekleniyor

 

Küresel piyasalarda yukarı yönlü bir fiyatlama kaydedildi

 

Efsane yatırımcıdan kritik tahmin